torstai 11. kesäkuuta 2015

Torstain toivotut eli suklaakeksit 'rippeistä'

Aamulla aikaisin istuessa keittiössä 'yksin' - koirat makoillessa jaloissani- juoden aamukahviani poikien vielä nukkuessa, mietin mitähän tekisi; lähtisikö salille, jatkaisiko kivipation tekoa vai......leipoisiko..vaikka suklaakeksejä! Vanhin poikani ainakin niistä tykkää ja kyllä muillekin on maistunut.
Selasin hetken nettiä, josko löytyisi joku uusi, kiva ohje, mutta päädyin samaan vanhaan tuttuun. Taikina on superhelppo tehdä ja keksejä tulee heti tarpeeksi koko laumalle. Siis peppu ylös penkistä ja keräämään tarvikkeet kaapeista. 
Tosin tälläkään kertaa en tehnyt ihan ohjeen mukaan, koska löysin kätköistäni pääsiäiseltä jääneitä suklaarakeita, jotka päätin laittaa kekseihin suklaan sijaan. Lisäksi löytyi pussi luomu suklaahippuja, jotka myös päätyi taikinaan.

PEHMEÄT SUKLAAKEKSIT


  • 450g huoneenlämpöistä voita 
  • 3,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria 
  • 1 paketillinen valmista vaniljakastikejauhetta (siis 2 pussia)
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa
  • 4 munaa
  • 2 tl vaniljaa
  • 5 dl suklaata hienonnettuna ( itse laitan yl 2x200g levyä)
  • (200g pähkinoitä rouheena jos haluaa)
 Vatkaa voi ja sokerit pehmeäksi vaahdoksi. Mitä pidempään jaksaa vatkata, sen kuohkeampia kekseistä tulee.

Lisää sitten vaniljakastike-jauhe sekä vanilja  voi-sokeri seokseen. Tänään laitoin vaniljan sijaan myös valmista vanhan ajan vaniljakiisseliä purkin pohjan, n. 1 dl.
Lisää taikinaan sen jälkeen munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seoksen. Kuvassa tummempi jauho on talkkunajauhoa, jolla korvasin osan vehnäjauhoista, ehkä n. 1/4. Talkkunajauho antaa mukavan lisävivahteen keksien makuun.



 Viimeisenä taikinaan lisätään suklaapalat rouhittuina. Tälläkertaa käytin Maraboun Non-stop-nimisiä suklaarakeita kokonaisina, luomu maitosuklaahiutaleita sekä pussin pohjan kaakaonibsejä. En siis varsinaisen ohjeen mukaistamäärää (4 cup) suklaarakeita, vaan 5 dl riitti tälläkin kertaa


Otin taikinasta kahdella lusikalla kunnollisia nokareita leivinpaperin päälle pellille. Kannattaa jättää kunnolliset välit,  koska keksit leviävät hyvin uunissa.

Paista 175 asteessa noin 10-15 min. kunnes kauniin kullan ruskeita.

Tänään taikinasta tuli 62 kpl keksejä.


Tältä ne näyttää juuri uunista otettuna. Keksit ovat vielä pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä ritilällä tovi ennen kuin laitat purkkiin. Tietenki ensimmäiset keksit pitää maistaa heti höyryävinä, niin että kuumat suklaakohdat melkein poltaa suun!







Meillä tämä purkillinen keksejä saattaa kestää viikonlopun, riippuu vähän talon miehityksestä, eli onko kaikki lapset kotona ja kuinka monta muuta herkuttelijaa....


Mutta parhaita tuoreet keksit ovat tietenkin kera lasillisen kylmää maitoa!
Tästä kuvasta näkee miten erikokoiset suklaat sulavat erilailla ja tuovat oman 'juttunsa' kekseihin. Sulaneet suklaahiput tuskin näkyy, mutta maistuu, kaakaonibsit eivät sula kokonaan, vaan näkyvät tummempina pisteinä keksissä ja kovakuoriset suklaanapit ovat ehjiä, mutta sisus on tuoreeltaan pehmeää,.. NAM




Voisiko torstai-aamu alkaa paremmin, ainakaan lapsilla, kun heräsivät ihanaan keksin tuoksuun. Tosin kova ääninen yleiskoneeni taisi jo pitää herätyksestä huolen! Kohta olikin unisia poikia keittiössä nuuskuttamassa, mitä oli tulossa.

                         Aamiaiseksi siis suklaakeksejä ja maitoa. Äidille lisää kahvia.

                                          Kyllä joskus päivän voi aloittaa makeasti!
                                                               Suosittelen.

                                    Niin ja sinne salille ehdin sitten illalla ihan hyvin.
                                       
                                                                 - Satu -




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!