maanantai 26. joulukuuta 2016

Karpalo-Kinuskijuustokakku


Joulupäivänä meille tuli vieraita ja halusin tehdä jouluruoka-rippeiden seuraksi uuden kakun.
K-ruoka lehden Joulu-numerosta löytyi mieluinen ohje.
 Ja kun omatekoista kinuskikastikettakin oli juuri tullut tehtyä ja pakkasessa oli itsepoimittuja karpaloita, niin ainekset löytyi ilman kaupassa käyntiä.
 Täytteiden määrän tuplasin, jotta sain kakusta täyteläisemmän. Liivatteena käytän aina liivatejauhetta. Mielestäni helpompaa käsitellä.
Pohjan ohje on alkuperäinen, mutta riitti  hyvin 20 cm irtopohjavuokaan
Tein kakun myös gluteenittomana.
Alkuperäinen ohje löytyy täältä

Pohja

100 g voita
100g tummaa suklaata
3/4 dl sokeria
1/2 dl ruokokidesokeria
3/4 dl vehnäjauhoja ( käytin Tattarijauhoja)
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljaa
2 kananmunaa

Sulata rasva miedolla lämmöllä ja lisää paloiteltu suklaa sekaan sulamaan. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet rasva-suklaa seokseen. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen (18 cm) irtopohjavuokaan.
Paista 175 asteessa n 30 min. 
Älä paista liikaa vaan jätä meheväksi.
Jäähdytä.

Kinuskitäyte

 2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 -11/2 dl kinuskikastiketta (omatekoista tai kaupan)
2 tl liivatejauhetta/ 3 liivatelehteä (+ 1 1/2 rkl maitoa)

Laita liivate likomaan.
Vaahdota kerma ja lisää tuorejuusto sekaan. Valuta kinuskikastike seokseen samalla vatkaten. Sulata liivatteet ja lisää seokseen.
Kaada tasinen massa brownies pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä.
Tee silläaikaa...

Karpalotäyte

2 dl kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl karpaloita
4 rkl sokeria
1 tl vaniljaa
3 tl liivatejauhetta/ 5 liivatelehteä ( 2 rkl maitoa)

Liota liivatteet.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan tuorejuusto.
Soseuta 2/3 osaa karpaloista sauvasekoittimella ja lisää kerma-tuorejuustoseokseen. Lisää sokeri ja vanilja ja lisää vielä loput karpalot kokoneisina.
Sulata liivatteet ja lisää seokseen, vatkaa massa tasaiseksi ja kaada seos hieman hyytyneen kinuskikerroksen päälle.
Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 4 h tai yön yli.


Jouluna tulee suklaata syötyä muutenkin yllinkyllin, joten minimoin koristelun. Alkuperäisen ohjeen mukaan kakku olisi kuorrutettu vielä suletetulla suklaalla, mutta jätin tekemättä....
Olin ostanut Ikeasta mustikan ja puolukan makuisia suklaakonvehteja ja ne sopivat hyvin kakun koristeluun. Jäljelle jääneet karpalot kaadoin kakun keskelle antamaan lisää kirpeyttä kakulle.


Vaikka kuinka oli ahdettu taas kinkkua, kalaa ja muita herkkuja vatsat pullolleen, niin silti löytyi tilaa jälkiruoalle ja varsinkin kakulle.


Tyttäreni sanoikin omistavansa eri vatsan jälkiruoalle.
Niin taidan omistaa minäkin....


Mukavaa alkavaa välipäiväviikkoa!

- Satu -







8 kommenttia:

  1. On niin pehmoisen ja raikkaan näköinen kakku. Varmasti kelpaa syödä.
    Meillä oli aatto sateinen, nyt onneksi maa on saanut ohuen lumikerroksen pintaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikas kyllä on ja makuyhdistelmä mitä mainioin!
      Mustaa ja märkää täälläkin joulun aika oli, mutta viimeyönä oli maa taas värjäytynyt valkoiseksi.

      Poista
  2. Mullakin on eri vatsa herkuille!:)) Tämä on varmasti ihanaa, kirpeää ja makeaa samassa paketissa!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että aika monella naispuolisella on ;)

      Juuri niin kirpeää ja makeaa <3

      Poista
  3. Kylläs näyttää taas niin herkulta! Harmittaa vähän kun täällä ei vaan innostu leipomisesta -toisaalta ehkei tule myös sitten syötyäkään herkkuja niin paljon kuin Suomessa, en tiedä.
    Mukavaa loppuviikkoa ja Onnellista Uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Siis etunsa taas siinäkin :)

      Kiitos ja samoin sinne lämpöseen. Nähdään ensi vuonna <3

      Poista
  4. Ihana kakku. Kyllä tuollaiselle voi eri vatsan omistaa =D,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kyllä, sekä monelle muullekin herkulle ;)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!