maanantai 14. joulukuuta 2015

Italialainen Hedelmäkakku

Tänään tämä postaus ilmestyy modifioituna myös Minnan Blogi-Joulukalenterissa.
Sain onnekkaan tilaisuuden olla osallisena Joulukalenterin toteutuksessa.
Kiitos Minna!

Käykää tutustumassa!

Tämän hedelmäisen kakun tein ensikerran vuonna 2002, kun ohje oli silloisessa Pirkan joulunumerossa. Siitä lähtien kakku on kuulunut joulupöytäämme ja meillä se tunnetaan nimellä Haltialeipä.



Kakku on aika tuhtia tavaraa kaikkine kuivattuine hedelmineen ja pähkinöineen. Jo palalla kakkua pärjää pitkään.
Kakku säilyy erittäin hyvin useita viikkoja ja maku vain paranee säilöttäessä.
Teen ylensä tupla-annoksen ja paistan pienissä vuoissa. Koristelen - jos koristelen - joko sokerikuorrutuksella tai tomusokerilla, pakkaan sellofaaniin tai pieneen peltirasiaan ja vien joulutervehdyksinä ystävillemme joulukukkien ja suklaan tilalla.
Ja kuten tyyliini kuuluu, sooloilen aina ohjeiden kanssa.


Tässäkin kakussa vain mielikuvitus on rajana!

 Yhteenlaskettuna määränä tarvitaan kakkuun 870 g kuivattuja hedelmiä ja erillaisia pähkinöitä ja manteleita.


 Kaupoissa on paljon erillaisia valmiita sekoituksia joita voi ja kannattaa hyödyntää.
Pohjoismaisen version kakusta saa kun lisää mm. kuivattuja karpaloita.


Konjakin tilalla käytän nykyään jotain makeaa likööriä tai punssia. Sain nimittäin joskus aikojen alussa mieheltäni noottia leivontaa katoavasta vuosikerta konjakista...


Italialainen Hedelmäkakku

100g ( 1,5 dl) kuorittuja manteleita
150g hasselpähkinöitä
120 g pecanpähkinöitä
100 g ( 6 kpl) kuivattuja viikunoita
100 g ( 15 kpl) kuivattuja taateleita
100 g  (1,5 dl)kuivattuja papaijapaloja
100 g (1,5 dl) kuivattuja ananaspaloja
100 g ( 1,5 dl)rusinoita
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
4 isoa munaa
1/2 dl konjakkia / likööriä

Voitele paistovuoka ja jauhota esim mantelirouheella.
Rouhi mantelit ja pähkinät karkeaksi rouheeksi. Paloittele taatelit ja viikunat esim saksilla.
Sekoita mantelit, pähkinät ja kuivatut hedelmät keskenään.


Lisää joukkoon sokeri, jauhot, leivinjauhe, inkivääri ja lopuksi konjakki/likööri ja rikkivatkatut kananmunat.
Itse laitan kuivatut hedelmät ja pähkinät erilliseen kannelliseen kippoon ja kaadan päälle konjakin/liköörin ja annan marinoitua muutaman tunnin. Käyn välillä ravistelemassa kippoa, jotta sisältö sekoittuu kunnolla.
Muuten kyllä toimin ohjeen mukaan.


Kaada taikina vuokaan / vuokiin.


Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa n. 50-75 min riippuen vuoan koosta.
Kokeile kypsyyttä tikulla.


 Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja koristele tarvittaessa mieleisellä tavalla.


Leikkaa ohuita siivuja terävällä veitsellä ja nauti glögin tai kahvin seurana.

Hei Jouluaattoon on enään 10 päivää!

Kakku ehtii maustua hyvin siihen mennessä.

Joko sinulla on Jouluströsseli???
( Lainaus kirjasta Tatun ja Patun Ihmeellinen Joulu )

- Satu -




/

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku! Meillä myös nuo "kalliit konjakit" menee ruuan laittoon ja leivontaan.
    Isäntä joskus lahjaksi saanut, eikä meillä muuta käyttöä konjakilla ole.
    Ei tosiaan pitkä aika aattoon. Onneksi omat jouluhommat hyvällä mallilla.
    Laitoin sulle blogiini haasteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On myös ihanan makuinen! Minulla hieman levällään vielä jouluhommat, mutta pari päivää vielä töitä, sitten viikko vapaata. Silloin ehtii hyvin!

      Yritän toteuttaa haasteen parhaani mukaan ;)

      Poista
  2. Mahti hedelmäkakku, on kyllä tosi tuhtia tavaraa:)
    Kiitos ohjeesta ihana<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on ihan ehdoton meidän joulussa ja jo ennen sitä. Ole hyvä, ja suosittelen kokeilua!

      Poista
  3. Näyttää erinomaisen hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja on muuten hyvää. Juuri sopivaa kupillisen kahvia kanssa.

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!