keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Sitrusten Pauloissa

Hedelmäkuhossa pöyri pari sitruunaa ja limeä, jotka olivat jo paremmat päivänsä nähneet.
Olin heittää ne jo pois, mutta reseptiarkistosta löytyi joskus Pirkasta talteenottamani
  Sitruskakun ohje, johon ne olivat juuri sopivia.


Kuiva ulkokuori ei haitannut, kun kakkuun käytetään sitrukset kuorineen keittetyinä ja lisäksi reilusti mantelijauhetta.
Kakku on siis gluteeniton.
( aina yhtä vaikea sana minun kirjoittaa)


Mehevä appelsiini-sitruuna kakku

1 appelsiini
1 sitruuna (+ lime)
3 kananmunaa
3 dl sokeria
200g mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
 1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Pese sitrukset huolellisesti.
Kiehauta kattilassa n 2 L vettä. Keitä kokonaista appelsiinia kannen alla n. 15 min. Lisää sitruuna ja keitä vielä lisää n. 30 min.
Kaada keitinvesi sitruksista ja jäähdytä ne kylmällä vedellä.

Puolita sitrukset, poista siemenet ja sitkeät kalvot ja soseuta sauvasekoittimella.
Itse laitoin silläänsä blenderiin ja vedin kalvoineen ja siemenineen samettiseksi soseeksi. 
Kiinnitä leivinpaperi irtoreunavuoan ¤ 24 cm pohjalle ja voitele reunat.
Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. 
Kääntele lopuksi sitrussose taikinaan ja kaada vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 min. Jos pinta tummuu liikaa, peitä kakku leivinpaperilla.
Jäähdytä, irroita vuoasta ja anna 'tekeytyä' kylmässä yön yli.


Koristele tomusokerilla ja tarjoile kermavaahdon, mascarbonen tai jäätelön kanssa.


Kakku säilyy kylmässä pitkään ja maku sen kuin paranee.


Mascarbone-juuston maustoin lemon-curdilla.
Tuli aika raikas yhdistelmä. Sopii vaikka pääsiäiseen!


Sitruunan tuoksuiset terveiset keskiviikkoosi.


- Satu -















13 kommenttia:

  1. Namskis! Sitrusleivonnaiset on kyllä hyviä. Mulla on ensi viikolle kokeilussa ekaa kertaa yksi sitruunainen kakku. Vähän jänskättää, kun teen sen gluteenittomana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa on ja tuo mantelijauhe tekee tosi mukavan untuiseksi kakun. Tää jää 'listalle' muutaman muun sitruskakkuohjeen seuraksi.
      Kerrothan sitten miten meni kakun kanssa?

      Poista
  2. Toi voiskin olla kiva pääsiäisjälkkäri, kiitos vinkistä! :) Kakun tuoksun voi melkein haistaa tänne saakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein jo viikonloppuna, mutta nyt vasta hyvää onkin kun maut tasaantuneet ja kakku mehevöitynyt. Kun pitää kylmässä ( mulla terassilla) niin ei mene miksikään ennenkuin loppuu....

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Ihana uusi ohje taas!

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja sinäkin voinet tällaista syödä?
      Olenkin tutustunut nyt enempi gluteenittomiin resepteihin, uteliaisuuttani ja kokeilun halusta. Niitä on paljon ja kivoja juttuja <3

      Poista
  5. Tykkään sitruskakuista. Tämä on varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on raikas, eikä hirveän makea. Mun makuun <3

      Poista
  6. Aika kiva. Vois vaikka kokeilla. Mullekin kun niitä parhaat päivänsä nähneitä sitruunoita ja limejä aina kertyy. Etenkin jälkimmäisiä, joista tulee kovia kuin kivet, jos ei niitä ajoissa käytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivi-Limejä täälläkin oli, mutta keittäminen pehmensi ja sopivat hyvin kakkuun!

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!