sunnuntai 30. elokuuta 2015

Pitsiä ja Päivänsankareita.

Lempikuukauteni elokuu loppuu. 
Rakastan sen lämpimiä ja pimeitä iltoja! Voin istua pihalla keinussa pimenevässä illassa tai ulkotakan edessä löhötuolissa, tulen loimutessa sekä sytyttää kynttilöitä ja kohdevaloja tuomaan pehmeää tunnelmaa, kuitenkaan häikäisemättä liikaa.

Kuukausi on myös minun syntymäkuukauteni, niin myös tyttäreni.
Tällä viikolla tulikin 18 vuotta siitä, kun tyttäreni näki päivänvalon, tai tarkemmin sanottuna lämpimän pimenevän elokuisen illan. Muistan kuinka silloin oli hiostavan kuuma ilma ja ihanan hämärää....

Nyt emme viettäneet juhlia ihan yhtä kuumissa ja hiostavissa merkeissä, mutta loppukesän aurinko helli nytkin ja saimme viettää juhlia ulkosalla, kunnes aurinko painui mailleen ja sain sytyttää kynttilöitä ja koristevaloja.
Jatkoimme juhlintaa takatulen loimussa ja lämpölamppujen alla terassilla pimenevässä illassa ja yössä.


Vieraat saivat taas maistella luomuksiani; aivan uusia kokeiluja, sekä vanhoja hyväksi todettuja.

Aivan uusi tuttavuus oli KAKKUPITSI.

Olin jo muutaman kerran nähnyt kakkupitsiä kakkujen koristeena ja  myös paikallisessa Iloinen keittiö- liikkeessä käydessämme päätimme tyttäreni kanssa pitsi-tarvikkeet hankkia ja kokeilla itsekin.


Kakkupitsi on jauheen (part A), veden ja 'sitkosaineen' ( part B) seoksesta silikonimuotin avulla tehtyä syötävää koristetta.  Pitsi on hyvin taipuisaa, joten se irtoaa helposti muotista ja  sillä on helppo kiertää kakku ympäri ilman, että se katkeaa. Muoteilla tulee hyvin tarkka kopio oikeanlaisesta pitsistä.
 Meillä oli käytössä valkeaa jauhetta, johon lisäsimme jauhemaista väriainetta suoraan silikonimuottiin. Ainekset sekoitetaan tietyssä suhteessa ( ohje paketissa) keskenään ja levitetään lastalla silikonimuottiin. Pitsi laitetaan uuniin kuivumaan 70-80 asteeseen 25-35 minuutiksi, kunnes ei ole enään tahmeaa ja lähtee hyvin irti muotista.

Itse kyllä huomasin, että heti en saanut kaikkea massaa muotteihin sopimaan ja massa kutistuu kuivuessaan uunissa aika reilusti, joten otin muotin välillä pois ja levitin jäljelle jääneen massan jo entisen kutistuneen päälle ja laitoin takaisin uuniin.


 Tältä valmiit pitsit näyttää. Osaan laitettu sini-violettia väripuuteria ja osaan kultahippuja.


Pitsiä voi leikata ja muokata mieleisekseen. Kiinnitimme pitsin kakkuun kostuttamalla pitsiä vedellä. Samallalailla kiinnitettiin pienet helmet pitsiin.

Tyttäreni tilasi minulta sokerikakun, joka maistuu sitruunalta ja vaniljalta. 

Päätin kokeilla kerroskakun tekoa ja tein kaksi erikokoista sokerikakkupohjaa.


Sokerikakkupohjiin  sekoitin tekovaiheessa  limen-makuista Jell-o jauhetta. Kakku maistuu hieman sitrukselta ja samalla jauhe antaa mielenkiintoisen vihreän sävyn itse kakkupohjalle.

 Väliin tein massan vaniljakiisseliaineksesta ja kermavaahdosta ja hyydytin sen liivatteella. Pienempään kakkuun tein täytteen Mango-Passion moussesta, kermavaahdosta ja liivatteesta. Tein kakut jo edellisenä iltana ja annoin hyytyä rauhassa kylmässä seuraavaan aamuun, jolloin tyttäreni itse hoiti kakkun koristelun.Osan sokerimassasta hän värjäsi pastaväreillä mustaksi ja päällimäisen kakun kuorrutteen jätti valkoiseksi. Kietoi pitsit kakkujen ympärille ja lisäsi sokerihelmiä.
Kuvaksi hän piirsi sulatetulla suklaalla kauriin pään ja koristeli suklaalehdillä ja valkoisilla koristekiteillä.
Yksinkertainen ja kaunis.


Täytekakun lisäksi tein suklaakeksejä ja jo kovin suosittua raparperi-juustokakkuani.
Suolaisena tarjoilin kasvispiirakkaa syksyn antimista, mutta siitä kerron toisella kertaa.

Tässä kuussa olemme kyllä syöneet kakkua oikein urakalla.
Ensikuussa ei ole tiedossa syntymäpäiviä, mutta seuraava juhlakausi alkaakin taas lokakuussa.Tuskin kuitenkaan maltan olla leipomatta yhtään kakkua ennen sitä.

Jokatapauksessa; 

Toivotan syksyn tervetulleeksi.


Hyvä syy polttaa kynttilöitä.


- Satu -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...