maanantai 27. heinäkuuta 2015

MUSTIKKAA JA MANSIKKAA

 Tai toisinpäin; mansikkaa ja mustikkaa. Mieltymysten mukaan. Kyseessä kuitenkin ihania kotimaisia Superfoodeja. Kummankin marjan sesonki on parhaimmillaan ja yritän ottaa siitä kaiken irti.


Mansikkaa


Yleensä olemme käyneet itse poimimassa mansikat paikalliselta kasvattajalta - Koivistoisen marjatilalta -  koko perheen voimin, mutta viimevuonna jäi väliin ( koska edellisen vuoden saalista oli vielä pakkasessa) ja tänä kesänä ei ainakaan vielä olla käyty poimimassa. Kuopus on kyllä monesti jo kysellyt, että milloin mennään...
Viikonloppuruokia hakiessa lähimarketista, ostin siitä pihalta kuitenkin jo laatikollisen herkuttelua varten. Tuoreenahan ne ovat parhaimmillaan, ja varmaan siksi muksu niitä poimimaan haluaisikin; syödäkseen suoraan puskasta! Täytyy kyllä sanoa, että aina lapset ovat hienosti jaksaneet poimia ja mielelläänkin, mutta loppu homma onkin sitten äidin hommaa.....


Mansikat olivat erinomaisia laadultaan ja maultaan.  Yhtään ei mennyt hukkaan, eikä pakastimeen. Mietin edelleen haluankokaan mansikoita pakastaa, koska mielestäni niiden maku huononee pakkasessa. Tietenkin saisin niitä smooteihin ja marjarahkoihin, joita lapset syö mielellään. Ja  voihan niitä syödä jäisenä tai lisätä juomiin, kuten Margaritaan, Daiquiriin...

Nyt ei tehty Mansikka- Margaritoja eikä daiquireja, vaikka mietin sitäkin. Siihen olisi tarvinnut super lämpimän ilman ja edes sen auringon siihen hetkeen ja ehkä seuraksi muutakin kun koirat ja 'kääpiöt'. Toisella kertaa sitten, tuoreista se parhain tulee!

Blenderiin kuitenkin osa päätyi kera maidon ja vaniljajäätelön 

Mansikkapirtelöä - nam!

Mansikkakakku kuuluu Suomen kesään. Ja sellainen tehtiin. Kuopukseni on tänävuonna erikoistunut tekemään täytekakkuja sokerikakkupohjaan, ja nytkin hän halusi toteuttaa Mansikkakakun ihan itse.


 Tälläkertaa hän päätti käyttää neliönmuotoista vuokaa.



Sanoi, että tais tulla PIIRAKKU, eli piiraan ja kakun yhdistelmä. Kaikki kakku hävisi heti perheen suihin. Poika saa tehdä toisenkin kerran....


Mansikat maistuvat myös ihan pelkästään tai dipattuna kermavaahdossa tai sulatetussa suklaassa. Tyttäreni leipoi suklaakakkua ja kävin välissä 'häsäämässä' ja maistelemassa oliko täytteen suklaamoussen maku kohdallaan. Oli se.

Mansikoita oli siis 5 kiloa ja kaikkea ei ihan siltään voinut syödä. Tein grilli-ruoan lisäkkeeksi Mansikka- Meloni- Mozzarella- salaatin. 


Ihan vain mansikoita ja vesimelonia sopiviksi suupaloiksi. Erillaisia salaatteja ja yrttejä hain omasta maasta ja silppusin. Mozzarellan revin pieniksi paloiksi, Lisäsin hieman oliiviöljyä ja sekoitin sekaisin. Kastikkeeksi pöytään laitoin Mansikka -vinegretteä. 
Hyvin meni lihan kanssa.

Aaamut aloitan yleensä kahvilla ja jollain 'pienellä', kuten rahkaa, marjoja, mysliä. Nyt pilkoin mansikoita ja nektariineja kulhoon ja päälle turkkilaista jogurttia ja hieman omaa Raparperi-Lime Siirappia


Ulkona terassilla aamuauringossa nautittuna maistuu Super-hyvältä.

Laatikon viimeisistä marjoista tein 'Pikahilloa' mansikat siivutin kippoon ja lisäsin niihin yhden limen mehun, Lime-curdia, mintun ja sitruunamelissan lehtiä silputtuna ja sekoitin koko herkun.


Mitään nestettä ei tarvitse lisätä, yhden Limen mehu riittä aukaisemaan mansikoiden 'mehu-hanat'.
Sitten tarvittiin vain vaniljajäätelöä....


Jäätelökulhoon vuoron perään jäätelöä ja hilloa.


Jokainen sai itse koristella annoksensa.

Kyllä vaniljajäätelä ja hillo vei voiton kaikesta, tai no pirtelö ei jäänyt kovin kauas voitosta!


Mustikkaa


Yleensä käydään mökillä poimimassa mustikat, mutta nyt ei tarvinnut mennä merta edemmäs kalaan. Mustikat löyty heti piha-aidan takaa! Asutaan siis aika maalla? Aikaisemminkin olen siitä saanut ehkä yhdet piirasmarjat, mutta nyt kuopus on kantanut jo jonkun aikaa valmiita mustansinisiä vitamiinipommeja syötäväksi.

Yhtenä iltana sitten suunnisti kipon kanssa aidan taakse ja voi kuinka paljon ja isoja marjoja siellä oli. Ja hyvän makuisia!


Eikä mennyt kauaa kun sai kipon täyteen ja toisen ja kolmannen jne.. Kuopus ja toinen isoista pojista keräsivät osansa ja söivät! Tuoreena mustikatkin ovat parhaita!
Myös koirat näyttivät herkuttelevan aina kun leikeiltään ehtivät.



Kuopukselle on joskus ostettu oma Hippo-poimuri, mutta itse poimin käsin ja se näkyy...Samoin naamasta näkyi, että mustikat ovat maistuneet....


Heti piti aamupalaksi tehdä mustikkamaitoa. Lapset lisää siihen sokeria, mutta minä vedän ihan 'raakana'. Maito värjäytyy ihanan väriseksi mustikoiden luovuttaessa väriään.

Ja mustikoistahan pitää tehdä heti myös kesän ensimmäinen Mustikkapiirakka. Ohjeita on vaikka ja kuinka, mietin jopa juustokakkuna, mutta laiskuus iski, joten kaivoin pakastimesta valmiin murotaikinan ja kaulin sen vuokaan ja kippasin tuoreet mustikat pohjan päälle.



Yksinkertaisen kaunista. Ja näemmä pari koiran karvaa..

Päälle kaadoin tuorejuustosta (200g), munista ( 2 kpl), sokerista (1/2 dl) ja Vanhan Ajan Valmiista Vaniljakastikkeesta ( 2dl) sekoittaman seoksen. Paistoin uunissa 175 asteessa reilun 30 min.



Uunituore pala lautaselle. 
Koristeeksi vaniljakastiketta ja tuoreita mustikoita. Pitäisi vain malttaa odottaa että jäähtyy, niin ei pala suu.


Kun me kuopuksen kanssa kyykittiin aidantakana, piti mies kipinävahtia terassilla saadakseen meille hyvän hiiloksen takkaan. Ei ollut makkaraa mitä paistaa, mutta vaahtokarkkejä kyllä. Ja netti on ollut turvoksissaan herkusta nimeltä S'mores ja niitähän piti kokeilla. Vaahtokarkkeja meillä on paahdettu aina, ja nyt lisättiin vain suklaa ja graham keksit, joita löytyy aina kaapista, ellei joku ole kajonnut leivontakaappini sisältöön....


Paahdettiin vaahtokarkki ja suklaapalaa apunakäyttäen siirrettiin se tikusta keksin päälle. Toisella keksillä vaahtis ja suklaa litistettiin kunnolla ja sitten suuhun. 
Oli yllättävän hyvää. Suklaakin ehtii hyvin pehmetä kuuman vaahtokarkin kainalossa.

Todisteena näkee, että on se kuopuskin osansa mustikoista poiminut, ainakin suuhunsa; leikki jotain mustikoita syövää 'Ölliäistä' suurinmman osan aikaa...


Masu täynnä mustikoita ja S'moreja istuttiin kuopuksen kanssa hetki takan hiilloksen lämmössä ja vain oltiin ja höpötettiin. Oli aika kuuman hiilloksen mies saanut aikaiseksi meille.
Sattuipa äidin varpaan kynsien väri sopivasti mustikkametsään.

Ehkä kuitenkin sinne metsään voisi mennä uudestaan.

Jos emme voi nauttia auringosta ja lämmöstä, niin nautitaan kesän antimista; 
Superfoodeista!


- Satu -



4 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia kesän herkuista! Täällä vesi kielellä katselen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anni. Täällä on syöty kesän herkkuja niin, että vatsa on välillä kipeänä...(Ahneella on tietynlainen loppu ;)) Mutta pakko, ainakin niinkauan kun niitä on tuoreena tarjolla!

      Poista
  2. otinpa heti muistiin mustikkapiirakan reseptin, taidan vaihteeksi kokeilla sitä; herkulliselta näytti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo ja hyvää. Kannattaa kokeilla!

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!