lauantai 6. kesäkuuta 2015

Aurionkoa ja Vesimelonia

Aurinko paistaa, tuulee etelästä ja linnut laulaa.....ihana kesäpäivä! Voi siis vihdoinkin vetää shortsit ja t-paidan päällensä ja vain nauttia ihanasta auringon lämmöstä. Puuskainen eteläinen tuuli pitää olosuhteet terassillamme miellyttävinä; ei hyttysiä eikä tukahduttavan kuuma, terassimmehan osoittaa eteälään ja on porotuksen kohteena aamusta pitkälle iltaan. Nyt vain istutaan ja luetaan tai otetaan vuoronperään päiväunet pihakeinussa.

Yksi kesän merkeistä on myös kaupohin ilmestyneet vesimelonit. Ihanat mehukkaat ja makeat herkut. Minä rakastan vesimeloneja, varsinkin nyt kun ne ovat parhaimmillaan. Valitsen aina painavan, koska silloin se on mehukas, ja sellaisen jossa on keltainen laikku merkkinä siitä, että on saanut maata auringossa ja imeä itseensä auringon makua. Silloin tietää, että tummanvihreän kuoren alta löytyy ihastuttavan mehukas punainen hedelmäliha.

Meloni menee ihan sellaisenaankin, viipaleiksi tai sopiviksi paloiksi leikeltynä. Erinomaista ranta-ruokaa, paljon nestettä ja luonnon omaa sokeria täydentämään energiavarastot. Ja lapset tykkää, ainakin meillä kuopus eläisi tähän aikaan vuodesta pelkästään hedelmillä ja varsinkin melonilla.

Meloni on hyvää myös salaateissa ja varsinkin juomissa mehukkuutensa vuoksi. Nyt teimmekin kesäpäivän kunniaksi melonijuomaa. En nyt millään muista mistä ko. reseptin bongasin, enkä nyt löytänyt vaikka kuinka etsin....No kuitenkin muuttelin ohjetta omanlaisekseni....



Kesäinen vesimeloni-lime juoma

  • puolikas vesimelonia
  • 1 lime
  • nippu tuoretta minttua, myös sitruunamelissa käy
  • loraus vettä, itse lisäsin sitruunan makuista kivennäisvettä
  • jääpaloja/ jäämurskaa


Pilko vesimeloni sopivankokoisiksi paloiksi ja nosta blenderiin/tehosekoittimeen. Raasta pestystä limestä kuorta ja purista puolen limen mehu ja lisää kulhoon. Silppua minttu/sitruunamelissa ja lisää edellisten sekaan. Tässävaiheessa voit lisätä hieman vettä- tai kuten minä; lisäsin sitruunan makuista kivennäisvettä. Blenderi päälle ja anna surista hetken aikaa. Jos meloni on oikein mehukas, ei vettä tarvitse kuin nimeksi. 
























  Jos haluat, voit valuttaa 'mössön' siivilän läpi laseihin, painelet vielä lusikalla kaikki mehut talteen, mutta minä kaadoin suoraan blenderistä laseihin ilman siivilöimistä. Meillä ei ainakaan 'sattumat' haitannut. Päinvastoin toi mukavaa suu-tuntumaa juomaan. Ja hyvin sai silti pillillä juotua.



Lasiin  jäitä (tuoreita mintulehtiä koristeeksi) ja vielä tarvittaessa lisäksi kivennäisvettä, jos haluaa 'laimeampaa' juomaa. Mitään makeutta meillä ei lisätty, meni hyvin kaupaksi, mutta voisi varmaan lisätä vaikka tuoreen  stevian lehden mukaan blenderiin muussautumaan ja lisäämään makeutta.

Sitten vain ulos auringonlämpöön nauttimaan viilentävästä ja makeasta juomasta. Itse kyllä huomasin, että kun antaa juoman hetken 'seistä', maut tulevat paremmin esille. Siis jos ei ole kiire, niin tekee juoman etukäteen jääkaappiin odottamaan.


Juodessa mietin, miten juomasta saa ns. aikuisten version: lisää veden tilalle lorauksen esim rommia tai Ouzoa. Varsinkin uskon jälkimmäisen toimivan hyvin, koska olen joskus tehnyt illan istujaisiin

Juopon melonin...


Meloni paloksi kippoo, kaada päälle Ouzo tms, yrttejä  ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti. Saman saa kun tekee kokonaiseen vesimelooniin reiän ja 'juottaa' melooni. Taas jääkaappiin ja juuri enne tarjoilua viipaleksi. TÄMÄ SORMIRUOKA on VAIN TÄYSI-IKÄISILLE! On hyvää, mutta aika salakavalaa syötävää....


Jotta ei menisis ihan juomiseksi koko päivä, ja koska ostin kaksi kokonaista mini-melonia (n.2,5 kg/kpl) tein toiseta puolikkaasta salaatin grilli-ruuan seuraksi.

Vesimeloni-mozzarella-salaatti

  • vesimelonia kuutioina
  • mozzarellaa pieninä paloina
  • erillaisia salaatteja
  • kirsikkatomaatteja
Levitä salaatit tarjoiluvadin pohjalle. Voit käyttää ihan mitä salaatteja löytyy. Itse käytin kasvattamiani salaatteja mm. lehtisalaattia ja ns. Itämainen salaatti-mix seosta, jossa mm. rucolaa, joka sopii mielestäni hyvin melonin kanssa. Varmaan Baby-pinattikin olisi hyvä.
Ripottele salaattipedille vesimelonikuutiot, mozzarella ja pilkotut kirsikkatomaatit. Joskus olen lisännyt myös tuoretta persikkaa paloina ja jopa mansikkaa.
Koristelin herneenversoilla ja kastikkeeksi tarjosin metsämarja-balsmicoa. Hyvää oli.





Makoisia hetkiä!

- Satu-    


















2 kommenttia:

  1. Moikka! Jos satut huomaamaan kommenttini, niin kuinka paljon ouzoa suhteessa vesimeloniin kun sitä tarjoillaan sormiruokana? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä nämä huoman ;) ÖÖÖ ihan kuule mutu-tuntumalla. Vähän niinkuin marinois jotain...Lohkotut melonit peitän suurin piirtein, koekeintaan puoleenväliin, jopa alle, koska sekoitan niitä välillä. Missään nimessä en laita niin paljoa, että meloonin palat lilluu nesteessä. Jos näyttää, että meloonit imee nesteen, niin lisää vaan ja kannattaa välillä maistaa, ettei tule liian voimakkaan makuisia. Trakoitus on vaan antaa pieni makutujaus. Outzon kanssa esin minttu lisää makua. Toivottavasti oli apua ;)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!