lauantai 10. lokakuuta 2015

Omena päivässä.



Tai monta.
 Ja ihan missä muodossa tahansa.


Omenapuumme tuottivat taas hyvän sadon.
 Osa meni suoraan suuhun ja lopuista tehtiin hilloa tai käytettiin leivonnassa.

Omenasosetta meillä syödään paljon; aamupuurossa, smooteissa ja tietenkin leivonnassa. Mikäs sen parempaa kuin omatekoinen omenasose ilman mitään lisäaineita. 
Todellista luomua.

Ennen pilkoin vain omenat kattilaan, kiehautin sokerin kera pehmeiksi ja vedin bamixilla soseeksi. Purkkiin ja säilöön.
 Välillä maustin mintulla, vaniljalla ja kanelilla.
Helppoa, nopeaa ja hyvää.

Pari vuotta sitten ihastuin Omenavoihin-Apple Butter:n tarkemmin sanoen.
 Oikeastaan se on omenasosetta, jota vain keitetään ja keitetään kunnes se sakenee ja on melkein kuin marmeladia.

Tänävuonna kokeilin sitä uutena versiona.

Omenavoita hunajalla

Hauduttamalla





Alkuperäinen resepti löytyy mm. täältä
Versioita on varmasti yhtä monta kuin keittäjääkin.

Tässä minun versioni:


n. 2.5- 3 kg kotimaisia omenoita, 
2,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl hunajaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa ja muskottia.

Ensin kerättiin omenat puista ja puiden alta.



Huuhtelin omenat ja kuopukseni auttoi pilkkomisessa käyttäen omenaporaansa.


 

Vaikka laite myös kuori omenat, laitoin kuoretkin pataan.


Sain joskus ystäviltäni joululahjaksi haudutuskattilan, Slow cookerin.
Olin kuulema puhunut siitä joskus ja he sen muistivat! 
Vallan maino vehe.

Ladoin pilkotut omenat pataan kaikkien muiden aineksien kera.
                              

Ensin asensin lämmön korkealle, high.


Tunnin kuluttua laskin lämmön Matalalle, low.



Tein alkuvalmistelut illalla ja jätin kattilan hauduttamaan yöksi.
 Ohjeen mukainen haudutusaika oli n 9h.


Tältä omenat näyttivät jossain neljän tunnin kohdalla.
Kyllä, heräilen aina yöllä ja nyt ihan nousin ylös ja kävin tarkistamassa tilanteen klo 03.


Tältä sose näytti aamulla.
 Ei tarvinnut bamixia, ihan puukapusta riitti sekoitukseen.
Massa on kutistunut hyvin kasaan ja on rakenteeltaan kuin marmeladi.

Purkitin omenavoin keitettyihin lasipurkkeihin ja vein kellariin.



Aamiaisella saimme siis paahtoleipää juuri valmistetun Omenavoin kera.
Maistui!

Mites teillä omenat syödään?

- Satu -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!