keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

TERASSIA JA PERGOLAA

Meidän terassimme on laajentunut parin viime kesän aikana tuplasti.
Kun muutimme vuosia sitten taloon,  talon ja takapihan nousevan rinteen välissä oli vain halkeillut 'betoniterassi' ja painekyllästetystä puusta tehdyt laatat.  Vuosikymmen sitten talon ympärys kaivettiin auki ja uusittiin salaojat ja patolevyt. Samalla betoniterassi sai kyytiä ja koko terassialueelta kärrättiin maata pois ja  laskettiin maanpinnan tasoa melkein puoli metriä. Alkujaan piha oli tehty liian korkeaksi ja sisään mentäessä astuttiin porras alas, nyt terassi on rakennettu pilareiden päälle ja takaovi on samalla tasolla terasiin kanssa. Terasiille noustaan nyt  porras ylöspäin. Kuvat alkuajoilta taitaa olla jossain kellarin uumenissa.....
Tässä kuitenkin kuva viime syyskuulta...


Tähänkin mennessä on jo paljon tapahtunut.
Ensin terassia rakennettiin vain noin 3m levyiseksi ja niin se sai olla muutaman vuoden, kun aika ja raha meni talon muuhun remonttiin. Saimme jonain vuonna markiisit lahjaksi ihanilta ystäviltämme, kun he eivät niitä enään tarvinneet. Kuvassa näkyy enään 2 kappaletta talon sivustalla kasattuna. Kolmas sai lähteä kun rakennettiin terassikatos muutama vuosi sitten.
Viime kesänä mieheni päätti jatkaa terassia vielä lisää, kun olimme asentaneet pihatakan edellisenä syksynä. Näin myös takan edusta oli samalla tasolla lopun terassin kanssa. Tuohon asti terassi on öljytty ruskealla öljyllä.

Tänä keväänä terassia jatkettiin niin, että se on koko talon pituinen ja kaikki keinut ja pöydät ovat samalla tasolla.


Jatkopala valmistui pojan ylioppilasjuhlia edeltävänä iltana. Öljysin kuitenkin vasta juhlien jälkeen ja harmaalla, kuten olimme keväällä öljynneet jo valmiina olevan osan terassia. Hieman laikukas terassi on nyt, mutta ei haittaa.

Vihdoin myös talon päätyyn rakennettiin terassilaudoitusta. Talon päädyn ja rinteen välissä on 'kuja' talon taakse, jossa on vaja ja polttopuut, sekä sieltä kuljetaan, kun lähdetään koirien kanssa lenkille. Kuja oli maapohjainen ja varsinkin nyt sateella liukas ja mutainen....ja kaikki kura tuli ensin terassille ja sitten sisään...
Tässä menossa öljyäminen.


Purin vanhat painekyllästetyt laatat ja rakensin niistä lisää terassia myös talon taakse. Tämä on pohjoispuolta ja pääsääntöisesti 'pimeää', eikä siellä ole kasvanut  mikään sen jälkeen kun alue kaivettiin ylös kaukolämpöä vedettäessä.
No suunnitelmia on kyllä ko. alueelle...

Pergola


Netissä ja pinterestissä surffatessa ja lehtiä selatessa sain inspiraation Pergolasta. Puhuin miehelle ja esitin kuvia ja jossain vaiheessa hänkin innostui. 
Taas suunniteltiin, mittailtiin ja piirrettiin. Ja hiljalleen pergola alkoi nousta.


Halusimme säästää toisen markiisin, joten pergolasta rakennettiin ns. kaksisuuntainen. Kulmissa on käytetty samaa ideaa kuin uudessa terassin pöydässä. Jokainen kulma on omanlaisensa.


Seuraavaksi piti miettiä väri. Katetun osion puut on käsitelty tervan ja pellavaöljyn seoksella, mutta lopulta päätin käyttää pergolaan samaa öljyä kuin terassiin itseensä; harmaata.

Kun loma loppui, tuntui ettei ole ikinä aikaa maalata, tai jos oli, niin satoi. Lopulta yksi ilta töiden jälkeen päätin kokeilla ihan pikkuisen miltä rakenteet näyttäis harmaana. No lähellä puoltayötä lopetin, kun jokainen tolppa ja rima oli kertaalleen käsitelty. 


Samat kulmat nyt harmaaksi öljyttynä.


Nyt Pergola alkoi näyttää siltä mitä haettiin, ja sulautuu paremmin ympäristöön. Vaatinee kuitenkin toisen kerroksen väriä.

Terassi tänään


Tänään paistoi aurinko ja sain vihdoin tilaisuuden kuvata terassia ja nauttia sen olemassa olosta, juuri siitä mihin se on tarkoitettu, löhöilyyn, oleiluun ja seurusteluun kahvin ja ruuan merkeissä.
Tämä on näkymä talon eteläpäädystä, ns. siääntulosta. Kesäaikaan harva vieraamme ja ystävämme käyttää edes etuovea, vaan tulevat suoraan terassin kautta. Terassin kaiteelle laitoin kukkalaatikot toivottamaan tervetulleeksi.

.

 Kuva terassin toisesta päästä, katteen alta.


Keinun ostin Tori.fi:stä, maalasin harmaaksi ja tein uudet pehmusteet. Oivallinen paikka nokosille.


Talon seinustalla on kuormalavoista tehty sohva, johon olen myös tehnyt patjan ja tyynyt. Poikani lempipaikka lukea. Samoin Helmi-koira on päättänyt, että sohva on häntä varten.Tämä on meidän entinen terassikalustuksemme, joka on kiva, mutta aivan liian pieni ruokailuun. Nyt se on kahvittelu/ tuunailupöytänä, Monet illat sen ääresssä on myös istuttu takkatulen loimussa. Tuolin 'taljat' ovat leikattu vanhasta hapsu-matosta ja päärmäsin ne käsin. Tyynynpäälliset ovat Home-collectionin ja H&M:n valikoimista.
HUOM. Tuolin selkänojalla istuva lintu on se joka pesii tuikkukipossa, jossa on jo yksi poikanen ruokittavana.


Sisareni kävi pikavisiitillä ohi ajaessaan. Sain 'noottia' tarjoilusta; On kuulema kumma, että nainen joka leipoo aina ja kokoajan tarjoaa hänelle kaupan pullaa....Hmm.. mitähän sanoisin tekosyyksi...työkiireet?


Näkymä terassilta 'yläpihalle'.Pieniä yksityiskohtia; ruokakello ja Veranta-kyltti, jotta tietää mihin tulee. Öljylamput olen spraymaalannut aniliininpunaisiksi. Tikkuja pitkin kasvaa Surusilmä.


Korituoli on myös Tori.fi:n kautta. Pääasiassa siinä nukkuu Vinku-koira. Päällinen on ommeltu muovitetusta piknik-huovasta; suojaa tyynyjä kosteudelta. Joulukaktuskin on päässyt ulos ja pyöreissä koreissa säilytetään sandaalit ja pihakengät.


Tämä on näkymä kun astuu takaovesta terassille. Vaikka on ollut kylmä ja kostea kesä, on terassi ollut paljon käytössä, aamusta iltaan. Pergolaan on tarkoitus hommata vielä valot ja istuttaa villiviiniä kasvamaan ja kipuamaan rimoja pitkin. Siihen menee vielä aikaa, kun viiniköynös on peittänyt koko pergolan katon. Silloin voi kuvitella olevansa kuin ulkomailla, kuten miehen serkku totesi meillä täällä koto-Suomessa käydessään. Terassi on jo nyt suojaisa  sireeni-  ja muiden pensaiden ansiosta. En malttaisi odottaa 'katosta' roikkuvia oksia, pimeitä -mielellään lämpimiä- elokuun iltoja ja valonauhojen ja kynttilöiden tuomaa kimallusta. 
Siihen asti nautin terassin nykytilasta ja aina uusista kesän tarjoamista kukka-asetelmista.


 Ja samalla voi seurata kynttiläkipossa pesivän linnunpoikasen kasvua ja tulevia lentoharjoituksia.


Kovasti molemmat vanhemmat häntä ruokkivat. Ja kovasti hän sirkuttaakin.


Ja jossain vaiheessa pitää koko terassi öljytä uudestaan, jotta eriaikoihin ja eri öljylä öljytyt osat alkaisivat sulautua paremmin yhteen. Ehkä ensi keväänä...

Mutta sitä ennen pitää järjestää juhlat uudistetu terassin kunniaksi, ainakin mies niin sanoi! Ehkä ensi kuussa, kun meidän talon naisväellä on syntymäpäivät ja jos silloin ne lämpimät alkaisi, kun on jo pimeääkin iltaisin.

- Satu -2 kommenttia:

 1. Ihanasti sulautuu pergola ympäröiviin pensaisiin! Mahtava idea hapsumatosta tekemäsi tuolinpäälliset - tosi kivan näköiset! Tuntuu , että terassinne on monta sataa kilometriä etelämpänä kuin meidän pihamme - täällä on ainakin nyt niin syksyisen märkää ja koleaa, ja kuvista tuntuu niin kuin olisitte Keski-Euroopan lämmössä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä tänne 'pohjoiseenki' on sade ja koleus pesiytynyt. Kun kerran aurinko paistaa, on siitä revittävä kaikki irti.

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...