lauantai 7. toukokuuta 2016

Nyhtöpullaa

Kun olen leiponut pataleipää 
ja kohottanut taikinaa vuorokauden ja huomannut, kuinka hyvää se tekee taikinalle, niin mietin voiko sen tehdä myös makeana versiona?

Minun Luotto-leivonta-blogista löytyi jälleen vastaus;
Voi tehdä!


Tessa puhuu postauksessaan aamiaisleivästä, joka on makeaa, briochimaista 'voitaikina-pullaa'. 
Kuka syö kotona aamiaisella croisantteja? 
En minä ainakaan, mutta jos minä olen reissussa ja hotellissa, niin kyllä ainakin se yksi croisantti päätyy lautaselleni.


Tein tätä vappu-brunsille.
 Ajatus voitaikinamaisesta 'pullasta', jossa maistuu kirpeät sitruuna ja inkivääri, upposi minuun täysillä.
  Pakko kokeilla.

Mitään pikapullaa tämä ei ole ja hetken mielitekoon tästä ei ole apua. 
Mutta kuten pataleipä, kaikki odotus ja vaiva kyllä kannattaa!


Sitruunainen nyhtöpulla


2 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
1 munan keltuainen
8-9 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2,5 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl muskottia jauhettuna
120g pehmeää voita

Kuumenna maito 42 asteiseksi.
Sekoita kuivataineet esim. yleiskoneen kulhossa keskenään.
Lisää munat ja keltuainen maitoon ja sekoita.
Kaada maitoseosta hitaasti jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Lisää pehmennetty voi lusikallinen kerrallaan taikinaan ja sekoita kunnolla jokaisen lisäyksen välillä.
Jatka vaivaamista vielä n. 5 min. kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa vatkaimesta/käsistä. Tarvittaessa lisää jauhoja.
Peitä kulho pyyheellä ja anna kohota tunnista puoleentoista.
Vaivaa taas taikinaa käsin pöydällä muutaman kerran ilmat pois ja nosta takaisin kulhoon. Nyt peitä kulho muovikelmulla ja nosta kohoamaan yön yli kylmään.

Seuraavana päivänä nosta taas taikina pöydälle ja vaivaa muutaman kerran. Nosta uudestaan kulhoon ja anna levätä puolisen tuntia.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla niin, että paperia tulee kunnolla myös reunojen yli. Pulla nimittäin kohoaa reilusti!

Nosta taikina pöydälle ja kauli suorakaiteen muotoiseksi ja levitä täyte.

Täyte

60 g pehmeää voita
yhden ison sitruunan raasettu kuori
1 dl sokeria
1/4 tl inkivääriä (laitoin 1/2 tl)
1/4 tl muskottia

Levitä voi taikina levylle ja sirottele päälle sokeri, sitruunankuoriraaste ja mausteet.
Leikkaa taikinalevy viiteen osaan pituus suunnassa ja lado viipaleet päällekkäin. 


Leikkaa nyt poikittais suunnassa viiteen osaan ja lado osat limittäin vuokaan. Vuokaa ei kannata täyttää liikaa, vaan laittaa ylijäävät osat vaikka pienempää vuokaan paistumaan.


Anna kohota liinan alla vielä 45 min.
Paista 175 asteessa puolisen tuntia. Jos meinaa tummua liikaa pinnalta, niin peitä foliolla.
Jäähdytä.

Halutessasi voit koristella tomusokeri-tuorejuusto-sitruunamehu-seoksella,
 mutta minä jätin väliin. Minulle riitti pelkän sopkerin ripottelu päälle, kuten pulliinkin.


Nyhdä sormin paloja pullasta ja pistele suuhun.


Maku on todellakin voitainamaisen pullamainen. Mielestäni parempaa kuin tavallinen pulla. Ei mitään mielettömän makeaa, mutta särmää löytyy juuri sitruunan ja inkiväärin ansioista.


Ehdottomasti sopiva keväiselle ja kesäiselle Brunssille!



Aurinkoista viikonloppua!

- Satu -










6 kommenttia:

  1. Tämähän kuullostaa hyvältä- kuten kaikki reseptisi- täytyy kokeilla! Mitä suosittelet muskotin korvaajaksi, kun meidän allergikot ei sitä siedä? En itse ole keksinyt mitään hyvää vastiketta sille... aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanelia? tai jätä kokonaan pois tai korvaa inkiväärillä?
      Ihanasti aurinko jo paistaakin <3

      Poista
  2. Voi tuotahan ehdottomasti täytyy kokeille. On kyllä niiin herkullisen näköistä. Aurinkoista äitienpäivää Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole ullaihminen, mutta tätä söin...on enempi voitaikinamainen ja todella mehevä ja tykkään kun voi lohkaista vain pienen palan kerrallaan :)

      Poista
  3. Voi vitsi, kuinka näyttää hyvältä. Kiva idea!
    Huomioni kiinnittyi myös tuohon ihanaan mansikkakakkuun :)
    Ihanaa äitienpäivää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos...
      tein vappu-brunssille myös pika täytekakun...pohja oli pakkasesta ja vaahtokarkkimassaa valiin ja päälle mansikat kera riisisuklaan....

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!