torstai 14. huhtikuuta 2016

Kevättä Täytekakussa


Kevääseen kuuluu kirkkaat värit ja raparperi.

Kun huomasin tämän ohjeen, pääsi se heti Pakko Kokeilla-listalle.
Jos ei ole varsinaista syytä leipoa täytekakkua, niin keksitään sellainen.
Mies pirautti yhden puhelun ja lauantai-illan ohjelma oli valmis.

Siis ihan vain yhden täytekakun vuoksi, ystäväperheemme lupautui taas koekaniineiksi.

Kakussa on kahta lempiainestani; Raparperiä ja Inkivääriä.
Makuyhdistelmä kuulosti raikkaalta ja sitä kakku onkin.

Kakku maistuu inkiväärille ja täytteessä sekä marenkikuorrutuksessa loistaa taas raparperi.
Kuorrutteen teko voi kuulostaa hankalalta, mutta ei oikeastaan ole. Kuorutetta tulee ohjeella aika paljon, joten olen monesti pakastanut osan kuorrutteesta ja käyttänyt sitten muiden leivonnaisten täytteinä tai jopa pikkuleipien pohjana.

Raparperit kaivoin pakastimesta, tai minulla oli siellä jo valmista hilloketta, jota sitten tuunasin inkiväärillä.


Raparperi-Inkivääri Kerroskakku


Pohja

5 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
250 g voita huoneenlämpöisenä
4,5 dl sokeria
5 isoa kananmunan valkuaista
2 tl vaniljaa
2 tl tuoretta raastettua inivääriä
3 dl täysmaitoa


Voitele ja jauhota kolme n 18 cm vuokaa. Voi tehdä myös yhdessä isommassa vuoassa.

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vahdota voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää vanilja ja valkuaiset yksi kerrallaan ja sekoita välillä kunnolla.
Kaada joukkoon vuoronperään maito ja kuivat ainekset. Sekoita kunnes tasaista.

Jaa taikina vuokiin/vuokaan ja paista 175 asteessa 20-40 min riippuen vuoan koosta. Kokeile vielä hammastikulla kypsyys.
Anna jäähtyä vuoissa ja kippaa vasta sitten lautaselle.


Raparperihilloke

vajaa litra raparperin paloja
1 dl (veri) appelsiinimehua
6 rkl sokeria
1 tl vaniljaa
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä

Laita kaikki ainekset kasariin ja 
keitä hiljalleen 15-20 min, kunnes raparperit hajoaa ja seos alkaa muistuttaa hilloa.
Poista hellalta ja kaada sivilään valustumaan. Säästä valutettu neste.


Raparperi-tuorejuusto täyte

1 dl tuorejuustoa
50g voita
n. 6 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljaa
vajaa dl raparperihilloketta

Vatkaa tuorejuusto ja pehmeä voi samettiseksi.
  Lisää tomusokeri ja vanilja ja vatkaa kunnes tasista.
 Sekoita lopuksi raparperihilloke sekaan.


Raparperi voikreemi-kuorrute

4 iso kananmunan valkuista
3 dl sokeria
450 g pehmeää voita
1 tl vaniljaa
n.1 dl raparperihilloketta
valutettua raparperisiirappia maun mukaan.

Vatkaa kuummuutta kestävässä kulhossa valkuaiset ja sokeri keskenään. Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kasarin päälle vesihauteeseen. 'Keitä' seosta välillä sekoittaen, kunnes sitä pystyy juuri koskamaan sormella, ilman että polttaa. Mittarilla mitaten n. 68 astetta.
Poista kulho kasarin päältä ja vispaa vatkaimella kunnes kulhon ulkopinta huoneenlämpöinen, n. 10 min. 
Lisää nyt pehmeä voi pieninä paloina sekaan sekä vanilja. Mausta halutessasi raparerisiirapilla.


Seuraavaksi kakku kasaan.
 puolita täyte ja levitä kakkulevyjen väliin.
Levitä/pursottele kuorrute kakun päälle ja koristele mieleiselläsi tavalla.

Itse pidän hyvin yksinkertaisesti koristelluista kakuista ja tätä koristellessa päätin kokeilla erillaisia pursotustekniikoita.
Taisin yllättää kakun ulkonäöllä perheeni, koska kommentit olivat sitä luokkaa.....
'Onpas äiti aika kamala värikäs ja runsas koristelu'


No täytyy tunnustaa, että olen tehnyt kauniimpiakin kakkuja!

Mutta makuun ei kakun ulkonäkö vaikuttanut. 
Ja kuten monet kerrat aieminkin, seuraavana aamuna se kakku vasta hyvältä mastuikin!
Ihana ystäväni toi taas kasan sisutuslehtiä luettavakseni.
Hidas aamu ja kauniita kuvia. Kahvia ja  pala kakkua ...
Elän unelmaani!



Tuoreita raparperejä odotellessa.


- Satu -


12 kommenttia:

  1. Just nyt on sellainen alakulo päällä että tekis mieli syödä vaikka koko kakku. 😯
    Liittyyköhän tää alakulo ja valtaisa väsymys toisiinsa.
    Muki kysymykseen minusta ne oli harmaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta..täytyykin käydä katsoo oisko täälläkin harmaana <3
      No voi harmi...tosin kakkua ei ole kuin pala jäljellä...laitanko pikana tuleen?

      Poista
  2. Ihanan pastellinen kakku, ja jotenkin vois ajatella, että raparperin ja inkiväärin maku antaisi vähän kontrastia ja särmää vastapainoksi! Varmasti syntisen hyvää! Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olisi tarvinnut hieman lisää sitä potkua, mutta taisi kelvata syöjille näinkin ;)
      Kiitos samoin!

      Poista
  3. Tykkään raparperista! Tuo kakku kuulostaa hyvältä!
    Mukavaa illan jatkoa!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos..raparperistä saa ihania herkkuja!
      Aurinkoista perjantaita ja viikonlopun alkua <3

      Poista
  4. Ei jestas, ton täytyy olla ihan taivaallisen hyvää! <3 Kesäkakkujen kesäkakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Juu hyvää oli, mutta kyllä silti auringon kypsyttämistä turaista mansikoista valmistuu paras kesäkakku, mutta sehän onkin ihan ri juttu ;)
      Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  5. Mielenkiintoinen makuyhdistelmä. Olispa ollut kiva maistaa.
    Ihanan pirteä koristelu kakussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos...hmmm...pitäiskö pitää kakkaukekkerit???

      Poista
  6. Toi kuulostaa ja näyttää niin hyvältä, mums!

    VastaaPoista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!