perjantai 11. syyskuuta 2015

Kaaos Kuriin

Aina kun saa yhden paikan talossa kuntoon, tuntuu toinen paikka huutavan huomiota. Niin on aina ollut ja tulee varmasti olemaankin.
 Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt pintaremonttia taloon. Kymmenen+ vuotta elämää näkyy vääjäämättä niin seinissä, kuin lattiassakin. Aloitin homman olohuoneen lattiasta, joka oli häirinnyt ulkoasultaan jo muutaman vuoden. Kun tulos miellytti silmää ja sielua, päätin jatkaa koko talon läpikäymistä.

Viimeisimmästä lastenhuoneiden projektista jäi lattiamaalia, ja jo silloin tiesin mihin sen käyttäisin. Yksi vanha lastenhuone muuttui reilu vuosi sitten työhuoneeksi/walk-in-vaatehuoneeksi. Silloin maalasin vain pika-pikaa seinät ja kyhäsin kasaan jonkinlaisen työtilan ja vaatesäilytyksen. Alkuun se meni ihan ok, mutta pian sinne alettiin kantamaan kaikki 'ylimääräinen' piiloon, pois silmistä, varastoitavaksi. Jotta pääsin työpöydälleni, oli yleensä raivattava tie ja tilaa itselleen.
Asialle oli todellakin tehtävä jotain ja nyt oli sen aika ja maalit valmiina.

Seuraavaksin inho-realistisia kuvia huoneesta ennen remppaa.
 En edes yritä peitellä todellisuutta, vaan näyttää kuinka sotkuista voi olla siivoushullun ja järjestyksen nimeen vannovan ihmisen kotona.

Edes ovesta ei mainannut mahtua sisään, kun tavarapaljous tukki väylän.
Itseasiassa puulatikot odottavat liikuttelua, koska ovat menossa kiertoon. Olin jo aiemmin käynyt niiden sisällön läpi ja ne olivat nyt ylimääräisiä.Työtilani/työpöytäni. Ihan liikaa tavaraa
 Muovilaatikot odottavat sisältöään tulevassa siivouksessa ja miehen isoisän vanha puuarkku on väliaikais-sijoituksessa huoneessa. Saa luvan siirtyä muualle.


Neulon, ompelen ja tuunailen aika paljon, kuten laatikoista voi päätellä. Tässä on jotain alkuperäistä järjestyksen havittelua, mutta vielä kaukana lopputuloksesta.


Ja kun tilaa on vähemmän kuin tavaraa, on näky tämä, jopa työpöydän alustila on täynnä.
 Tarvitsenko oikeasti kaiken???

Kun alkutila oli dokumentoitu, aloitin rankan siivouksen ja karsimisen, niin vaatteissani kuin tavaroissani. 
Mieheni kysyikin jossain välissä onko minulla menossa jokin puhdistautumis kausi?
Tavallaan on, tai olen vain yksinkertaisesti kyllästynyt liikaan tavaraan jokapaikassa!
Vähintään kerran vuodessa käyn kaikki talon kamat läpi ja laitan kiertoon mitä ei enään tarvita, tai en enään halua pitää.
. Kummasti kuitenkin paikat taas täyttyy vuoden aikana.....

Kun huone oli tyhjennetty kaikesta, näytti se tältä. Osa seinistä kaipasi lisää maalia ja lattia hiontaa ja uuden pinnan.


Tällä seinällä oli hyllyköt ja sille ei tarvinnut tehdä mitään.


Lattia oli jo valmiiksi aika kulunut, joten kevyt hionta ja sooda-pesu riitti. Sivuseinät sai lisää maalia pintaansa.

Ja tässä tulos.
Seinät maalattu harmaalla Bilteman maalilla ja lattia harmaalla Betoluxilla kahteen kertaan. Ainoa ehjä seinä oli maalattu valkoisella ja annoin sen olla entisellään.Tila näyttää heti isommalta ja rauhallisemmalta. Tytärkin ihmetteli kuinka iso huone oikeastaan on. Ei se iso ole, kaikki on vain optista harhaa, värien aiheutama vääristymä.

Huoneen pienuus ja se että on vain yksi 'ehjä' seinä ilman ovea tai ikkunaa, tuottaa sisutuksellista ongelmaa, varsinkin tässä tapauksessa. Tästä syystä päätin laittaa vaatetangot pienen yläikkunan eteen. Ikkuna on pohjoiseen ja metsäänpäin, eikä oikein näy mihinkään.
Nyt ratkasi käytännöllisyys. 
Koko 'vaatekaapisto' on samalla seinällä.

Kun lattialistat oli paikollaan, aloin kantamaan tavaroita takaisin paikoilleen, tai ne mitä lajitteluni jälkeen oli jäljellä.

Näkymä ovesta on nyt tällainen.


Ensin mietin, jos veisin mustan Splitback-tuolin kellariin odottamaan pojan muuttoa, mutta raahasin sen kuitenkin vielä huoneeseen. 
Korihyllykkö on kokeilussa, mutta siirtyneen pois jossain vaiheessa.
Matto on muuten ainoa uusi isompi ostos koko huoneeseen. Ja se löytyi vahingossa Kärkkäiseltä.
Verhojen takana on Elfan- ja Ikean- koritorneissa vaatteeni, kenkäni, käsilaukkuni, meidän liinavaatteet, ompelu ja neuletarvikkeet yms. 
Verho on pingoitettu vaijerilla seinästä seinään ( apukoukut katossa) ja ovat oikeesti Bouclair:n puuvillasekoitteisia suihkuverhoja. Niitä saa mm. Anttilasta.


Huoneeseen on kulku suoraan makuuhuoneesta. Peilistä heijastuukin sänky.
Ainoasta ehjästä seinästä olen tehnyt Galleria-seinän ja olen näköjään päässyt itsekin kuvaan kännykkäni kanssa,


Työpöytä kapeni ja pidentyi. Tason ostin uutena Iskun tehtaanmyymälästä ja maksoi 5 €!
 Vanhan pöydän punaiset jalat sray-maalasin vaaleanharmaiksi. Tavarat väheni ja järjestelin uudelleen. Hyllyt tein kuormalavojen laudoista ja maalasin ne kalkkimaalin ja lopun lattiamaalin sekoituksella.
Hyllynkannattimet löysin Biltemasta.
Metallisissa purkeissa, entisiä koiran ruokapurkkeja, on piirustus ja muita kyniä.
Tuolin olen ostanut jo talvella Tori.fi:stä ja maalasin sen valkoiseksi ja tein uuden istuintyynyn. Ikean Malm-lipasto syö sisäänsä kaikkea ompeluun ja tuunaukseen liittyvää ja tarpeellista. Pidin siinä ennen alusvaatteitani ja sukkiani yms, mutta sain ne nyt mahtumaan kori-torneihin järjestelyjeni ansiosta.
Aiemmin pöydän alla ollut punainen korikko muutti värinsä spray-maalilla vaalenharmaaksi. Näkyy juuri ja juuri tuolin takaa.
Mustassa metallisessa 'lääkärinlaukussa' lipaston päällä on ompelutarvikkeet.


Sama kohta eri kuvakulmasta.
 Pitkän pöydän toisessa päässä on tilaa ommella ja koneet voi siirtää helposti keskemmälle, siten miten mitäkin konetta tarvitsee käyttää.
 Valkoiset isot muovilaatikot sisältävät kaikki kankaani, jotka aiemin oli jaettu moneen pienempään laatikkoon. 
Ja tietenkin täytyy olla tuoreita kukkia uuden huoneen kunniaksi.


Itse olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
Se on raikas ja selkeä; sekä silmä, että sielu lepää. Juuri sellainen kuin ajattelinkin.
Aikaa meni vajaa viikko. Latti kuivui aina työpäivän aikana ja hommia pääsi hyvin jatkamaan kun kotiutui ja muut kotiaskareet oli tehnyt.

Vaikka ajatus lattian ja seinien maalaamisesta tuntuu yksinkertaiselta ja helpolta,  tarkoittaa  se koko huoneen tyhjentämistä ihan kaikesta
Onko sittenkin liian suuritöistä? Mietit minne sijoitat tarvarat remontin ajaksi, niin etteivät ne olisi kokoaikaa tiellä ja haittana.
 Meillä ei olla kovia saunojia, joten varastoin tavarat saunaan.

 Jo huonetta purkaessa kävin tavaroita läpi ja heitin kaikkea ylimääräistä pois. Oli helpompi tuoda takas paikoilleen, kun oli jo valmiiksi tiedossa tavaramäärä. Tosin karsin vielä lisää, kun laitoin tavaroita paikoilleen.Monesti asiat näyttää mahdottomalta toteuttaa, kunnes huomaat, että se on jo tehty.

Ja kun tekee suunnitelmat pitkälle valmiiksi etukäteen, niin itse projekti on helpompi toteuttaa. Tykkäsin myös tavaroiden lajittelusta ja läpikäymisestä, mitä oikeasti tarvitsen ja mitä en. Nytkin kun katselen tässä työpöydän ääressä istuessani ympärilleni ja aurinko paistaa suoraan ikkunasta sisään, voin vain hymyillä tyytyväisyydestä. 

 Kaaos on taltutettu.

Tämä on minun pieni soppeni tässä talossa. Muilla on lupa tulla ja mennä, mutta sotkea ei saa yhtään. 
Se etuoikeus on vain minulla.

Onko Tavara-Kaaos pesiytynyt kotiisi?
Tarvitsetko Sinä kaiken tavarasi?

- Satu -
4 kommenttia:

 1. kyllä silmä lepää uudessa, tavarasta vapautetussa tilassa- meilläkin on karsimisprojekti alottamista vailla valmis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri se aloittaminen on niiii-iiin vaikeaa, mutta kun 'langanpää' löytyy, homma rullaa melkein itsestään!

   Poista
 2. Wow, mikä muutos! Meilläkin on kaoottisen tyohuoneen järjestely edessä, mutta ei varmaan ehditä ennen kuin vasta ensi vuoden puolella. Sitä odotellessa voin ihailla näitä sun kuvia. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Anni. Ja olen jopa pystynyt pitämään huoneen nyt siistinä ja järjestyksessä! Mutta meillä on kaoottinen autotalli ja ihaillen katselin teidän autotallin muodonmuutosta <3 Kun sais ton yhden 'hamsterin' luopumaan muutamasta ( kymmenestä) tavarasta ;D

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...