maanantai 7. joulukuuta 2015

Suolainen karamellikastike

Vuosi sitten tein ensimmäisen kerran Suolaista karamellikastiketta, Kinuskikastiketta maustettuna merisuolalla.
Oli mieheni syntymäpäivät ja valitsemaani synttärikakkuun tarvittiin sitä.
Tein lisää taas viikonloppuna, kun sitä tarvittiin nuorimman pojan syntymäpäiväkakkuun.


Nykyään suolaa lisätään rakeina suklaaseenkin niin miksi ei myös kinuskiinkin.
Kinuskikastikkeen olen usein tehnyt itse, ja kun ensimmäisen kerran tein tämän suolaisen version, ei paluuta vanhaan enään ole ollut. Tämä vain on niin hyvää; makeaa ja suolaista.

Pääasiassa kastiketta olen käyttänyt leivonnassa, täytekakuissa koristeena tai osana täytettä.
Kastike on erinomaista myös jäätelön kanssa, joko osana jäätelöä tai lisukkeena.
Lusikallinen kuumaan kaakaohon tuo ihanan säväyksen.
 Makean himoon riittää lusikallinen tai pari suoraan suuhun.

Alkuperäinen resepti löytyy yhdestä vakkari-blogistani, jota seuraan, ja josta olen monet, monet reseptit kokeillut ja maistellut.

Ohje on helppo ja nopea tehdä. Tarvitset vain 4 ainesosaa.
Voita, sokeria, kermaa ja suolaa.


 Kastiketta tulee puolisen litraa. 
Yksi iso tölkki tai monta pientä, vaikka joululahjaksi.


Alkuperäisessä ohjeessa sanotaan, että kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Minulla on säilynyt pidempäänkin, jos sitä ei siihen mennessä ole jo ehditty käyttää pois.

Suolainen karamellikastike

5 dl sokeria
170 g voita, huoneen lämpöisenä
2,5 dl kuohukermaa, huoneen lämpöisenä
1 rkl karkeaa suolaa

Levitä sokeri tasaiseksi kerrokseksi kattilan pohjalle.


 Kuumenna samalla hämmentäen. Sokeri alkaa pian sulaa ja ei haittaa vaikka näyttäisi ryynimäiseltä.


Jatka vain kuumentamista ja hämmentämistä, kokkareet kyllä sulaa.


Hämmennä kunnes koko sokerimäärä on sulanut. Anna nyt sokeri 'paahtua' aina välillä sekoittaen, kunnes on meripihkan väristä ja tuoksuu paahdetulta karamellilta. Varo kuitenkin polttamasta pohjaan, se tapahtuu hyvin nopeasti. Ja sula sokeri on todella kuumaa.


Kun sokeri on oranssin ruskeaa, meripihkan väristä, lisää voi nokareina varovasti sekaan ja sekoita kunnes sulanut. Kuuma sokeri kuohahtaa aikalailla voin kanssa, joten ole varovainen!


Kun voi sulanut ja kastike tasaista, nosta kattila pois liedeltä ja lisää kerma samalla lailla varoen.  Kastike kuohahtaa edelleen helposti.


Kun kerma on sekoittunut kastikkeeseen tasaisesti, lisää suolarakeet.


 Olen käyttänyt tavallista merisuolaa, ruususuolaa ja nyt käytin myllyrakeita. Kaikki käy.


Sekoita suola kunnolla kastikkeeseen. Anna kastikkeen jäähtyä vartin verran ja sen jälkeen kaada lasitölkkiin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
Säilytä jääkaapissa.


Ja muista nauttia!
Makea ja suolainen ei mene koskaan pois muodista!

Makeaa päivää!

- Satu -









8 kommenttia:

  1. Oi, kun ihana ohje taas! Kiva, kun saa paljon uusia ohjeita.
    Hyvältä näyttää tuo kinuskikastike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää hyvältä ja MAISTUU, vaikka suoraan lusikois suuhun :)

      Poista
  2. Herkkua, siis makeaa ja suolasta!
    Kiitos paljon ohjeesta Satu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Sari! Saattaa tulla riippuvuus :) Helppo tehdä ja suolan määrää voi itse säädellä maun mukan.

      Poista
  3. AAAAHHH! Tätä on pakko kokeilla, kiitos ohjeesta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole Hyvä <3. Aikaa menee n. 15 min ja saa kunnon satsin kerralla. Ei enään tunnu kaupan kastikkeet miltään tän rinnalla!

      Poista
  4. Kuullostaa namilta; noinkohan tuota uskaltaa kokeilla - tulis varmaan nautittua ihan liikaa...

    VastaaPoista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!