maanantai 4. tammikuuta 2016

Nöyhtöpossua

Tämän postauksen olen kirjoittanut jo ennen joulua, joulukuun alkupuolella, mutta julkaisen vasta nyt, koska aihe on aika ajankohtainen;
Talvista haudutettua ruokaa.
Talveen kuuluu keitot ja pata-ruoat; ruoat, joita valmistetaan pitkään ja hartaudella. Ruoat jotka voi jättää muhimaan, kun ulkoillaan kirpeässä säässä ja ovat valmiita, kun nälkäisinä ja punaposkisina rynnitään ruokapöytään.
Toivotaan vain, että säät suosivat ulkoilua ja tässä vaihtoehto loppiaisen ruokapöytään, ellei hernerokka tunnu sopivalta suuhun.

Ja nyt itse postaukseen....


Kun Isot Pojat olivat tulossa yhtenä viikonloppuna kotiin, kyselin etukäteen, kuten aina teen, onko ruokatoiveita.
Kyllä oli: Pullet Pork:a, Nöyhtöpossua tilattiin!


Olen tehnyt tietämättäni kyseistä ruokaa jo ennenkuin siitä tuli trendi ruoka.

Mökillä on puu-uuni ja monet kerrat on tullut laitettua liha-pata yön yli lämpimään uuniin hautumaan. Mausteet ja liha vaihtui sen mukaan mitä sattui olemaan kotona pakkasessa ja tuli otettua mukaan. 

On haudutettu kokonaisia kanoja, tehty siis nöyhtökanaa.

 Hevosesta on tullut Pulled Pony:ä.

 Olen sekoittanut keskenään eri lihoja. Lisännyt jopa luineen, koska luut lähtevät nykäisemällä pois hyvin hautuneesta lihasta ja antavat erinomaisen maun ruokaan.

Kotona tehdessä käytän haudutuskattilaa ja laitan lihan hautumaan yön yli tai heti aamupäivästä.

Mausteet menee aina fiiliksen mukaan ja paistonesteeksi käy veden ohella kahvi, viini, siideri, olut tai kokis, mitä nyt on sattunut olemaan käsillä.

Ehkä pari vuotta sitten lehdessä oli City-marketin mainoksen yhteydessä Nöyhtöpossun ohje. 
Otin sen talteen ja resepti on todettu hyväksi. Monet kerrat.

Nyt käytin lihana karjalanpaisti lihoja ja possun kasleria.

Parasta tässä on ehkä omatekoinen marinadikastike, joka tehdään kokikseen.

Chilin ja valkosipulin määrän voi jokainen määrittää oman makutottumuksensa mukaan.
Chilin tilalla olen kayttänyt myös valmiita chiliseoksia, nyt mm. valkosipuli-chili hilloketta.

Ensin kuitenkin kannattaa tehdä mausteseos ja laittaa lihat marinoitumaan.
Tämä ruoka ei ole kiireisen ruokaa.

Nöyhtöpossu - Pulled Pork

N. 1,5 kg possua tai muuta lihaa

Mausteseos



 1 rkl fariinisokeria
2 tl paprikaa (savustettua paprikaa)
2 tl suolaa
 2 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl kuminaa
1 tl chiliä
 mustapippuria

Sekoita mausteet kipossa keskenään ja hiero sen jälkeen lihoihin. 


Laita maustumaan ainakin tunniksi.

Liemi

kuumaa vettä
2 sipulia silputtuna
öljyä
4 valkosipulinkynttä
tähtianis
kokonaisia mustapippureita

Ota marinoituneet lihat huoneenlämpöö tuntia ennen paistamista.
 Ruskista sipulit ja lihat kuumassa öljyssä padassa. Lisää liemen ainekset pataan. Kuuman veden ei tarvitse peittää lihoja, puoleen väliin riittää mainiosti.
Paista uunissa 45 min 200 asteessa. Vähennä sen jälkeen lämpö 150 asteeseen ja anna hautua 3-4 tunti tai yön yli. Mitä pidempään sen mureampaa lihasta tulee.

 Haudutuksen loppupuolella valmista bbq-kastike.

BBQ-Kastike



2 dl coca colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sipulia pilkottuna
4 valkosipulinkynttä
sarvisuolaa tai tavallista suolaa
mustapippuria
1 prk tomaattipyrettä
1 kuivattu chili ( maun mukaan)


Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan,
 Keittele pienellä lämmöllä reilu puolituntia. 


Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
Kastikkeen voi tehdä jo aikaisemminkin, vaikka jo edellisenä päivänä. Jäähdytyksen jälkeen laittaa vain kylmään, niin hyvin säilyy.

'Kokoaminen'


Nosta liha padasta ja riivi se säleiksi. Kauan haudutettu liha hajoaa jo kosketuksesta. 


Poista tarvittaessa ylimääräinen rasva. 


Sekoita joukkoon bbq-kastiketta ja nostele sekaan hiukan haudutuslientäkin.


 Voit jättää osan bbq-kastikkeesta pöytään, jotta jokainen voi säädellä itse lihan makua.


Kypsennä vielä kannen tai folion alla n. 30-45 min 175 asteessa.

Tarjoile (omatekoisten) tikku/lohkoperunoiden tai muussin kera.


Tästä tulee myös erinomaisia hampurilaisia ja tortilloja!


Lisukkeet oman maun mukaan!

Tämä on erinomainen ruoka talven ulkoilupäiviin. 
Lihan voi jättää muhimaan uuniin huoletta koko ulkoilun ajaksi.

Olen joskus jättänyt pois viimeisen vaiheen, eli vajaan tunnin kypsennyksen bbq-kasteikkeen kanssa. Olen vain kaatanut lämmitetyn kastikkeen lihojen sekaan, hämentänyt ja kantanut pöytään.
Hyvin on kelvannut nälkäisille ulkoilijoille.

Talvisia ulkoilupäiviä!

- Satu -







14 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! En ole koskaan itse tehnyt, mutta olen syönyt muualla.
    Meidän poika 11v. pyytää usein, että tekisin sitä. Mutta nyt on niin hyvä ohje, että joku viikonloppu kokeillaan. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä <3 Kokeile ihmeessä. Ja aina voi 'oikaista' ja käyttää valmiita marinadeja ja kastikkeita,niilläkin onnistuu, paistaa vain lihan mureaksi!

      Poista
  2. Lurps, näyttää niiiiin hyvältä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvää on ja maku paranee vain ajan kanssa. Hyvin voi syödä vielä seuraavanakin päivänä, jos jotain jää...

      Poista
  3. Oi näyttää ja kuullostaa kyllä hyvältä! Tätä täytyy kokeilla kun lapsi tulee armeijasta ekalle lomalleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kelpaa nälkäisille. Toinen poika onkin just intissä ja pyysi juuri ko. ruokaa :)

      Poista
  4. Namskis, kuin murean ja herkun näköistä nyhtöä!!
    Ite en ole tuota alusta asti valmistanu, vaan ostanu kaupasta valmiina, pitäiski kokeilla nuin, on varmaan paljon parempaa kuin kaupan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on. Olen maistanut myös kaupan valmista, ei se pahaa ollut, mutta Itsetehden voit vaikuttaa parhaiten mausteisiin ja makuun.

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta! Tämä menee testaukseen! :P (ja nyt tuli nälkä...)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, kiitos, kiitos, pyörtyä pöksähdän täällä himosta, tuleekohan tästä seuraava kuuden viikon himoruoka. :) Mielettömän hyvät ohjeet, tätä pakko testata. :)

    Kirpsakkaa tiistaita Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tulee :)! Illalla laitoin leivinuuniin satsin tulemaan, Ensin luistelemaan ja sitten lihapataa naamariin <3

      Täällä paistaa aurinko!Kaunista = aika kylmääääää

      Poista
  7. Meillä mies tykkää tuosta mutta itse en liiemmin ole lämmennyt tai sit mulla on huono ohje. Ai teillä se on nöyhtöpossu, meillä se on nyhtöpossu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kotona oikeasti kulkee pullet pork:ina, mutta nöyhtöpossu tais lukee siinä ohjeessa, jonka otin paikallisesta lehdestä talteen....
      Meillä syödään pääasiassa hampurilais- ja tortilla-muodossa ja kyllä maustekastikkeella on suuri osuus maussa :)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!