tiistai 6. joulukuuta 2016

Kakku Suomelle



Tänään juhlitaan 99-vuotiasta Suomea.
Meillä ruokapöydässä suositaan suomalaista ruokaa; nyttenkin uunissa paistuu lihamureke- färssi, kuten mies sitä kutsuu. 
Ensimmäisen kerran kun kyseisen sanan kuulin, ei minulla ollut hajuakaan mistä ruuasta oli kyse....kuitenkin vain tavalisesta lihamurekkeesta, jota tänään tarjoan perunamuusin ja paahdettujen juuresten kera.
Tavallista suomalaista kotiruokaa siis, mutta ei siitä nyt sen enempää...


Pääasiani on jälkiruoka....
Ja jälkiruoaksi tein ensimmäistä kertaa ikinä 
Ellen Svinhufvudin kakkua.
Minäkö keski-ikäinen-blogin Tiia on kyseistä kakkua ylistänyt useampaan kertaan ja pakkohan minun oli siihen lopulta tutustua ja kokeillakin. 
Rehellisesti sanottuna minulla ei ollut hajuakaan koko kakusta ennen Tiian kehuja.
Googletin kakun ja tutustuin kakun historiaan.

 Kakku on saanut nimensä Suomen Presidentin puolison mukaan.
 Kyseessä on marenkipohjainen täytekakku, jota maustaa mokkainen kreemi ja paahdetut mantelilastut.

Yksinkertaisesti rapsakkaa, kuohkeaa ja silkkimäisen pehmeää.....
Nam.


Ellen Svinhufvudin kakku

Pohja

6  kanamunan valkuista
3 1/2 dl tomusokeria
150g mantelijauhoja

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. 
Sekoita mantelijauhe varovasti marengin sekaan.
 Levitä vaahto leivinpaperille 4ksi yhtäsuureksi levyiksi ( 15x22) ja
 paista 125 asteessa n. 1 1/2 tuntia.

Nosta valmiit levyt ritilälle jäähtymään.

Mokkatäyte ja kuorrutus

3/4 dl sokeria
1 1/2 dl kahvia
1 1/2 dl kahvikermaa
300 g voita
100g mantelijauhoa

Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi.
 Lisää kylmään kahviin kerma.
 Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää ohuena nauhana kylmä kahviseos voimakkaasti vatkaten. 
Lisää lopuksi mantelijauho ja sekoita tasaiseksi.


Kokoa kakku. 
Nosta pohjalevy tarjoiluvadille ja levitä osa mokkakuorrutteesta levyn päälle. Nosta toinen levy päälle ja toista vielä kaksi kertaa. Levitä loppu kreemi kakun pinnalla ja reunoille.

Paahda mantelilastuja kuivalla pannula ja levitä ne jäähtyneenä kakun pinnalla ja taputtele runojen koristeeksikin. Siivilöi päälle vielä tomusokeria.

Säilytä viileässä tarjoiluun asti.




Hyvää Suomen Itsenäisyyspäivää kaikille!

- Satu -














14 kommenttia:

  1. Hyvää itsenäisyyspäivää teille :)

    VastaaPoista
  2. Namskis!<3 Käytiin juuri perinteisillä itsenäisyyspäivän kahveilla satamassa, ja samassa pöydässä syötiin tuota kakkua. Jotenkin se jäi multa huomaamatta, sillä piparipulla varasti huomioni.;) Olisin nimittäin ehkä ottanut tuota, sillä marenki ja kahvi kuulostaa hyvälle...ja ne tuntemattomat samassa pöydässä kehuivat muuten kovasti kakkua.:D

    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällähän tuota vielä ois ;) Kahvitkin just keitin....

      Minusta aika kiva makuyhdistelmä....karamellimainen marenki ja pehmeä mokkakreemi...ei pahaa <3
      Kiitos samoin teille <3

      Poista
  3. Hyvää itsenäisyyspäivää sinne!

    VastaaPoista
  4. Tuo on vielä kokeilematon leivonnainen. Rauhaisaa ja hyvää itsenäisyyspäivää Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli minullekin uusi tuttavuus, mutta ei suinkaa huono sellainen....
      Erinomaista Itsenäisyyspäivää sinulle Kaisa <3

      Poista
  5. Ihana kakku, tuo voisi olla hyvä idea jouluksikin. Jännän kauan pitää olla uunissa, tosin lämpötila on matala. Pakko kokeilla, näyttää niin hyvältä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, suosittelen! Sopii varmasti erinomaisesti joulupöytään!
      Hyvää Itsenäisyyspäivää Outi!

      Poista
  6. Ai hitsi tuota kakkua en olekaan päässyt maistamaan aikoihin! Kiitos ohjeesta, tämä laitetaan korvan taa :)
    Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa..sinulla on siis käsitys mistä herkusta on kyse :)
      Ja kokeiluun vain!

      Poista
  7. Yksinkertaisesti pyörryn kakkukateudesta!!! Koetko vaikeaksi tehdä, uskaltaisinko yrittää tehdä. Se olisi tosin vaarallinen teko, kun nuo toppahousutkin jo kiristää. Teit täydellisen näköisen lempikakustani, joka jo pienenä tyttönä hurmasi täysin ja on siitä lähtien pysynyt ykköskakkuna. <3 Voisin elää sushilla ja Ellen Svinhufvudin kakulla. <3

    Ihanaa päivää Satu ja kiitos, kun teit kakun <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä pöyrry ja jos osaat tehdä marenkia ja kakkuun kreemin, niin tämäkin onnistuu! Ja toppis kausi on pian ohi....
      Rehelisesti sanottuna hieman ihmettelin eilen, mikä kakussa on niin super hyvää...ihan hyväähän se oli, mutta tajusin intohimosi vasta tänään, kun kakkua oli pala eväänä...se maistui aivan täydelliseltä, koska oli saanut tekeytyä yön yli kylmässä! Marenki oli hieman kostunut ja muuttunut enemän kinuskimaiseksi ja kreemin maku oli tasaisen pehmeä....NYT ymmärrän Tiia sinua <3

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!