torstai 9. heinäkuuta 2015

Herkku hetkiin Raparperistä; Jäätelöä ja Juustokakkua

Kirjoituksiani seuranneena voi sanoa, että minulla on jonkinlainen addictio raparperiin. Itselläni ei ole vielä ollut kelvollista raparperipuskaa, vaan olen saanut ystäviltäni ja siskoltani aina halutessani raparperin varsia. Vielä tämän kesän joudun pyytämään niitä muilta, mutta ehkä jo ensi kesänä olen omavarainen; siskoni nimittäin toi minulle osan omasta puskastaan ja näyttää, että lähti hyvin kasvamaan. Ainakin se osio, jota koirat eivät kaivaneet ylös luutaan piilottaessa.

Käytän siis raparperia paljon. Pääasiassa leivontaan joko tuoreeltaan tai hillokkeksi keitettynä. Käytän sitä myös mehuihin ja hilloketta menee myös ihan hillon asemesta pannukakkujen ja lettujen kanssa. Tänä kesänä olen 'uutuutena' tehnyt myös Raparperi siirappia, jota olen käyttänyt juomasekoituksissa. Viimeksi tehdessä laitoin limen sijaan inkivääriä. Oli parempaa kuin limen kanssa.
Toinen kokeiluni oli  jäätelö johon käytin siirapin teosta tähteeksi jääneen hillokkeen.

Raparperi-inkivääri jäätelö


Tyttäreni sai toissajouluna joululahjaksi jäätelökoneen sekä pari jäätelöä käsittelevää kirjaa. Mistään en suorilta löytänyt raparperijäätelön reseptiä, mutta käytin luovuuttani ja tein jäätelön mansikkajäätelön ohjeen mukaan. Perusjäätelöä, johon lisäsin raparperi-inkiväärihilloketta.
  • 1 L raparperia paloina
  • 3 dl sokeria
  • tuoretta inkivääriä raaasteena tai pieninä paloina
Keittä raparperin paloja, inkivääriä ja sokeria noin 20 min. Kaada valmis hilloke kulhon päällä olevaan siivilään ja anna siirappimaisen nesteen valua talteen. Kun hilloke jäähtynyt, siirrä jääkaappiin odottamaan.

 Meillä on aina katsottava jalkoihinsa kokatessa, ettei vaan kompastu 'apu-kokkiin'

Jäätelö


1 dl sokeria
4 munankeltuaista
1 dl täysmaitoa
4 dl kuohukermaa
3 rkl vaaleaa hunajaa tai glukoosia
2-3 dl raparperi-inkivääri hilloketta ( tai maun mukaan)


Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi.



Kiehauta maito, kerma, hunaja tai glukoosi isossa paksupohjaisessa kattilassa. Kaada seos munasokerivaahdon joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takasin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä anna seoksen kiehua, koska silloin sakenee ja on aloitettava alusta.


Jäähdytä kattila kylmässä vedessä. Sekoita raparperihilloke vispilällä tai sauvasekoittimella jäähtyneen kermaseoksen joukkoon. Peitä seos tuorekelmulla ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.


Siirrä sitten jäätelömassa jäätelökoneen kulhoon ja pyöritä massaa, kunnes sopivaa. Meidän koneessa on ajastin ja laitan yleensä sen pyörimään 30 minuutiksi.


Jäätelön voi heti syödä ns. pehmojäätelönä tai siirtää ilmatiiviiseen pakastusrasiaan ja peittää vielä leivinpaperilla ja tasoittaa kädellä, ettei tule ilmakuplia. Pakasta vähintään 4 h niin jäätelö ehtii jäätyä.


Ota jääkaappiin sulamaan noin vartti ennen tarjoilua, jotta pehmenee ja maut tasoittuvat. Annostele kippoon  ja nauti.

Kesän paras juustokakku


Näin luki uusimmassa MAKU-lehdessä kyseisen reseptin kohdalla. Kyseessä siis Raparperi-juustokakku ja pitihän minun sitä kokeilla.

Pohja

100 g voita huoneenlämpöisenä t. pehmennä mikrossa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1/5 dl sokeria

 Sekoita pehmenneeseen voihin vehnäjauhot ja sokeri. ( Taikinaan EI siis tule leivinjauhetta).
 Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (20cm) pohjan ja reunan väliin.

 
Painele taikina vuoan pohjalle.

Täyte


350 g raparperin paloja ( taisin laittaa 5  isoa vartta)
1 1/4 dl sokeria 
2 rkl vehnäjauhoja
400 g maustamatonta tuorejuustoa
 1 dl sokeria
2 munaa


Alkuperäisen ohjeen mukaan raparperit, sokeri ja vehnäjauhot sekoitetaan keskenään. Sen jälkeen kaada seos taikinan päälle vuokaan ja paista uunin alatasolla 190 asteessa vartin verran. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen.
Minä tosin pilkoin raparperit jo aikaisemmin ja laitoin kippoon sokerin kanssa pehmenemään. Kidesokerin sijaan käytin kookossokeria ja ruokokidesokeria n. desin kumpaakin. Vasta kun raparperit olivat mehustuneet sokerin kanssa muutaman tunnin, jatkoin ohjeen mukaan.


Kun pohja uunissa paistumassa sekoita tuorejuusto, sokeri ja kananmunat keskenään ja kaada paistuneen raparperitäytteen päälle. Laita takaisin uuniin paistumaan keskitasolle 30-40 min, kunnes täyte hyytynyt.

Kuorrutus


200g smetanaa, esim Deliciest, rasvaa 20 %
4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljauutetta/-sokeria


Kakun paistuessa sekoita smetana, sokeri ja vanilja keskenään ja kaada juuri uunista otetun kuuman kakun päälle ja tasoita pinta.  Anna jäähtyä ja nosta peitettynä kylmään mielellään yön ajaksi (12h) niin maut tasoittuu.


Kakku ei siis ole kiireisen ihmisen kakku ja kaloreita riittää. Mutta kaikki vaiva kannattaa ja varsinkin, kun käyttää oikeaa voita ja kunnon tuorejuustoa ja smetanaa, niin häviää aika nopeasti tarjottimelta.  Täytyy vain vetää tiukemmat treenit....


Kakku kannattaa tarjoilla jääkaappikylmänä.  Koristella voi vaikka mansikoilla, mutta nyt niitä ei sattunut olemaan, joten tein taas raparperi-nauhakiemuroita.


Kookos- ja ruokosokerin ansiosta raparperikerros maistui ihanan kinuskiselta ja rapealta olematta kuitenkaan ylimakeaa ja varsinkin kun palat olivat saaneet pehmentyä sokereiden kanssa tarpeeksi pitkään,ehtii sokerikin sulaa jo valmiiksi. Juusto-osuus oli taivaallisen sametista ja pehmeää. Jopa minä otin toisen palan, kun oli niii-in hyvää!!

Tätä tehdään varmasti uudestaan!



- Satu -

1 kommentti:

  1. Tosi herkullisen oloinen juustokakku, täytyypä kokeilla itsekin - on sen verran paljon vielä mökin puskassa raparperia vielä jäljellä. Ja ihana apukokki!

    VastaaPoista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!