maanantai 22. helmikuuta 2016

Kohti Gluteenitonta Leivontaa....

Olen viimeaikoina tutustunut ihan mielenkiinnosta gluteenittomiin resepteihin,
Ja nettihän on niitä pullollaan.
Alkuun ajattelin vain kokeilla, tuoko jauhojen vaihto muutosta esim. kuppikakkuun tai täytekakkuun. Niiden makuun, rakenteeseen ja kohoavuuteen.
Olen kyllä jo aieminkin vaihtanut osan vehnäjauhoista esim talkkuna- ja tattarijauhoihin ja lisännyt myös Psylliumjauhetta. Lähinnä kuidun saanin vuoksi.
Itse syön muutenkin vähän  'valkoista' vehnää ja kun viimeisistä 'aidoista'pullista sain kovat vatsanväänteet, niin ajatukseni johtivat tekoihin.


Olen yhditänyt eri jauholajeja ja tähän asti olen saanut vain positiivisiä kokemuksia ja palautetta perheeltä.
Lempijauhoikseni ovat nousseet Tattari ja Maissi. 
Ensin mainittu tuo leivoksii hivenen pähkinäisen vivahteen ja jälkimmäinen ihanan keltaisen sävyn.
Rakenteeltaan leivokset ovat hieman murumaisempia, mutta ainakin meillä se on koettu hyvänä ja kuppikakut ovat hävinneet tarjoiluastialta tasaiseen tahtiin....
Kuppikakut ovat myös kohonneet gluteenittomina ihan yhtä hyvin kuin vehnäjauhoista tehdytkin.

Ajattelin ottaa tämän viikon postausten aiheeksi nämä kokeiluni.
Pyrin liittämään mukaan alkuperäiset reseptit ja alkuperäisten ainesten jälkeen on suluissa minun käyttämäni gluteenittomat jauhot.

Aloitan yhdestä lempireseptistäni tai sanotaanko lempi aineksista;
Tahinista ja Suklaasta.


Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa ja olen siihen heikkona. Tahini on hyvä Kaliumin, Kalsiumin ja magnesiumin lähde ja siinä on myös rautaa.
Se ei ole makeaa, mutta lusikallinen makean himooni auttaa, samoin kuin pähkinätahna.



Talvella tulee enempi leivottua suklaasta ja suklaisia leivonnaisia.
 Kuppikakut on helppoja ja nopeita ja niitä voi koristella mielettömän monella eri tavalla tai syödä ihan sellaisenaan.


Nyt sitten yhdistin kummatkin - suklaan ja tahinin - ja leivoin



Tahini kuppikakkuja Suklaa-Tahini kuorrutteella



20-22 kuppikakkuun tarvitset

5,5 dl sokeria
4,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja ( 4 dl tattarijauhoja +reilu 1/2 dl perunajauhoja)
1 1/2 tl leivinajuhetta
1 1/2 tl soodaa
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl kanelia
2 isoa/ 3 pientä munaa
2.5 dl piimää
1 rkl vaniljaa
2 rkl ruokaöljyä
6 rkl Tahinia
reilu 1 1/2 dl vettä/kahvia

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään.
 Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, piimä, öljy ja Tahini.
Yhdistä kuivat ja kosteat ainekset. 
Lisää vesi/kahvi ja jaa taikina muffinivuokiin.
Paista 175 asteessa 15-20 min.
Anna jäähtyä kunnolla.



Kuorrute

200 g voita
1 1/2 dl tahinia
1 1/2 dl maustamatonta kaakaota (raakakaakaojauhetta)
n. 5 dl tomusokeria
 1/2 tl vaniljaa
ripaus suolaa
ripaus kanelia

Vatkaa tahini ja voi keskenään.
 Lisää kaakao ja tomusokeri. Mausta suolalla, kanelilla ja vaniljalla.
Maista ja mausta lisää jos tarvetta.
Kourruta kuppikakut ja koristele strösseleillä.


Ennen kaikkea NAUTI!


Nämäkin kuppikakut maistuivat paremmalta seuraavana päivänä, kun maut tasoittuivat. 
Jos nyt siihen asti jaksaa odottaa....

Hyvää alkanutta viikkoa! 

- Satu -

9 kommenttia:

  1. Oi miten herkullisen näköisiä leivoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkkua ne onkin. Ei oikeesti kamalan makeita, mutta makua niissä on ;)

      Poista
  2. Hyviltä näyttää! Tuo tahini on minulle ihan uusi juttu.
    Näitä voisin kokeilla tehdä joku päivä. Mistäköhän osastolta tuon tahinin löydän kaupassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän Prismasta löytyy ainakin sieltä mistä pestot, öljyt ja marinadi- ja maustekastikkeet.
      Tahinia voi lisätä kaakaohonkin makua antamaan.
      Sitä kannattaa kokeilla ensin varovasti, että pitääkö mausta....ja jos ei, niin vaihtaa ohjeen Tahinin Halvaan, toimii niinkin ;)

      Poista
    2. Hyvä juttu! Kiitos tiedosta!

      Poista
  3. Voi itku taasen, miten HYVÄNNÄKÖISIÄ leivoksia!

    VastaaPoista
  4. Mums mitä kuppikakkuja! Olen itsekin pyrkinyt pikku hiljaa
    eroon valkoisista jauhoista, ne eivät sovi vatsalleni lainkaan.
    Myös ruisleivästä tulee helposti turpea olo, kauraleipä on
    syrjäyttänyt tumman sisarensa jo jonkin aikaa sitten. Välillä
    on hyvä pysähtyä kuuntelemaan omaa oloa ja heivata sivuun sellaiset
    ruoka-aineet, jotka ei tunnu hyvältä. Jännä juttu muuten, sen jälkeen
    kun vuoden alusta aloitin elämäntaparempan ja rupesin keventämään
    ruokailujani, niin pahimmat mieliteot katosivat melkoisen nopeaan.
    Viikonloppuna piti herkutella alkavan loman kunniaksi pizzalla, mutta
    mun ei tehnyt lainkaan mieli peltileipää. Valitsin lautaselleni sen
    sijaan lehtipihvin ja kasviksia.
    Oikein ihanaa viikon jatkoa! Ajatella ensi viikolla ollaan jo maaliskuun
    puolella, juhuu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein eilen pataleipää; rukiista ja täysjyvävehnästä + erillaisista siemenistä ja jyvistä.
      Söin kummastakin ne päätypalat ja yhdet pienet siivut...meni puolisen tuntia ja teki mieli itkeä, kun vatsaan sattui niin kovasti. Kenellekkään muulle ei tullut vatsanväänteitä ja onneksi heille leivät kelpasi <3
      En ole tietoisesti itsekkään jättänyt karkkeja ja "mättöruokia" pois, ne ei vain enään maistu eikä oikein tee mielikään, tai jos tekee, niin yleensä pari palaa suklaata, sipsiä tai salmiakkia riittää! Syyksi uskon ruokavalioni ja 'elämäntapani'. Alkuun tarvitsi vain sen päätöksen, että NYT! ja pysymisen päätöksessä :)

      Mä niin odotan vihertävää kevättä ja lumien sulamista <3

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!