tiistai 22. joulukuuta 2015

Punajuuri-Vuohenjuusto kakku

Jotain erillaista Joulupöytään.

Kun näin tämän kakun kuvan uusimmassa Pirkassa, ihastuin heti sen värikkyyteen!


Kun ulkona on harmaata ja synkkää, piristävä puna-vihreä pelastaa ainakin ruokapöydässä.

Tarjosin tätä piristystä ystävillemme, kun vietimme Esijoulua syöden ja juoden. Meillä ei tänäkään vuonna ollut kinkkua, vaan nyt oli Lammasta. 
Sähköpostin välityksellä suunnitellaan ruokalistaa etukäteen. Kumpikin perhe tekee osansa. Ruuat teemme loppuun sitten yhdessä ja samalla päivitämme kuulumiset vuoden ajalta.
Ilta meneekin sitten istuessa pöydän ääressä ja ahtaessa itsensä täyteen ihania herkkuja; jotain vakkari-ruokia ja aina jotain uutta kokeiltavana, josta saattaa tulla uusi 'vakkari'.

Kun kannoin tämän kakun ruokapöytää, sanoi mieheni, että eikös ensin syödä ruoka ja sitten vasta kakut?

Tämä on Suolainen kakku, lisäke ruualle.
Jos reseptiä tuunaisi, voisi tästä tehdä version rosollin tilalle?


Punajuuri-Vuohenjuusto kakku

Pohja

reilu 300 g tummaa makeahkoa leipää.
Itse käytin Pågenin puolukkalimppua.
75g  voita

Täyte

1/2 purkkia (a 720/420g) punajuuria
200 g vuohenjuustoa
150 g ranskankermaa
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl vispikermaa
6 liivatelehteä
2rkl etikkapunajuurilientä
( Tai 1 rkl etikkalientä ja 1 tl vettä)

Koristeeksi

Vuohenjuustoa murusina
leipämurua
rucolaa/viinisuolaheinää

Hienonna leipä murumaiseksi. Säästä osa koristeeksi.
Sulata voi ja kaada se leipämurujen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Pingota leivipaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele leipämuruseos tiiviisti vuokaan.


Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 min.

Soseuta punajuuret sauvasekoittimella.


Paloittele vuohenjuusto toiseen kulhoon ja soseuta se ranskankerman kanssa tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tuorejuusto.

Lisää seokseen punajuuret ja mausta suolalla ja pippurilla.
Vaahdota kerma ja sekoita edellisten joukkoon.

Heitin kippoon silppurista viimeiset punajuuren palat, kiva hymynaama syntyi ihan vahingossa.

Kiehauta punajuuriliemi ja sulata puristellut liivatteet joukkoon.
Anna jäähtyä hetki ja lisää seokseen.


Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä ainakin 6h tai yön yli.

Kun hyytynyt, irroita vuoasta.


 Koristele leivänmuruilla, murennetulla vuohenjuustolla ja salaatin lehdillä.


Kanna ruokapöytään piristykseksi ja maista kuinka kevyttä!

Jos ei joulupöytään sovi, niin kokeile tarjottavaksi Uutena Vuotena.

Taas päivää lähempänä Joulua....


- Satu -











6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Itse ainakin tykkään vuohenjuustosta ja punajuuri on myös hyvää. Itse teen punajuurilaatikkoa (punajuuri-aurajuustovuokaa) jouluisin tai tein viime vuonna sitä ekaa kertaa ja miehen äidin tekemää oon syönyt jo monena vuotena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minä eläisin vuohenjuustolla :) Punajuuri-aurajuustovuoka on tosi hyvää, mutta kun sitä ei meillä syö muut kuin minä ja yksi pojista...täytyis opetella tekemään pieni annos ;) Tätä söi kaikki!

      Poista
  2. Kauniin värinen kakku! Ja mielenkiintoinen uusi ohje.
    Hyvää tiistai päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juuri värin takia ryhdyin kokeilemaan. Eikä makukaan ollut pettymys!
      Rauhallista tiistaita myös sinne!

      Poista
  3. Ihana idea, saattaisi meillä muutkin kuin minä syödä punajuurta tuossa muodossa! Nyt ei muuta puutu kuin kaksoisolento, joka tekisi työt, jotta pääsisin itse jo joulukokkausten ääreen.. Herkullista joulua kaikille, töissä tahi vapaalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meidänki Ranskalainen sisäkkö on AINA lomalla, joten itse pitää ehtiä kaikki :)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!