keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Lohjansaaren Omenatarhurin Piirakka


Viimeisessä postauksessa uhkasin lupasin, ettei se jää viimeiseksi Omenareseptiksi.
Lunastan nyt lupaukseni.


Tämä on yksi vanhimmista ja eniten käyttämistäni omenapiirakka-resepteistä.
Ohje on joskus julkaistu Kotiliedessä, siis vuosikymmen sitten, ainakin.


Tällä ohjeella saat nopeasti uunipellillisen kerrallaan. 
Ja täytteeksi käy myös omenan sijaan raparperi.
Ohjeessa olevan maidon ja kerman sijaan olen käyttänyt myös maitokahvia, mikä antaa kivan mokkamaisen vivahteen piirakkaan.


Nyt kuitenkin leivoin piirakan gluteenittomana ja rasvan sijaan käytin limellä maustettua kookosrasvaa ja maidon tilalla kookoskermaa. ( Käyttämäni ainekset suluissa)
Varteen otettava vaihtoehto.
Mutta tässä alkuperäinen resepti.


Lohjansaaren Omenatarhurin Piirakka

3 kanamunaa
3 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kermaa
 ( 2 dl kookosmaitoa)
100g voita/margariiniä
 ( 1 dl kookosrasvaa)
4 1/2 dl vehnäjauhoja 
( käytin 3 dl mantelijauhoja, 1 dl riisijauhoja 1/2 dl perunajauhoja)
2 1/2 dl leivinjauhetta

Päälle:

Omenia, mielellään hapahkoja, mutta kaikki käy.
Kanelia ( inkivääriä)
Sokeria

Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi ja mausta kanelilla ja sokerilla.
Kiehauta maito ja kerma, ota kattila liedeltä ja sulata siihen paloiteltu rasva.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi ja lisää kuumaa seosta vähitellen kokoajan vatkaten
 (roiskuu helposti).
Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan nopeasti sekoittaen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja asettele päälle omanaviipaleet.
Paista 200 asteessa 20-30 min.


Leikkaa piirakka neliöiksi ja tarjoa joko sellaisenaan tai vaniljajäätelö tai -kastikkeen kera.
Piirakka kestää hyvin pakastamisen.
Helposti pala pakkasesta suoraan mikroon ja kahvin kaveri on valmis.



 Vielä riittää omenoita, mutta jos pakastaisi lohkoina loput.
 Voi sitten talvella fiilistellä omppupiirakalla.

Sateiseta syyspäivää.
- Satu -