keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Savukalaa ja raparperiä

Juhannus oli ja meni, satoi ja paistoi. Reissussa on kiva olla, mutta kotona paras!



Olimme pois vain 5 päivää ja piha oli kuin viidakko.
Kotilot olivat ahnehtineet kasvulaatikoista herneen- ja kurpitsantaimia. Hitsi mikä riesa nekin on! Keräsin kotiloita tuhottavaksi heti ison kipollisen ja aamulla hain lisää Ferramolia kotiloille 'ruuaksi'. 
Oli virhe mennä syömään poikani herneet! 






Vaikka vanhin poika oli suurimman osan aikaa kotona talonvahtina, oli vissiin pihamme ja terassimme liian hiljainen; siis sovelias tirpoille pesintään. TÄLLÄKERTAA pesä oli ilmestynyt pieneen tuikkukippoon joka roikkui katetun terasin puolella heti keittiön ikkunan vieressä, takaoven lähellä.
Siinä se pesä nökötti, ja kaksi harmaata pienen pientä lintua pörräsi ihmeissään, mistä moinen meteli ja trafiikki yhtäkkiä ilmesty! Taitaa käydä niin, ettei pesään tule asukkeja, niin arkoja pikkulintuset on. Yritin jopa siirtää tuikkukippoa kauemmaksi, mutta sitten linnut lentelivät etsien kotiaan, Eivät osanneet mennä 2 m sivumpaan, joten palautin kipon paikoilleen.  Vähän huonon paikan pesälleen valitsivat....

Edellinen linnun pesähän oli kaasupullokaapin päällä. No kaasu loppui ennekuin linnut lähtivät, mutta onneksi oli pitkä liitinjohto, joten uusi pullo saatiin yhdistettyä kaapin eteen, niin ei tarvinnut liikutella koko pesää.
Poikaset lähtivät omille teilleen 23.toukokuuta. Valitettavasti missasin ko. tapahtuman, kun olin töissä, mutta lapset olivat paikalla. Poikaset olivat olleet todella suloisia räpiköijiä ja tulleet ihan talon sisälle avoimesta ovesta!

Aika näyttää miten nyt käy.

Savukalaa ja munakastiketta.

Kaiken kotilo-taistelun ja tuikkukipon siirtelyn lomassa tuli taas nälkä, mutta nyt tiesin mitä tekisin ruuaksi. Lapset kalastivat kovasti ollessamme reissussa ja saalistakin tuli. Joten kalaa oli tiedossa.


Koiratkin ois halunneet mukaan kalaan.





Pojat itse perkasivat kalansa. Päätettiin, että savustetaan kalat, kun päästään kotiin. (Pakasti kalat ennen kotiin lähtöä, jotta säilyvät hyvinä.)












Sain sähkösavustimen äitienpäivä-lahjaksi viime vuonna, ja on ollut hyvä ja kovasti käytössä. Oivallinen kapistus. Olin kuulema joskus puhunut ko. laitteesta (?) ja muu perhe sellaisen päättäneet minulle hankkia.






















Ladoin kalat ritilälle, suolasin ja lisäsin sitruunaa. Ritilä 'uuniin' leppärouheen päälle ja töpseli  seinään.


Tunnin verran kalat kypsyi savustimessa. Suolakin sattui kohilleen tälläkertaa. Kokeilin myös savustaa paprikoita ja onnistui.

Kalan kanssa päätin tarjota Kananmuna-valkokastiketta.



Perus valkokastike, johon lisäsin vain keitety kanamunat pilkottuina.  Ja kaikken lisänä tietenkin uusia perunoita.

Raparperiä

Maalta toimme kalojen ja munien lisäksi myös raparperiä. Pellolla kasvoi suunnaton raparperipehko, eikä kukaan sitä hyödyntänyt. Nyt lähti tuhti kasa mukaamme kotiin.
Rakastan raparperiä. Käytän sitä paljon leivonnassa. Yleensä teen hilloketta pakkaseen, tai pakastan vain valmiina paloina piirakoita varten. Myös mehuja keittäessä lisään raparperiä sekaan.


 Uudessa Maku-lehdessä oli Raparperi-lime siirapin teko-ohje, siis kokeilemaan.....

Pilkoin raparperit pieniksi paloiksi (n 8 dl paloja), lisäsin kattilaan n. 5 dl vettä, limen kuoriraasteen ja limen mehua n. 1/2 dl ja sokeria 1,5 dl ja vaniljaa joko myllystä tai pala tankoa. Kaikki siis kattilaan ja porisemaan hiljalleen n 20 min, kunnes raparperit ovat pehmenneet hyvin.



















Sitten seos siivilään valustumaan ja valmista! Helppoa ja yksinkertaista. Siirappia tuli no 8 dl tästä satsista.
 Itse kyllä jätän ensi kerralla limen pois, tai ainakin kuoriraasteen. Maistuu mielestäni liikaa läpi.
Siirapia voi käyttää mm. juomien pohjana.


Jäljelle jääneestä raparperisoseesta tein Raparperi-valkosuklaa täytekakun




Tavalliseen sokerikakkupohjaan lisäsin n. 1 dl siirapin teosta jäänyttä raparperisosetta.
Kakun väliin tein valmiista mansikkamousse-sekoituksesta täytteen tyyliin puolet kuohukermaa, jonka vispasin vaahdoksi ja puolet maitoa, johon moussejauheen sekoitin. Sitten vain nämä kaksi yhteen ja lisäksi loput raparperisoseesta.


Kuorrutuksen tein vispaamalla 100g huoneen lämpöistä voita ja 200g tuorejuustoa vaahdoksi, sekaan 2-3 dl tomusokeria ja lopuksi 200g sulatettua valkosuklaata.
Kakkuviipaleet kostutin juuri tehdyllä raparperisiirapilla, täyte väliin ja lopuksi kuorrute oman tyylin mukaan ympäriinsä.
Raparperi kiekurat tein leikkaamalla kuorimaveitsellä pitkiä siivuja raparperistä.
Annoin kakun tekeytyä muutaman tunnin kylmässä ja hyvää oli.




Kun kaikki reissun pyykki-rumba on tehty, voi ottaa palan kakkua ja istua terassille odottamaan sadetta.

Hyvää loppuviikkoa!

- Satu -


1 kommentti:

  1. Hieno idea toi kakunkoristelu raparperinkuorilla; täytyypi kokeilla!

    VastaaPoista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!