tiistai 26. tammikuuta 2016

Leipä Miehen Tiellä Pitää

Sain tyttäreltäni joululahjaksi keittokirjan.
Tai itseasiassa sain sen jo toissa jouluna....
ööö...eikun jo sitä edellisenä jouluna...
Kylläpäs aika juoksee....

Kuitenkin sitä selaillessa löysin kivan ja nopean leipäohjeen.
Kun tarvikkeetkin 'säveltäen' löytyi kaapista, päätin sitä sitten kokeilla.

Reseptin alkutekstikin lupaili terveellistä leivottavaa...

"Tässä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä ja manteleita sisältävässä leivässä on runsaasti elimistölle tärkeää fytoestrogeenia. Lisäksi tämä leipä on täynnä saksanpähkinöistä ja kurpitsan- ja pellavansiemenistä peräisin olevia Omega-3-rasvahappoja. Sen leipominen on helppoa, ja se sopii mainiosti myös pakastettavaksi."

Omega- 3-leipä





6 dl grahamjauhoja 
10 Aprikoosia, mielellään rikittömiä
3/4 dl ruisrouhetta
3/4 kokonaisia pellavansiemeniä
3/4 dl auringonkukansiemeniä
3/4 kurpitsansiemeniä
3/4 mantelirouhetta ( tai murskaa kokonaisista)
3/4 dl saksanpähkinärouhetta ( tai murskaa kokonaisista)
 1,5 tl ruokasoodaa
1,5 tl suolaa
 6 dl piimää tai viiliä
2 rkl tummaa siirappia

Voitele pitkänomainen vuoka ja ripottele siihen hieman jauhoja.
Hienonna aprikoosit.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kumoa leipävuokaan.
Ripottele halutessa kurpitsansiemeniä leivän pinnalle. ( Unohdin)
 Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin tunti.



Itselläni ei ollut grahamjauhoja, joten käytin täysjyvä durumjauhoja ja ruisjauhoja 50/50%
Ruisrouheen korvasin extra-annoksella saksanpähkinöitä.
ja itseasiassa mantelirouheenkin korvasin suolapähkinöillä....
En siis taaskaan tehnyt ohjeen mukaan.


Meillä ei leipää pakastettu, vaan se meni heti maisteluun.


Voita lämpimän leivän päälle ja haukkaus.


Kokeilin myös juuston kanssa. 
Ei yhtään pahaa...


Ohjeesta tulee  yksi vuokaleipä.
Se ei meidän huushollissa kauan kestänyt.
Ajattelin ensin, ettei mies tästä leivästä tykkää, mutta taisi vetää melkein kolmasosan heti lämpimänä.
Eikä nuoriso jäänyt yhtään huonommaksi 'maistelussa.'
Loput meni sitten aamupalalla.


Täytyy muistaa ostaa ruisrouhetta ja grahamjauhoja 
ja kokeilla kumpi versio - oma sävellys vai alkuperäinen - on parempi.


Tästä nopeasti hyvää ja terveellistä!

- Satu -



6 kommenttia:

  1. No näyttää kyllä hyvältä ja terveelliseltä! Tuolla varmaan jaksaa paremmin kuin perus venhä(pulla)leivällä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä jaksaa ja vatsakin tykkää! Mies tykkäis just vehnäpullamössöleivästä (=ranskis), mutta joutuu itse ostaa, kun minä en suostu ;) Siksi ihmettelinkin kun tykästyi tähän leipään.... aina hän osaa yllättää <3

      Poista
  2. Hyvältä näyttää ja on terveellistä. Mulle maistuisi, ehdottomasti. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken lisäksi on helppo tehdä ilman kohotuksia ja vaivailuja ;)
      Ole hyvä, kokeiluun vain!

      Poista
  3. Jestas aivan mielettömän hyvän näköinen leipä ja miten voikin siihen sulaa, ooh osaisinkohan tehdä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti osaat! Kaikki vain sekaisin,vuokaan ja uuniin. Ja lämmin leipä/sämpylä sulavalla voilla, niin että rasva valuu suupielistä.....NAM ;)
      Löysin kaupasta sellaisen salaattisekoitus-nimisen pussukan, jossa ko. siemeniä ja kuivattua karpaloa...menee heti testaukseen kyseisessä leivässä.

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!