perjantai 4. syyskuuta 2015

Räteistä Betonilyhdyiksi

Edellisen postauksessa mainitsin jo tekemistäni betonilyhdyistä.

Betonilyhtyjen idean näin Styleroom:n sivuilla. Tintti oli niitä tehnyt ( ja paljon muutakin kivaa) ja ihastuin niihin heti. Ajattelin sitten itsekin kokeilla. Ihan vain kuvan perusteella toimin ja periaatteellani; 'How hard can it be?'

Ruukut oli tehty betonista, lakanoista ja vanhoista pitsiliinoista. Kun minulla ei ole pitsiliinoja, kaivoin miehen rättivarastoa autotallissa ja otin käyttööni vanhoja frotee- ja keittiöpyyhkeitä.
Mies toi minulle rautakaupasta  betoniasekoitetta samalla, kun haki sieltä tarvikkeita omiin projekteihinsa.
Tarvitaan vain betonia, liinoja/rättejä ja muotit, joiden päälle liinat sitten asetellaan kuivumaan.Kuivabetoni sekoitetaan veden kanssa sopivaksi seokseksi. Onneksi mieheni on toiminut myös betonilaboranttina, joten hän tiesi sekoitus suhteen, kun minulla taas olisi mennyt ihan mutu-tuntumalla. Sain hyvät ohjeet ja ehkä ensikerralla osaan jo ihan yksin.

Kastelin lyhtyihin varaamani kankaat seoksessa. Upotin ne sinne kokonaan ja annoin imeä itseensä betoniseosta. Kun kankaat olivat kokonaan kastuneet, nostin ne valitsemieni muottien päälle. Muottina käytin erikokoisia ämpäreitä, kukkaruukkuja jopa vanhan ruohonleikkurin runkoa.
Valelin kankaita vielä lopulla betoniseoksella ja jätin kuivumaan useammaksi päiväksi. Välillä kävin kastelemassa 'valuja', mutta suurimmaksi osaksi kesäinen säämme hoiti kastelun.

Viikkoa myöhemmin irroittelin valokset varovasti muottien päältä. Osassa muoteista oli suojana  muovi ja osassa ei mitään. Varovasti koputellen sain kaikki ehjänä irti. Muovilla suojatuista lähti hieman helpommin irti. Lyhdyt näyttävät hyvinkin hennoilta ja haurailta, mutta ovat aika kestäviä. Lyhdyt tein jo kesä-heinäkuussa ja kaikki on vieläkin (syyskuu) ehjiä. Hyvin ovat kestäneet rankkasateet ja koirien tölväilyt.

Käyttämäni kuivabetoni ei ehkä kuitenkaan ollut parhain mahdollinen, koska siinä on jo valmiina aika isokokoista soraa - ainakin tähän tarkoitukseen. Mies sanoikin kuulleensa luulleensa, että tarkoitukseni oli tehdä ruukkuja, joten tein yhden sellaisenkin ihan kokeilu mielessä.
Ruukkuihin kuivabetoni sopi oikein hyvin.
 Ruukun tein kahdella isolla ämpärillä. Suojasin ämpärit muovilla. Ensin isompaan ämpäriin betonia pohjalle, sitten painoin pienemmän ämpärin massaan ja täytin ämpärien välin betonilla. Ämpärien kokoeroilla voi säädellä ruukun seinämän paksuutta.
Osa muovista jäi näin ensikertalaisella harjoitellessa betonin väliin, mutta poltin suurimmat ja näkyvimmät muovinpalat toholla pois.

Pikkukuvassa näkyy, kuinka sama aine käyttäytyy erilailla eri kohteissa. Lyhdyissä näkyy kuivabetonissa ollut sora, mutta ruukussa ei.
 Nyt mieskin osaa kuulema tuoda ensikerralla oikeanlaista betonia. Enään tarvitsen vain niitä pitsiliinoja.Tämä lyhty on tehty froteepyyhkeen puolikkaasta. Tämä lyhty taas on tehty vanhasta keittiöpyyhkeestä.Mitä 'hauraampi' ja ohuempi kangas, sitä enemmän kynttilänvalo loistaa betonin läpi.
Jokainen kuosi ja muotti ja kankaan asettelu muovaa lyhdystä uniikin kappaleen.Tässä, vanhasta lattiarätistä tehdyssä lyhdyssä, palaa ulkoroihu. Tuli on suojassa, mutta valaisee ja tulen loimotus näkyy silti.Iltaisin on jo niin pimeää, että viimeistään nyt pitää sytyttää kynttilät.

- Satu -

2 kommenttia:

  1. vautsi, enpä ole aiemmin kuullutkaan mokomasta, jännä idea-tuliskohan anopilta saaduille pitsiliinoille uusiokäyttöä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti, niistä tulisikin varmaan ihania jos et kerta pöydällä niitä pidä!

      Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...