lauantai 15. elokuuta 2015

Älyttömän hyvää PAELLAA

Kesään kuuluu ulkona kokkaaminen ja syöminen. Pitkän talven jälkeen itse ulkona grillattu pihvi on herkkua. Kuitenkin jossain vaiheessa sekin alkaa tökkiä, ja tekee mieli jotain muuta hyvää.

Paellaa


Paella on ruoka, jota meillä syödään ainakin kerran kesässä. En muuten ole koskaan tehnyt sitä talviaikaan. Ulkona kaasulla ja isossa paella-pannussa se on niin helppo tehdä.

 Paella on  varmaan tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja ja peräisin Valencian seudulta. Se tehdään kypsentämällä riisiä, mausteita ja muita aineksia, kuten kanaa, chorizo-makkaraa ja meren eläviä laakeassa pannussa.

Aikoinaan etsiskelin sopivaa reseptiä Paellaan, ja lopulta se löytyi täältä. Olen todennut sen hyväksi ja helpoksi.


Tässä kaikki tarvittava; Kanan fileitä, chorizo-makkaraa, erillaisia katkarapuja, simpukoita ja vihanneksi riisin lisäksi. Mausteena valkosipulia, kurkumaa ja paprika jauhetta sekä tuoreita yrttejä, mutta voi käyttää myös sahramia kurkuman tilalla. Nesteenä käytin kanalientä ja valkoviiniä.


Meillä on muurikan kaasupoltin, lähinnä valurautaista lettupannua varten joskus hommattu, mutta viime kesänä ostin myös keittimeen sopivan paella/wokkipannun. Ulkona kokaamisessa ei onneksi tarvitse pahemmin välittää, jos hieman rasva ritisee ja roiskuu. 


Tässä muhii riisit, makkarat, kanat ja vihannekset maustetussa kanaliemessä valkoviinin kera.
Tuoksu on huumaavan hyvä. Yksi jos toinenkin - niin ihminen kuin koirakin - kävi nuuskuttamassa, mitä herkkua kokkaan.


Valmis Paella tarjottavaksi. Värejä riittää, samoin kuin makuja. NAM.
Kelpasi hyvin myös meidän 'remontti-avulle', joka ei syö punaista lihaa; noikki vain makkarat sivuun.
Nykyään koiramme pitävät häntä hyvänä ystävänään.


Vaikkei tämä kesä ei ole ollut paras mahdollinen, olemme kattaneet ateriat terassille aina kuin suinkin vain mahdollista. Nyt onneksi oli yksi harvoista kuumista päivistä ja iltakin pysyi tarpeeksi lämpöisenä istua ulkona aterioimassa.

Siniset isot lautaset ovat oikein sopivia mm. paellaa varten ja ne on toissa kesän ostos Ikeasta. En nähnyt niitä enään siellä, kun kävin pari viikkoa sitten. Harmi.

Hedelmäsalaattia



Vastapainoksi Paellan mausteisuudelle tein raikkaan hedelmäsalaatin tuoreista hedelmistä ja marjoista.


Herkkuani Meloonia parissa eri lajissa, kirsikkaa, mansikkaa, ananasta, luumua ja aprikoosia. Mausteena hedelmien oma mehu, hieman sitruunamehua ja tuoretta minttua pilkottuna.




Ensin poistin kaikista mahdollisista kivet ja siemmenet ja ladoin pilkotut hedelmät ja marjat kerroksittain jalalliseen lasikulhoon. Väliin tiputtelin sitruunamahua ja mintun palasia estämään tummumista ja mausteeksi.


Päällimmäiseksi ihania mansikoita.

Hedelmäsalaatin voi syödä ihan ilman mitään lisukkeita, mutta mies aina haluaa joko vaniljakastiketta ( lisää sitä melkein kaikkeen) tai tuorejuustolla tai rahkalla maustettua kermavaahtoa tai turkkilaista jogurttia.

Jäljelle jäävän jo hieman 'vettyneen' hedelmäsalaatin voi seuraavana aamuna vaikka laittaa blenderiin ja tehdä smoothien, tai syödä lämpimän leipäjuuston kera.



Leipäjuuston lämmitän/sulatan mikrossa  tai jos oikein haluan brassailla, niin paistan sen pannulla liedellä mukavan pehmeäksi. Nyt lisäsin hedelmäsalaattia ja maustoin vielä inkiväärisiirapilla. 


Smootiehin voi hedelmäsalaatin lisäksi laittaa jotain mehua, rahkaa, piimää, maitoa tai jougurttia. Tulee kyllä juotavaa ilmankin.  Minä lisään vielä protsku-jauhetta ja chia siemeniä.
Aamiaisen kruunaa mukillinen maitokahvia.



Aina voi polttaa kynttilöitä, jopa keskellä valoisaa kesää,  vaikka vain karkoittaakseen hyttysiä!













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!