perjantai 27. marraskuuta 2015

Joulun ensimmäiset piparit


Tämän joulun ensimmäinen piparitaikina on tehty viikko sitten ja nyt leivottukin.
Kyllä, taikina odotti kylmässä melkein viikon, että ehdin leipoa.


Meillä tehdään taikina aina itse. 
Joskus ostin kaupan valmista, mutta palaute kotona oli sitä luokkaa, että jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi.


Piparitaikinaan ohjeita löytyy minultakin monia.
Aikaisemmin tein aina Paraisten piparkakku-ohjeella.
 Talohin tehdään taas piparkakkutaiturin piparitaikinasta
koska koostumukseltaan ei ole niin rapeaa ja helposti 'hajoavaa'.


Nyt löysin mieheni Ruotsin-sukulaisilta joskus saamani vanhan ohjeen, jonka olin jo autuaasti unohtanut!


Kun näin reseptin, muistin heti kuinka hyviä , mausteisia ja rapeita piparit olivat ja kuinka lapset ahtoivat niitä naamaansa heillä kyläillessämme.


Ja pakkohan se resepti oli silloin itsellekin saada. 


Nyt en muista milloin olen viimeksi kyseisellä reseptillä leiponut, enkä osaa sanoa syytä, miksi en ole leiponut. Kuten jo aiemmin  mainitsin, on joulupiparkakku-ohjeita monia ja kaikenlaisia on tullut kokeiltua. 


Tästä taikinasta tulee paljon pipareita, mutta meillä ne ei kauan kestä, varsinkin jos kaikki lapset on kotona.


 Ehkä sitten toisesta taikinasta jää pidemmäksi aikaa, kun ensihinku on mennyt ohi.


Piparkakkumuottejakin meillä on laatikollinen. Tosin taisin juuri syksyllä kellaria siivotessa karsia saman verran kierrätykseen, lähinnä muovisia muotteja.


Traditiona on ostaa joka vuosi uusi muotti, sellainen mitä ei jo ennestään ole.


Hyvät piparit

400 g sokeria
3 dl siirappia
350 g voita tai margariinia
1 rkl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
3 dl kermaa vaahdotettuna
1 rkl maustepippuria
1 1/2 kg vehnäjauhoja
1 rkl soodaa

Sokeri ja siirappi vaahdotetaan n. 10 min. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. 
Voi/margariini sulatetaan ja lisää mausteet. Sekoita voi-mausteseos sokeri-siirappiseokseen. Lisää vaahdotettu kerma ja vehnäjauhot osissa.
Anna taikinan maustua vuorokausi. 
Leivo piparkakuiksi ja paista 225 asteessa 5-8 min/kypsiksi.


Vaikka muotteja on paljon, ei tälläkään kertaa kaikkia käytetty. 
Ehkä seuraavasta taikinasta tehdään dinosaurukset ja muumit...


Mutta se Piparkakku-Talo täytyy myös tehdä...


mutta se on tyttären hommaa nykyään.

Katsotaan millainen tänävuonna tulee...
Mutta siitä myöhemmin.

Hyvää viikonloppua!

- Satu -




8 kommenttia:

  1. Ihania pipari kuvia! Kyllä omatekemä piparitaikina on parasta. Ja niitäkin ohjeita niin paljon mistä valita.
    Ja on sinulla paljon pipari muotteja. Ihania!
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Nyt sain tehtyä paljon pipareira, kun nuoriso ei ollut kotona syömässä taikinaa :) Ainoastaan kuopuksen kanssa leivottiin...ja kyllä noita muotteja on vuosien saatossa kertynyt ja silti on vielä monta mitä meiltä ei löydy....

      Poista
  2. Ensimmäiset piparit maistuu aina kaikkein parhaalle!

    VastaaPoista
  3. Voi mahdoton, kun olet ollut ahkera!
    Meillä ei ole kuin 4 piparkakkumuottia :D :D
    En olekaan koskaan tehnyt itse taikinaa. Kiitos ohjeesta. Ehkä joskus kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Neljällä muotilla pärjää oikein hyvin! Kuule nyt aloitat, yhten päivänä teet taikinan ja toisena sitten leivot. Eikä kerralla tartte tehdä kaikkea taikinaa, pistää loput kylmään ja jatkaa taas...Yllätä kaikki ;)

      Poista
  4. Ihana koirantassu-muotti - muistatko, mistä olet sellaisen löytänyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IIIkkk....Prismasta? Ei mitään käryä ;)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!