sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Voileipäkakkuja

Poikani ylioppilasjuhlat olivat ja menivät ilman suurempia kömmähdyksiä - mitä nyt yhden kakun *viskasin* lattialle, mutta muuten juhlat onnistuivat. Sää suosi ja itse juhlakalu oli oikein tyytyväinen ja vieraille maistui tarjottavat, ainakin palaute oli sitäluokkaa ja sehän on hunajaa emännän korville. Parhaani taas yritin ja taisin onnistua.

Suurimman suosioin vei taas voileipäkakut ja varsinkin kalaa sisältävät.

Voileipäkakut tarjolla. 
Tälläkertaa tein mm. Hyydytetyn kylmäsavulohikakku mätikuorrutuksella. Ohjeen perustana käytin Helmeilevän mätikakun ohjetta( joskus jostain lehdestä Creme Bonjour-mainoksesta otettu talteen), mutta muutin sitä mieleisekseni.

Pohjan tein tummasta ja tosi rukiisesta Reissumies-leivästä. Silppusin sen pieneksi ( tai poika oli apukokkina ja silppusi), painelin irtopohjavuoan pohjalle ja kostutin lihaliemellä.

Täytteeseen:

  • 4 liivatelehteä
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 2.5 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 400g tuorejuustoa, osa maustamatonta osa pippurituorejuustoa
  • 1 punasipuli pieneksi silputtuna
  • puoli ruukkua tilliä silppuna
  • loraus hunajaa
  • 200g kylmäsavulohta pienittynä, saattoi olla enemmänkin.
  • desin verran mätiä
Vispasin kerman, sekoitin siihen tuorejuustot, sipulin, tillin ja hunajan. Liotetut liivatteet sulatin kuumaan sitruunamehuun ja sen sitten edellisten joukkoon. Viimeiseksi sekaan kalapalat ja mäti. Puolet täytteestä vuokaan leipäpohjan päälle, väliin leipäsilppua ja lopput täytteestä päälle. Hyytymään kylmään ainakin 4h tai miellään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä tein päälle mätihyydykkeen:
  • 2 liivatelehteä
  • 0,75 dl vettä
  • 1 rkl kalafondia
  • mätiä
Liuotetut liivatteet sulatin kuumaan veteen, lisäsin kalafondin ja mädin. Seoksen valelin lusikalla varovasti hyytyneen kakun pinnalle ja takaisin kylmään hyytymään pariksi tunniksi. Valmiin kakun irroitin varovasti vuoasta ja asetin tarjolle koristellen vielä tillillä ja mäti-nokareella.




Kalkkunasta tein ns Hyydytetyn keikauskakun,  tein sen kelmulla vuorattuun salaattikulhoon tyyliin ensin koristeet, sitten täytettä, väliin leipää, taas täytettä ja päällimmäiseksi taas leipää = pohja. Kun kakku oli hyytynyt yön yli, pohjan päälle laitoin koristeeksi salaattia, tarjoiluastia päälle ja 'humps' koko höskä ympäri ja kakku valmis tarjottavaksi. (kuvassa ylempi)

Lihaisankakkun täytteenä oli poroa rouheena. Täytteesä siis vispattua kermaa, cheddar- ja piparjuurituorejuustoa, turkkilaisa jogurttiapurjoa, ja poroa rouheena. Leipänä käytin täysjyvä- ja ruispaahtista ja kostutin lihaliemellä. Kuorrutin majoneesi-sulatejuusto-smetana-seoksella. Koristelin reilusti erillaisilla salaateilla ja kirsikkatomaateilla, viinirypäleillä.... NAM. (Kuvassa alempi)




Kasvisvaihtoehtona oli Kurkkuleivoksia, joiden ohje löytyi uusimmasta Maku-lehdestä. Pohjaan tuli suolakeksejä ja paahtista jauhettuna ja sekoitettuna sulatettuun voihin. Täyte oli kuin tzatziki, joka hyydytettiin liivatteella. Leipäseos vuoan pohjalle ja täyte päälle. Valmiin kakun leikkasin pieniksi paloiksi ja koristelin kurkkuviipaleilla. Oli oikein raikas vaihtoehto. Sopii varmasti hyvin kuumiin kesäpäiviin suolaisiksi paloiksi. (Valitettavasti nyt ei ole erillistä kuvaa leivoksista, mutta näkyvät ensimmäisessä kuvassa toisena oikealta.)

Kun suolaiset tarjoomukset olivat tehneet kauppansa oli makeiden vuoro -jos mitään enään masuun mahtui. Mutta siitä ensikerralla.

                                     Oikein mukavaa alkavaa viikkoa teille!
                                                                -Satu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!