maanantai 16. marraskuuta 2015

Ripaus Nostalgiaa

Esikoisemme täytti 22 vuotta viime perjantaina.
Kyllä Perjantaina 13. päivä.


22 vuotta sitten 13. päivä oli lauantai ja seuraavana päivänä oli sopivasti isänpäivä.
Tuore isä pääsi heti juhlimaan isänä oloa!

22 vuotta sitten satoi ensi lumi Tammisaareen, jossa silloin asuimme.
Nyt ei ole lumesta tietoakaan,
 Aurinkokin pilkisti harmaan pilviverhon raosta.

Ensin mietin skannaanko nostalgisia vauvakuvia, mutta sitten päätin säästää kaikki - lukijat ja lapseni- 'siirapilta'.
Ja olen luvannut pojalleni, etten hänen kuvaansa tänne blogiin laita.

Kun kyselin pojalta, millaisen kakun hän synttärijuhliinsa haluaisi, vastaus tuli heti; 
' Sellaisen valkosuklaa kakun, sellaisen höllyvän!'
Hän siis tarkoitti hyydykekakkua.


Minulle tuli ensimmäisenä mieleen kakku, jonka leivoin 19 vuotta sitten ensimmäisen kerran, kun vietettiin synttärisakarin pikkuveljen kastajaisia.
Monia muitakin reseptejä on sen jälkeen kokeiltu, mutta jotenkin tämä kyseinen kakku vain tuli mieleeni.

Kaivoin vanhan reseptikansioni esiin ja salaa toivoin, etten vain olisi jossain siivousvimmassa heittänyt kyseistä reseptiä pois.

En ollut.
 Siellä se oli kansiossa hiirenkorvalla monien muiden vanhojen ja hyväksi todettujen reseptien kanssa.


Oiskohan resepti leikattu jostain Kotiliedestä, koska se 
 lehti tuli äidilleni ja niistä leikkelin joskus reseptejä talteen.
Reseptileikkeen lopussa on tallessa lähdetiedot ja ohje on Krista ja Raisa Matilaisen käsialaa Juhlapalvelu Gourmande Oy:stä Palojoelta.



Valkosuklaakakku

Kakkupohja:

200 g ( 18 kpl) Digestive- tai kauramurokeksejä
80 g voita tai margariinia

Täyte:

300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 kananmunaa
 2dl sokeria
250g valkoista suklaata
2 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä ( + n. 1/2 dl vettä)
3 dl kuohukermaa

Koriste:

Valmiita marsipaaniruusuja ja lehtiä.


Laita irtopohjaisen vuoan pohjalle leivinapperi. Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini. Painele soes tasaisesti leivinapaperin päälle kakun pohjaksi.

Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen, kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.


 Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. 


Sekoita tuorejuusto, keltuaiset ja sokeri tasaiseksi ja lisää valkosuklaa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuiset vaahdoksi.
Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne tilkaan kiehuvan kuumaa vettä. 
Vatkaa liivateseos juusto-suklaaseuokseen. Lisää kermavaahto ja lopuksi valkuisvaahto. 


Kaada seos keksimurupohjan päälle


Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa noin 5 tuntia tai seuraavaan päivään.
Koristele kakku marsipaaniruusuilla ja lehdillä, hedelmillä tai syötävillä kukilla ja yrteillä.


Koristeet vaihtui meillä kaupassa irtokarkkihyllystä bongaamiini 'ameeba' karkeilla.
ne vain jotenkin tuntui sopivilta Höllyvään kakkuun.


Päivänsankari tykkäsi!


Päivänsankari oli hymyssä suin ja kakku oli juuri sitä mitä hänellä oli ollut mielessä,
 makua myöten.
( Kuvan toisesta kakusta myöhemmin. )

Kaikki meni, melkein.
Pikkuveli lohkaisi palan mukaansa evääksi armeijaan ja 
viimeiset palat pakkasin päivänsankari-pojalle aamulla mukaan, kun lähti taas opiskelupaikkakunnalleen.

Jäin taas kansiota hetkeksi selailemaan ja muistelemaan, mitä kakkua on tullut leivottua ja milloin.
 Ja kuinka ne olikin päässeet unohtumaan!
Täytyy korjata tilanne.

Hyvää alkanutta viikkoa!

- Satu -






4 kommenttia:

  1. Hauskan näköinen kakku :D Ja oli varmasti herkullinen.
    Tyttäremme täyttää perjantaina 18 vuotta. Hän on kaveriporukan toiseksi viimeinen täysi-ikäinen.
    Tytöt lähtevät ulos viettämään synttäreitä, jänskää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaikka on jo aikuinen mies, niin äidin pitää hieman hassutella :) Vaikk arakastan leipoa, niin olen erittäin huono niitä syömään, maistan vain...aika makea minun makuun, mutta muut tykkäs, mikä tärkeintä!
      Onnea tyttärelle ja tietenkin vanhemmille!
      Perjantai onkin sitten hauska ja jännittävä ilta tytölle, mutta toisella lailla jännittävä vanhemmille ;) <3

      Poista
  2. ihanan näköinen ameeba-kakku! On se vaan kumma , miten ne lapset kasvaa ja aikuistuu, omaa vanhenemista ei huomaa niinkään, kun ei huonoilla silmillä enää kunnolla peiliin nää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikä on vain numeroita. Kaikki iän tuomat ominaisuudet ovat vain plussaa, hirveellä duunilla hommattuja 🌟

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!