sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Sadepäivän Spagetti

Syksy on saapunut, ainakin kun eilen ulos katsoi. Oli harmaata, kylmän oloista ja satoi kaatamalla. Syksy voi olla myös kaunista, mutta ei sateella.
Ulos en voinut mennä tekemään mitään, kun kaikki oli märkää ja itsekin olisi kastunut. Sisällä projektit oli vaiheessa ' nyt ei voi tehdä mitään'. 
 Ryhdyin siis selaamaan reseptejäni ja suunnittelemaan mitä meillä tänään syötäisiin.

Meillä syödään paljon pasta-ruokia.
 Yritän etsiä aina uusia reseptejä, kun Pasta Bolognese ja lasagne alkaa tökkiä.

Nyt kun tomaatit ovat tuoreita ja auringon maustamia, päätin hyödyntää niitä; kokeilen kotitekoista tomaattikastiketta.
 Laitoin googleen hakusanaksi Pasta pomodoro, ja oli mistä valita.


Kastikkeen perusaineet ovat yksinkertaiset; tomaattia, sipulia, yrttejä.


Tomaattikastikkeeseen käy kaikki tomaatit, tosin mitä mehukkaampia, sen parempia. Siis jo pehmenneetkin tomaatit käy. Omat tomaatit eivät vielä ole kypsiä, joten suunnistin kauppaan hakemaan ison pussillisen tomaatteja.


Käytin kyllä nämä omat pudonneet pienet tomaatit kastikkeessa lähinnä tuomaan väriä.


Kaupasta haetut ihanat punaiset tomaatit.

Basilika kasvoi vielä voimakkaana kasvihuoneessa ja kaupasta mukaani tarttui korianteri. Halusin sitä kastikkeeseen, vaikkei varsinaisessa ohjeessa sitä lukenutkaan.
Sipulina käytin shalottisipulia, valkosipulia ja ruohosipulia. Mausteina suolaa, sokeria ja pippuria.


Pasta Pomodoro


3 rkl oliiviöljyä
1 iso shalottisipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
6 oikein isoa kypsää tomattia, pilkottuna
1/2 dl tuoretta basilikaa, hiennonttuna
ripaus sokeria
suolaa ja pippuria
2 rkl voita

spagettia

Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Lisää sipulit  ja kuullota pari minuuttia. Lisää pilkotut tomaatit, puolet basilikasta sekä sokeri ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla 20-30 min riippuen tomaattien mehukkuudesta. Hämmennä välillä ja painele samalla tomaatinpaloja kasarin reunoja vasten, jotta ne muussautuvat.
Mausta mustapippurilla ja suolalla (tarpeeksi, ei muuten maistu miltään) ja lisää viimeiseksi voi ja loput pilkotusta basilikasta. maista ja lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa.
Sekoita keitetyn spagetin kanssa ja tarjoile.



Tomaatit pilkottuna.

Ostin jo kesällä Iloinen keittiö-nimisestä liikkeestä kuopukselle yrttileikkurin, kun hän tykkää tehdä paljon  salaatteja.
 Nyt myös minä otin leikkurin käyttöön.


Leikkuri on erittäin helppo käyttää ja sopiva käteen.


Ja tältä yrtit näyttävät leikkurin jäljiltä. Silppusin leikkurilla jopa valkosipulin kynnet.


Kuulotetut sipulit, yrtit ja kuutioidut tomaatit kasarissa. Mitään lisänestettä ei tarvitse, tomaattien oma mehu riittää.


Tomaatit hautuneet puolisen tuntia, maustettu suolalla, pippurilla ja voi nokare sulamassa pyöristäen makuja.


Höyryävän kuuma kastike juuri kaadettuna kypsän spagetin päälle.


Kastike sekoitettu spagetin sekaan. Ensin näytti, ettei kastike riitä ja häviää kokonaan, mutta lautaselle nostettaessa luulo oli väärä; Kastike näkyi ja varsinkin maistui!
Kyllä tuoreet raaka-aineet maistuvat sata kertaa paremmilta, kuin kastike purkista. Ja aikaa valmistukseen meni noin 45 min raaka-aineiden pilkkomisista pöytään.

Tänään paistoi jo aurinko, jonka säteet kimalteli aamukasteessa.


Hyvää alkavaa viikkoa!


- Satu -









1 kommentti:

  1. Tommonen yrttirullaaja täytyy heti hakea...

    VastaaPoista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!