perjantai 20. marraskuuta 2015

Joulusangriaa ja pikkusuolaista

Glögikausi on virallisesti meillä avattu jo aikoja sitten.
Alkossa myyjä katsoi minua pitkään, kun kysyin jo syyskuun alussa, joko on glögit tuleet ja miksi ei?
Olihan jo pimeää ja melkein jopa kylmiä iltoja.


No onneksi löytyi kellarin kätköistä viime joulusta jäänyt pullo.
Ja voihan sitä tehdä itsekin ja olen tehnytkin, vaaleaa omenasiideristä ja tummaa punaviinistä.
Täytyykin kaivella reseptit esiin...


Nyt saa jo kaupoista glögiä ja glägitiivistettä.

Teinkin glögistä uudenlaisen tervetuliaismaljan, kun ystävät tulivat vierailulle.

Kaupasta tarttui mukaani marraskuun Maku-lehti. Lehti tuli minulle muutaman kuukauden lahjana, kun osallistuin Styleroomin lukijapaneeliin.
 Totesin lehden jo silloin hyväksi ja ensi kuusta alkaen se tuleekin sitten suoraan postilaatikkoon.

Kyseisessä lehdessä oli Joulusangrian ohje.


Pidän glögistä ja sangriasta, joten kokeiluun meni. Juoma valmistuu hetkessä kuohuviinistä ja glögitiivisteestä.
Vanhin poikani osasi minua valistaa kertomalla, että tämän joulun trendijuoma on juuri glögin ja kuohuviinin yhdistelmä.

Joulusangria 4:lle

1 appelsiini
1 omena
1 granaattiomena
5 dl punaista kuivaa kuohuviiniä
3/4 dl glögitiivistettä

Pese appelsiini ja omena ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
halkaise granaattiomena ja irroita siemmenet.


Jaa hedelmät laseihin.


Mittaa glögitiiviste laseihin ja juuri ennen tarjoilua lisää hyvin viilennetty kuohuviini.
Tarjoa heti.


Nautitaan siis trendikkäästi viileänä!

Alkoholittomaan versioon kaadoin kuohuviinin tilalle karpalo-kivennäisvettä.

Kyllähän glögin juo ihan siltäänkin, kera mantelien ja rusinoiden, mutta pieni suolalisä makean juoman rinnalla ei ole pahaksi.

Tietenkin halusin taas kokeilla uutta reseptiä, joka myös oli kyseisessä lehdessä.
Tavallisia torttuja en ole vieläkään tehnyt, mutta kun kyseessä on herkkuni vuohenjuusto ja siihen lisätään viikunahilloa ja rukiinen taikina, en yksinkertaisesti voi vastustaa!


Vuohenjuustotortut

Rahka-Ruisvoitaikina

125g voita
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
 125g rahkaa

Täyte

1 dl viikunahilloa
200g vuohenjuustoa

Nypi voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet murumaiseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, ettei sitkisty.
Nosta taikina kylmään noin tunniksi.
Kauli taikinasta 3mm:n paksuinen levy ja leikkaa neliöiksi.


Lusikoi kullekin levylle viikunahilloa ja päälle viipale vuohenjuustoa.


Leikkaa levyjen kulmiin viillot ja taita tähden muotoon. Nipistä kunnolla keskeltä sakarat kiinni.


Voitele munalla ja paista 200 asteessa n. 15 min.


Koristele halutessasi balsamocosiirapille.
( höh..meillä olikin jo loppu, joten jäi makuyhdistelmä kokeilematta)


Nuorin poikani tykkää myös leipoa ja kokata.
 Hän bongasi samasta lehdestä mieleisen reseptin ja päätti, että se menee kokeiluun.
Kyseessä on pizzahyrrät. 
Poikani varmaan eläisi pizzalla, jos niin saisi nyt päättää!
Iltapalaksi pitäisi aina tehdä pizzaa.

Lupasin, että saa tehdä, koska kyseessä superhelppo ja nopea resepti.
Täytehän voi olla vaikka lemppari-pizzan täytteet.
 Kirjoitin sulkuihin sen mitä meillä oli hyrrissä.


Pizzahyrrät

1 iso (500g) voitaikinalevy (pakaste) 

Täyte

100g tomaattipyrettä (chili-pestoa)
100g salamia 
150g fetajuustoa
100g emmentaalijuustoraastetta (osa mozzarella-raastetta)
1 rkl tuoretta tinjamia silputtuna (oreganoa)

Sulata taikinalevy ja kauli uunipellin kokoiseksi levyksi.
Meidän lähikaupasta ei löytynyt kuin valmiiksi leikattuja levyjä, joten kaulin ne yhteen isoksi levyksi.
Levitä päälle tomaattipyre jättäen kuitenkin reunaan parin sentin kaistaleen paljaaksi.


Silppua salami ja levita levylle. Murustele fetajuusto ja ripottele juustoraaste ja tinjami päälle.


Kääri tiukalle rullalle kääretortun tapaan.


 Leikkaa rulla viipaleiksi ja nosta kiekot leivinpaperin päälle pellille. 
Paista 200 asteessa n. 15 min.


Kummatkin suolaiset maistuvat myös kylminä, mutta parhaimpia tuoreina ja lämpöisinä.

Nämä pizzahyrrät olivat hitti ainakin nuorison keskuudessa.
Mies katsoi surullisena tyhjää tarjoiluvatia: 
'Olisipa ollut vielä yksi jäljellä'


Nopeat syövät hitaat.

Ainakin meillä.


Suolaisen makeaa viikonloppua!

- Satu -






8 kommenttia:

  1. Siis voi mitä herkkuja! Näitä täytyy tehdä. Tykätään myös vuohenjuustosta.
    Tuli ihan nälkä, kun näitä kuvia katseli. Kiitos ohjeista.
    Maku lehti on hyvä. Olen kaupasta joskus ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein söin itse kaikki ja osa juustosta meni jo leipoessa maistellessa 😁
      Innolla odotan joulunumeroa, mitä herkkuja siltä löytyy....

      Poista
  2. Ihania nuo vuohenjuusto-viikunajutut- ja niin hyvää kuin glögi onkin, ei kuohuvan lisääminen yhtään mihinkään voi olla huono juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei todellakaan ole ja tuo yhdistelmä oli nam!

      Poista
  3. Oi mitä ihania suolapaloja noita vuohenjuustotorttuja täytyy kyllä heti testata. Hyvää viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä! Hyvää viikonloppua sinullekin Kaisa! ♡

      Poista
  4. Tällaisia torttuja en ole ennen nähnytkään. Näyttävät todella herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uusi juttu oli minullekin. Ajattelin kyllä kokeilla ihan tavan voitaikinaan ensikerralla , mutta toi ruis oli kyllä hyvä makulisä!

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!