sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Ensin Tulista, Sitten Makeaa

Ensiksi varoitus muutamalle lukijalle!
Tämä postaus sisältää Joululahja paljastuksia!

Viimeisetkin itsetehdyt syötävät joululahjat on tehty.
Tänäkään vuonna ei sitten tehty sinappia, vaikka suunniteltiin.

Meillä syödään tulista ja maustettua ruokaa. 
Ja kummasti ystäväpiirimmekin on tulisen ruuan - ja ruuan yleensä- ystäviä.
Kokoonnumme aina vuorollamme toistemme luo pitämään 'kestejä'.

Joulun aika on kuitenkin pyhitetty ihan perheille.
 Lahjat ystäville ovatkin siksi usein ruokaa liittyviä, joko ruoantekovalineitä tai ruokaa/lisukkeita.

Aivan ihana lahjaksi saatu ISO puukulho

Nuorin poika oli mukanani kaupassa ja bongsi sieltä chilejä. 


Päätettiin yhdessätuumin tehdä Hunajamarinoituja chili-valkosipuleita lahjoiksi.
Nyt kun tekee, niin ehtii maustua jouluksi.

Hunajamarinoidut Chili-Valkosipulit

n. 10 valkosipuli
(n. 500 g kuorittuja valkosipulin kynsiä)

Marinadi:

1,5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
1 rkl suolaa
1 dl hunajaa
1 dl öljyä
1/2 sitruunan mehu
3 tl rosepippuria
Chilejä maun mukaan

Keitä vesi, etikka ja suola.
 Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja chilit. Keitä 5 minuuttia.


Poista levyltä ja lisää hunaja, öljy, sitruunanmehu ja pippurit. 
Tölkitä.


Poika pilkkoi 6 punaista chiliä ja muutaman pepperonin. Lisäksi maustelaatikosta löytyi pirpi-pirejä, joita hän lisäsi pari-kolme, kuulema.
Tulisuutta siis riittää.


Vanhin poika tuli kotiin kesken keittelyiden ja totesi, että onpas tyräkät tuoksut!


Jotta tuoksut saatiin tasoitettua, teimme myös makeita lahjoja.
Aikaisemmin olin tehnyt pojan kummisedälle Valkosuklaassa dipattuja Aprikooseja.
Ne olivat menestys! 


Nyt jalostin  hieman ohjetta.
Edelleen sulatin valkoisen suklaan. Nyt ostin suklaata, jossa oli maissilastuja mukana jo valmiiksi.


Kuivahedelmät pilkoinpieniksi paloiksi.
Olin varannut tietenkin niitä aprikooseja. Lisäksi laitoin karpaloita, taateleita, viikunoita sekä suolapähkinöitä tuomaan suolaisuutta.

Kuivahedelmä-Valkosuklaa palat

500 g valkosuklaata
n. 300 g erillaisia kuivattuja hedelmiä pilkottuna
n. 100 g suolapähkinöitä murskattuna.

Sulata suklaa vesihauteessa. 


Sekoita kuivahedelmät ja rikotut pähkinät keskenään.


Vuoraa laakea vuoka voipaperilla. 
Voit kaataa jo osan kuivahedelmäseoksesta pohjalle.


Kaada sula suklaa vuokaan ja päälle loput kuivahedelmistä.
Painele lastalla paloja sulaan suklaaseen ja tasoita pintaa.


Laita kylmään jähmettymään.


Leikkaa jähmettynyt suklaa paloiksi ja pakkaa lahja-laatikoihin tai laita heti tarjolle.


Käy herkkupalasta tai kahvin kera.


Ja voihan olla, että pala makeaa lopuksi tasoittaa Chili poltetta.


Maukasta Joulun odotusta!

- Satu -














6 kommenttia:

  1. Voi mitä ihania herkkuja! Nuo valkosipulit on varmasti hyviä. Haluankin kokeilla joskus niitä tehdä. Kiitos ohjeesta.
    Olen yleensä ostanut kaupan valmiita marinoituja valkosipuleita. Mutta itsetehdyt on varmasti parempia.
    Hyvää sunnantaiat sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Hyviä ovat, tai ainakin meillä häviää nopeasti :) Chilin voi hyvinkin jättää kokonaan pois. Se on oma lisäys alkuperäiseen reseptiin.
      Rauhallista Sununtaita myös sinne!

      Poista
  2. Aivan ihanan näköistä. Tekispä niin mieli maistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valkosipuleista tuli tosi tulisia ( ainakin liemestä) ja valkosuklaapalat jotka jätin kotiin(puolet annoksesta)hävisi hetkessä :)
      Siis suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  3. Vautsi vau, miten herkullisen näköistä - miten noita voi olla syömättä jo ennen joulua... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, ja niitä saa syödä ennen jouluakin !

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!