perjantai 4. joulukuuta 2015

Kun Kolmesta Tulee Yksi

Minulle monesti käy niin, että näen jonkin ihanan kakun/neuleen/tuunauksen ja haluan itsekin kokeilla.

Kuvissa kaikki näyttää helpolta, yksinkertaiselta ja kauniilta,
ainakin niissä kuvissa, joita mielleläni katselen.

Tiedän, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää ja aina ensin tutustun ohjeeseen/ohjeisiin ennenkuin ryhdyn kokeilemaan.
Ja harvoin, varsinkaan kakut, näyttävät täysin esikuviltaan. Voisikohan syynä olle tapani aina 'sooloilla' ohjeiden kanssa, tuoda niihin oma kädenjälkeni?

Niin kävi myös tämän kakun kanssa.

Kuva Tessa Huffin 

Kakku löytyi seuraamani Tessa Huffin blogista, josta olen kokeillu jo paria muutakin kakkua; Täytekakku jossa vuohenjuustoa ja Suklaa-päärynä kakku.
Ja kun edelliset olivat aika onnistuneet ainakin maultaan, päätin taas pistää taitoni ja hermoni  koetukselle.

Kakkuun leivotaan ensin kolme eriväristä ja erimakuista kakkupohjaa.
 Yksi ihan suklainen ja tumma, mutta erikoisia aineita. Toinenkaan oranssi ja aika tiiviin oloinen ja kolmas keltaisempi ja mausteisempi.
Kuorrutteeksi tulee marenki-voikreemi, eli tarvitaan vesihaude ja yleiskone, lämpömittarikaan ei olisi pahitteeksi.


Ihan hetkessä kakku ei syntynyt, mutta sattui olemaan vapaapäivä ja varasin iltapäivän vain ja ainoastaan leipomiseen poikani synttäreitä varten.

Kakkuun tulee Stout-olutta, kurpitsaa ja melassia.


Melassista tuli ensin mielen mummin vastasyntyneet vasikat, joille juotettiin melassi-maitoa.
 Piti ihan googlettaa, saako sitä edes Suomesta muutenkin kuin eläinten rehuna ja mikä olisi vastaava tuote..


Wikipediassa sanotaankin melassin olevan sokerin tuotannon sivutuote, siirappimainen neste.
Melassia löysin sitten yhdestä luontaistuotekaupasta, mutta olin jo varautunut pullollisella leipäsiirappia.
Myöhempi makutesti todisti, että eipä juuri eroa maussa.
Luulempa, että kumpikin käy yhtä hyvin.



Shakkiruudullinen Stout-Suklaa-Kurpitsa-kakku

Stout-suklaa kakku

vajaa 3 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 soodaa
1/2 suolaa
1,2 dl Stout-olutta
180 g voita
1 dl turkkilaista jogurttia
1 iso tai 2 pientä munaa
1 tl vaniljaa
vajaa desi maustamatonta kaakaojauhetta
2,5 dl sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Laita olut ja voi kattilaan ja lämmitä, kunnes voi on sulanut.
Sillävälin sekoita jogurtti ja vanilja keskenään. Lisää muna(t).
Sekoita kaakaojauhe ja sokeri voi-olut seokseen. Poista lämmöltä ja sekoita jogurtti-seokseen.
Lisää lopuksi kuivat aineet kahdessa erässä seokseen.

Jaa taikina kahteen voideltuun ja jauhoitettuun n. 15 cm vuokaan (itse käytin 18 cm).
Paista 175 asteessa 25-3o min tai kunnes kypsiä.
Anna jäähtyä vuoissa reilu 10 min ennenkuin poistat vuoat.
Jäähdytä kakkupohjat kokonaan.



Melassi Kurpitsa Kakku

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
172 tl suolaa
1 tl kanelia
100 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl fariini/ruokosokeria
0,5 dl sokeria
2 rkl melassia
2 iso 3 pientä munaa
1 tl vaniljaa


Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen, sekä melassi ja vanilja. Sekoita tasaiseksi.
Lisää kahdessa erässä kuivat aineet seokseen.
Lisää lopuksi kurpitsasose ja sekoita.

Jaa taikina kahteen voideltuun ja jauhoitettuun 15 cm vuokaan.
Paita 175 asteessa 20-25 min.
Jäähdytä vuoissa 10 min enekuin poistat vuoat.
Jäähdytä pohjat kokonaan.




Kurpitsainen Maustekakku

100g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
2 dl sokeria
1/2 dl fariini/ruokosokeria
2 isoa/3pientä munaa
4,5 dl kurpitsasosetta



Pienessä kattilassa ruskista voi; anna voin sulaa ja hitaasti kuplia/kiehua niin että pintaan muodostuu vaahtoa. Pidä lämpö matalalla, ettei voi pala pohjaan. Kun pinta alkaa tasoittua ja pieniä meripihkan värisiä hiutaleita ilmestyy pintaan ja voi tuoksuu aavistuksen kinuskille ( menee noin 5-8 min), poista kattila levyltä ja jäähdytä rasva.

Sekoitakuivat aineet keskenään.
Sekoita nyt jäähtynyt ruskistettu voi ja sokerit keskenään kevyksi vaahdoksi.
Erillisessä kulhossa vatkaa kananunat ja lisää sitten sokeri-voi seokseen.
kahdessa erässä lisää kuivat aineet ja lopuksi sekoita joukkoon kurpitsasose.

Jaa kahteen voideltuun ja jauhoitettuun  15 cm vuokaan. Paista 175 asteessa 20-25 min.
Jäähdytä vuoissa reilu 10 min ennekuin irroitat vuoat.
Jäähdytä kakkupohjat ennen kokoamista.

Stout-Tiiviste


Kiehauta1 dl olutta ja 3 rkl sokeria kattilassa ja anna poreilla, kunnes tiivistynyt puoleen ja on kuin siirappia.


Jäähdytä ja säilytä lasikipossa jääkaapissa..

Stout- voikreemi

3 pientä/4isoa munan valkuaista
2.5 dl sokeria
350g voita
1 tl vaniljaa
1/2 dl tiivistettyä Stout-olutta
(ohje edellä)

Tähän tarvitse yleiskoneen ja sen kuumuutta kestävän kulhon.
Laita valkuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa käsin sekaisin.
Täytä kattilaan muutama sentti vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Laita kulho kattilan päälle ja näin saat 'höyrykattilan'.
Kuumena höyryssä valkuisvaahtoa välillä käsin sekoitten, kunnes vaahdon lämpötila n. 65 astetta. Jos ei ole lämpömittaria, niin kyllä sormi sanoo, että aika kuumaa koskettaa.
Nyt siirrä kulho yleiskoneeseen ja vispaa kunnes muistuttaa marenkia ja kulhon ulkopinta on huoneen lämpöinen. Menee 5-10 min.
Vähennä kierroksia ja lisää vanilja ja  huoneenlämpöinen pehmeä voi pieninä kuutioina.
Kun kaikki voi lisätty, nosta kierroksia ja anna vatkautua, kunnes tasaista.
Lisää lopuksi Stout-tiiviste ja taas vispaa tasaiseksi.

On tärkeää, että voi on lämmintä ja pehmeää, muuten marenki juoksettuu.
Pystyy kuulema korjaamaan lämmittämällä seoksen uudestaan, mutta minulla ei ainakaan onnistunut edellisellä kerralla. Nyt varauduin ja lämmitin voita vielä varmuudeksi lisää mikrossa.

Kakun kokoaminen

Oikeastaan tarvitset vain puolet kakkupohjista, jos teet 3 kerros kakun.
Minä tein pohjat isommissa vuoissa ( 18 cm), joten käytin kaikki 6 pohjaa, siis 6 kerrosta.
Isommassa vuoassa pohjista tulee ohuemmat, joten kakusta tuli näin ihan normi korkuinen.

Saadakseen shakkiruudukon, kakkupohjat pitää leikata kolmeksi erikokoiseksi renkaaksi.
Tähänkin on varmaan jokin laita/leikkuri, mutta minä käytin Arabian leikkuria, eli sopivan kokoinen lautanen ja kuppi.


Sitten vain terävällä veitsellä kakusta ympyrät.

Aseta ensimmäisen kakun isoin rengas tarjoiluastialle, leikkauspintaa hieman voikreemiä, jonka voi halutessaan värjätä kaakaolla.
 Ota voikreemiä erilliseen astiaan ja lisää 2 rkl kaakaota.

Sovita toisesta kakusta keskimmäinen rengas paikoilleen ja taas kreemiä 'liimaksi' ja viimeiseksi kolmannesta kakusta keskipala.


 Levitä ohuelti kreemiä kakun pintaan ja seuraava kerros, alottaen toisen kakun isoimmalla renkaalla, sitten kolmannen kakun keskimmäinen rengas ja lopuksi ensimmäisen kakun keskipala.

Kreemiä väliin ja kolmas kerros aloittaen kolmannen kakun isoimmalla renkaalla, seuraavaksi ensimmäisen kakun keskimmäinen rengas ja lopuksi toisen kakun keskiosa.
Näin syntyy shakkiruudukko.


Kuorruta kreemillä ja koristele haluamallasi tavalla.

Koska tein isomman kakun, ei kreemi ihan riittänyt. Tosin asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että 
'lost in translation'
Laitoin kreemiin puolet vähemmän voita kuin olisi pitänyt, meni grammat ja kupit sekaisin.
 Huomasin asian juuri tätä ohjetta kääntäessä ja kirjoittaessa.

No ei hätää...
Kakusta tuli puoli alaston kakku,


Väleihin laitoin valkosuklaa kreemiä, jota oli jäänyt jostain edellisistä kakuista ja oli pakkasessa tallessa.
(Voikreemejä voi siis pakastaa.)
   Ja  päälle kaadoin aiemin tekemäni suolaisen karamellikastikkeen lopun.


Ja kaltevakin kakku oli, kuin Pisan torni.


Kaltevuus ei makuun vaikutanut ja kakkua leikatessa shakkiruudukkokin näkyi hyvin. 
Kreemiä kannattaa laittaa kunnolla väleihin, niin palat todellakin liimautuvat toisiinsa ja kakku nousee lautasella palana, ei paloina.



Onhan kakku näyttävä
ja maut sulautuvat hyvin yhteen.

On jännittävää ja samalla ihanaa katsella ihmisten ilmeitä, kun tekemääni kakkua leikkaavat ja maistavat ensimmäisen lusikallisen.


Ja vaikkei näytä samanlaiselta kuin esikuvansa, niin oli kaiken vaivan arvoinen.


Myhäilyistä ja kakun häviämisestä lautasilta suuhun päätellen oli onnistunut kokeilu.

On vain uskottava itseensä.

Ei pelkästään se kakun ulkonäkö vaan se maku!



Makeaa viikonloppua!

- Satu -






6 kommenttia:

  1. Olitpa jaksanut nähdä suuren vaivan. Upean näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3, mitä sitä ei lapsensa vuoksi tekisi? Pidän haasteista ja aika haasteellinen tuo kakku oli!

      Poista
  2. Mahtava kakku! Tekeemieli kokeilla. Tässä on mielestäni vähän samaa henkeä kun mun halloween snickers kakussa tässä taannoin. Haastetta sitä pitää olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä on kaiken vaivan väärti, vaikkei ihan esikuvaltaan näytä :) Niin se Snicers-kakku...joku päivä senkin postaus tulee..... ;)

      Poista
  3. Onpa upea kakku! Ei mikään yksinkertainen. Olet kyllä taitava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari <3
      (Hups..meni vain vuosi vastata kommentiisi...oli jotenkin mennyt ohi ja unohtunut :/)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!