lauantai 19. maaliskuuta 2016

Pussinpohja-Leipä

Poika oli tulossa lomille armeijasta ja päätin lelliä tekemällä pataleipää, josta hän pitää.
Kuten koko perhe.

Nyt päätin hyödyntää kakkien jauhopussien pohjat.
Ruisjauhoja, täysjyvä spelttiä ja Täysjyvä-Durumjauhoja meni tälläkertaa taikinaan.
Makua lisää antamaan lisäsin Cashewpähkinöitä ja kuivattuja karpaloita.



Pussinpohja Pataleipä

3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
n. 7 dl jauhoja
 2 tl suolaa

Cashew pähkinöitä
Kuivattuja karpaloita

Lämmitä vesi 42 asteiseksi.
  Sulata siihen suola.
 Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhot veteen.
Sekoita kunnolla.
Peitä kippo kelmulla tai kannella ja anna muhia vähintää 12 tuntia, mielellään vuorokausi.


Sekoita taas taikinaa ja lisää pähkinät ja karpalot.
Laitoin ihan silmämääräisesti samalla sekoittaen.
Anna kohota vielä 30-60 min.

Kuumenna uuni 220 asteiseksi ja laita pata uuniin kuumenemaan.
Itse käytän savipataa ja voitelen sen sipaisten öljyä pintaan ennen taikinan lisäämistä.
Kippaa taikina kuumaan pataan, laita kansi päälle ja uuniin puoleksi tunniksi.
Ota sitten kansi pois ja paista vielä 20-30 min.

Kaada leipä padasta, mutta älä peitä, jottei rapea kuori pehmenisi.

Anna jäähtyä,
tosin meillä se ei onnistu.


Hyvä että sain kuvattua, kun jo joku hengitti niskaan...joko saa ottaa????


Ja päätti sitten samantien leikata palan iltateen seuraksi.


Leipä syödään siis höyryävän kuumana, niin että voi sulaa leivälle. 


Muuta se ei tarvitsekkaan.


Joko sinulle on pataleipä tuttu ja millaisia pataleipiä olet tehnyt?

Aurinkoista viikonloppua!


- Satu -


10 kommenttia:

  1. Ihana leipäohje. Taidankin testata pääsiäisenä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöinen mitä kaapista sattuu löytymään-ohje ;)
      Hyvää tuo on tuoreena, mutta parempaa seuraavana päivänä, kun maut on oikein tasoittunut :)

      Poista
  2. Niin hyvältä näyttää!
    En ole vieläkään ehtinyt kokeilla, vaikka ohjeita
    Monessa paikassa nähnyt.
    Jospa nyt lomalla ehtis kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla aina vain 'ongelmana' muistaa laittaa taikina ajoissa hapantumaan.
      Tämä herkku kun ei hetkessä valmistu :)

      Poista
  3. Näyttää NIIN hyvälle. Cashewpähkinät, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja on hyvää! Pähkinöiden tilalla meinasin kokeilla ensikerralla suolapähkinöitä <3

      Poista
  4. Oijoi, näyttää niin hyvältä! Tuota ohjetta täytyy kyllä testata! :)

    VastaaPoista
  5. Onpa kyllä herkullisen näköisiä. Meillä startattiin aamu sämpylän leivonnalla. Poika leipoi, minä join teetä ja jaoin ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpylät ovatkin ihanan nopeita herkkuja. Tämä herkku vie aikaa, mutta vaivan arvoista.
      Hyvä työnjako siellä :)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!