perjantai 19. kesäkuuta 2015

Savusaunaa ja muita Suomen suven suloja

Järvi, savusauna, koivikko ja auringonpaiste. Suomalainen kesäidylli parhaimmillaan.

Olemme lasten kanssa Eteläisessä Savossa nauttimassa keskikesän juhlaa, Juhannusta. Vaikka sää ei  juuri nyt olekkaan ihan parhaimmasta päästä, olemme silti saaneet nauttia myös maaseudun kauneudesta ja antimista.

SAVUSAUNA


En edes muista milloin viimeksi olen käynyt savusaunassa. Muistan vain varoitukset nokeamasta itseäni vielä 'likaisemmaksi' kuin ennen saunomista. Muistikuvissani oli pieni pimeä ja tunkkainen paikka, missä pitää miettiä jokainen liikkeensä tarkkaan.

Savusauna on ainakin puoli vuosisataa vanha ja pidetty huolella, hieman nykyaikaistettu, eli pimeinä syys- ja talvi-iltoina oli muutakin valoa kuin kynttilät. Sähkövalot ovat vain ulkona, ettei savusaunan hämyinen idylli säry.

Saunoa voi rauhassa ja pitkään. Välillä täytyy käydä vilvoittelemassa ja 'vetämässä happea' suojaisalla terassilla. Täällä syntyy parhaimmat ideat!

Kuvan kukkakimppu on 19-v. poikani käsialaa.


Saunan eteisessä oli vastassa talon isännän ja kuopukseni tekemät vihdat. Täytyi vain muistaa, ettei vihdo innoissaan nokia seinältä selkäänsä.


Täällä kiire unohtuu. Voi vain kuvitella, miltä paikka näyttää, kun kaikki kynttilälyhdyt ovat käytössä.


Sauna on tunnelmallinen ja ei ollenkaan tunkkainen sisältä. Löylyt olivat pehmeät ja miellyttävät., vesi sihisi pitkään kuikaalla ja toi mukanaan savun tuoksun. Ja kun siihen sekottui koivuvihdan tuoksu, niin olipa taivaallista.
Vain seinien ylähirret olivat noen mustaamat, joten täytyi hieman varoa vihtomista. Kuitenkaan vaikka nojasi seiniin ylälauteilla, ei selkä ollut mustana noesta.


Vanha löylykauha on päässyt jo eläkkeelle. Mittarista seinällä näkyy sen hetkinen saunan lämpötila, vajaa 100 astetta. Tosin ei yhtään tuntunut niin kovalta lämmöltä, vaan lämpö ja löylyt oli hyvin pehmeät.


Rohkeimmat kävivät uimassa, tai ainakin kastautumassa. 
Vaikka en itse järvessä käynytkään, niin saunan jälkeen olo oli rentoutunut ja iho pehmoinen, Hiukset tuoksuvat vieläkin miedosti savulle.Näkymä rannasta savusaunalle. Koivikkoinen aho kukkii valkoisenaan ahomansikkaa. Pian on kipot täynnä herkkua!


LÄHIRUOKAA

Maalla kun ollaan, on kauppaan useampi kymmenen kilometriä. Onneksi voi hakea lähi maatilalta tärkeimmät tuotteen, eli maidon ja kananmunat. Oikeata lähiruokaa! Ensin kävelimme pientä maalaistietä, tai jotkut juoksivat onnellisina ja tuoksuttelivat kaikkia ihania  tuoksuja.

 Matkalla kurkattiin heinälatoon, josko löytyisi ihania aarteita!


Matka jatkui vielä lyhyenä soutureissuna ja vihdoin olimme perillä.
Koirille oli ensimmäinen kerta olla veneessä ja hieman pelottavaakin alkuun, mutta jo paluumatkalla ei ollut mitään ongelmia olla veneessä ja nyt ei tartte kuin mennä rantaan, niin koirat juoksee suorilla veneeseen istumaan.


Tällaisilta saimme 3L peelarin/maitokannun täyteen. Pihatossa tällä lehmällä oli vajaa 50 kaveria. Ja kaikki yhtä uteliaita! Maatalon 9-vuotias tytär oli meillä 'oppaana' ja kyllä voi vain ihailla nuoren ihmisen tietotaitoa. Kysyi mitä vain maitotilaan liittyvää, niin vastaus tuli heti!


Vasikoilla oli ihan oma huone; Lastenhuone.


Tälläisia ihanuuksia asusti lastenhuoneessa. Ja uusia asukkaita kuulema odotetaan nyt juhannuksen tienoilla.


Kanat olivat kesyjä ja söpöjä, varsinkin tämä yksilö. Kulki perässämme maatilakierroksellamme.
Taas ajattelin kuinka kivaa olisi muutama oma kana. Olisihan meillä hieman pihaa niitä kesällä pitääkin, mutta mihis talvella? Leikkimökkikin purettiin....


Tälläisiä aarteita maatilalta löytyi. Tuore maito menee ihan siltään, ainakin meidän lapsille. Ei haittaa vaikka maidon rasva näkyy ja tarttuu lasien ja kannun kylkiin; sehän on aitoa maitoa.Tuoreista kananmunista tulisi kuohkea sokerikakun pohja, mutta jos kuitenkin tyydyttäisiin vain pannariin...

Maalla on mukavaa, mutta kaikki uudet tuoksut, tuttavuudet ja uimiset taisi ottaa hieman 'joidenkin' voimille. Tyylinsä rentoutua kullakin....

 

Kalamies.Näillä kesäisillä kuvilla haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa ja lämmintä ja vähä sateista  keskikesän aikaa!

- Satu -
1 kommentti:

  1. Voi miten ihania vauvoja! Ja ihana kuva haukusta ja pojasta järvessä!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...