lauantai 22. elokuuta 2015

Huonerumba vol. 3

Kun lasten kesäloma alkoi ja jo kotoa pois muuttanut poika tuli asumaan kotiin kesäksi työpaikkansa vuoksi, piti miettiä huonejärjestelyjä uusiksi.  No se oli vain yksi tekosyy päästä toteuttamaan pitkään miettimäni suunnitelma. Ajatushan huonejärjestyksen vaihtamisesta oli pyörinyt miellessäni pidemän aikaa.

Koko prossei lähti 'lattian maalaus'-ajatuksesta.
Talomme päätyyn on alkuperäisissä piirustuksissa suunniteltu autotalli ja varastotilat, jotka  ei koskaan ole ollut ko. käytössä. Talon pohjien tekovaiheessa on autotalli kuitenkin päätetty rakentaa talon alle, ns. tyhjääntilaan. Talomme on  rakennettu kalliorinteeseen ja rakennusvaiheessa, joskus 1960-luvulla rakentaja on todennut, että tulee halvemmaksi rakentaa autotalli louhittuun alapohjaan, kuin täyttää iso monttu soralla. Ja näin on tehty. Hyvä idea; talossa on nyt enemmän asuinpinta-alaa ja huima määrä tavaraa täynnä olevaa varasto-/ tuunaustilaa.

Alkuperäinen autotalli oli vain yksi iso huone ja varastotila pieni tila vieressä ja niihin pääsi takkahuoneen kautta pientä kapeaa 'käytävää' pitkin. (Osa tilasta on pitänyt lohkaista kellariin menevää portaikkoa varten.)
Lasten kasvaessa ja aloittaessa koulut, tarvittiin heille omat huoneet. Tuolloin autotalli/varastotila muokattiin kahdeksi erilliseksi tilaksi siirtämällä seiniä ja tekemällä uusia oviaukkoja. Tuolloin vain ulkoseinät eristettiin ja tapetoitiin, paneloidut seinät maalattiin ja mäntylattiat vain hiottiin ja lakattiin. Huoneista ei tullut isoja, mutta jokaisella lapsella oli oma kolo, missä oleilla rauhassa ja levittää omaisuutensa.

Vuosien saatossa ko. huoneet ovat vaihtaneet asukastaan tarpeen/ toiveen niin vaatiessa. Nyt pintaremontoitu huone oli ensin tyttären vaaleanpunainen/punainen huone, sitten tytär ja vanhin poika vaihtoivat huoneitaan keskenään ja värit vaihtuivat maanläheiseen ruskeaan ja keltaiseen sävyyn. Kun poika lähti armeijaan ja sen jälkeen 'maailmalle', maalasin huoneen seinät valkoisiksi koska huoneeseen muutti ensin meksikolainen ja sitten amerikkalainen vaihto-oppilas, kunnes huoneesta tuli kuopuksen huone.

Nyt sitten kesäksi vanhin poika tarvitsi oman tilan ja päätin toteuttaa suunnitelmani huoneiden vaihtamisesta.


Lattia


Ensin purin huoneesta kaikki kuopuksen tavarat terassille. Möin Tori.fi:ssä ylimääräiset kalusteet ja tuunasin jäävät kalusteet uusiksi ja  hänen uuteen huoneeseen sopiviksi.

Jäljelle jäi 'tyhjä kangas'.


Kun maalasin seinät pari vuotta sitten, en poistanut listoja, vaan maalasin ne samalla. Nyt listojen puututtua näkee seinien monet edelliset värit; keltaista, ruskeaa, pinkkiä....

 Kellastunut vuosikymmeniä vanha mänty lattia suorastaan huusi uutta pintaa. 
Tästä aloitin.


Onneksi lattia neliöitä ei ollut montaa, joten otin vain nauhahiomakoneen ja hioin lattian sillä. Tarkistin kyllä koneen riittävyyden työkaverini mieheltä, rakennusalan ammattilaiselta, kun oma ehdotti ison hiomakoneen vuokrausta. Oma kone riitti hyvin.
Paljoa ei tarvinnut hioa, kun lakka oli jo valmiiksi aika kulunut. Pesin vielä lattian kristalli soodalla ja sitten pääsinkin jo maalaamaan. 
Huomaa uudet 'oikeat' työhousut polvipehmusteineen kaikkineen. Mies oli ostanut nuo minulle, kun hakenut itseleen uusia duunihousuja.....turvakenkiä ei kuulema voinut ostaa, kun ei löytynyt korkkari-mallia, siksi olenkin aina paljain jaloin tai crocsit jalassa...

Väriksi valitsin 'mummolan harmaan' (väri no 2110) ja maaliksi Betoluxin. Maalasin kahteen kertaan ja samalla maalilla käsittelin lattialistatkin. 


Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen näytti tältä.


Maalattu kahteen kertaan ja lattialistatkin jo suurimmaksi osaksi asennettu. Aikaa mennyt 3 päivää rempan aloituksesta.
Lattiasta näkee missä oli ennen seinä, mutta nyt purettu. 'Takaseinä' on itse rakennettu, kun jaettiin aikaisemmin iso tila kahtia.

Huone ei ole siis suuren suuri, mutta sinne sopii kaikki tarpeellinen. Ennen lapsilla oli siellä parvisänky, jotta lattiatilaa olisi enempi leikkeihin. Nyt sitä ei siihen enään tarvita, joten purin sen pois.

Sisustaminen


Kaikki huonekalut löytyi jo kotoa, niitä vain siirreltiin huoneesta toiseen.


Huoneeseen siirettiin Vepsäläiseltä vuosia sitten ostettu valkoinen Innovation Splitback vuodesohva, sekä toisen pojan oma 'punkka'.
Ikean Expetdit hyllyt kaappeineen ja laatikostoineen säilövät poikien vaatteita, kirjoja, pelejä ja muuta sälää kotona oloa varten.
Myös sängy ja sohvan alus on hyötykäytetty.
Puuvillamatto on H&M:n mallistoa. Ensin mietin kahta mattoa, mutta päädyin vain yhteen, näytti paremalta.
Ison taulun kaivoin kätköistäni. Joskus Ikeasta ostettu.


Läppäreitä ja teitsikkaa vartein tuunasin pienen työpöydän tapaisen pöytälevystä ja vanhan työpöydän päätyjaloista. Vaalean harmaa maali sparypullosta ja pöytä valmistui parissa tunnissa.
Pöytätason kiinnitin vielä varmuudeksi metallisilla hyllynkannattimilla seinään.


Tuoliksi hain ruokapöydän 'vara'tuolin. Hyllyt oli jo valmiiksi paikoillaan. Vanhan memo-taulun maalasin samalla vaaleanharmaalla spraymaalilla, kuin pöydän.


Taulut siirrettiin pojan huoneesta, mutta maalasin kehykset yhteensopiviksi kiiltävällä mustalla spraymaalilla. Kuvat näyttivät mielestäni heti paremmilta!


Vara petivaatteet sain sopimaan sängynaluslaatikoihin, kun laitoin ensin tyhjiöpussin laatikkoon ja  kamat sisään ja ilmat pois. Kansi kiinni ja hyvin sopivat sohvanalle; lähellä, mutta 'piilossa'.


Pojan  'punkka', josta hän ei luovu. Kyseessä on vanha varavuoteen tapainen heteka, jossa Tempurin paksu patja. On kuulema super pehmeä ja mukava nukkua.
Vauvana saatu unilelukin on kellahtanut pedin pehmeydessä kumoon.


Sängynpäädyksi päätyi toinen pääty aiemin hankitusta sängynrungosta. Kiinnitin sen toisesta päästä kulmaraudoilla sivuseinään ja jaloista kaksipuoleisella tarralla lattiaan. Näin jäi liikkumarako liukuovelle päädyn ja päätyseinän väliin.
Jakkara on pojan itse puukäsitöissä tekemä ja toimii nyt yöpöytänä.


Kun seinien paikkaa siirrettiin, jätettiin kyseinen komero/syvennys paikoilleen ja se toimii vaatekaappina. 'Oveksi' viritin suihkuverhon, kun sattui jo kotoa ylimääräinen löytymään.


Huone siis pieni, mutta mielestäni kaikki tarpeellinen löytyy viikonloppu-elämää varten. 


Tässä huoneessa kaikki värit ovat minun itseni valitsemat ja samoin sisustus. Paljon valkean ja vaaleanharmaan sävyjä, maustettuna mustalla ja muilla kirkkailla korostusväreillä, mm. punaisella hyllyköllä. Taulussa oleva polkupyörä on myös punainen.
Pojan kartta-taulut tuovat mielestäni kivan kontrastin muuten 'utuiseen' sisutukseen.


Huonerumba on siis nyt valmis. Lapset on 'muutettu' paikasta A paikkaan B jne.
Itseasiassa tästä huoneesta aloitin ja tähän lopetin. Huone oli ns. väliaikaistilassa kesän, mutta poijan lähdettyä opiskelupaikkaansa, pääsin huoneeseen todenteolla käsiksi.

Aikaa meni yhteensä 4 päivää, josta lattian hionta, soodapesu ja maalaus vei sen 3 kuivumisineen. Itse huoneen kalustus ja 'stailaus' vei päivän, kun kaikki oli jo suunniteltu päässäni valmiiksi ja kaikki tarvittava oli jo valmiina.

Olen tyytyväinen tulokseen ja niin on myös 'pehmo-punkan' nukkuja. Huone näytti kuulema kivalta ja kelpasi.


Koska lattia maalia vielä jäi, päätin myös maalta seinän takana olevan toisen huoneen mäntylattiankin.

Se onkin sitten toinen juttu.


- Satu -
2 kommenttia:

 1. Ihanat kartta-aiheiset taulut - ja on kyllä huutava vääryys, ettei suojakenkiä löydy korkkareina :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartat on tietääkseni joistain peleistä ja fantasia kirjoista (LOTRista?)
   Nii-in, kumppareitakin löytyy korkkareina ....

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...