maanantai 23. tammikuuta 2017

Kaakelilattian Maalattu Uusi Ilme

Tässä talossa ei varmaan ole yhtää paikkaa jota ei olisi jo kertaalleen remontoitu. 
Joitakin jo useampaan otteeseen ja ihan vain sen takia, kun kyllästyy entiseen. 
 Helpoten huoneiden ilmettä saa muutettua maalaamalla. Mutta entäs kun kyllästyy lattian väriin.....

Tämä meidän pieni 'soppi' - takkahuoneeksikin kutsuttu - on oikea murheen kryyni.
 Pieni, monikulmainen ja ei yhtää ehjää seinää. Alunperin tämä on kai ollut vain ns. varastotila ja läpikulkupaikka saunaan, kylppäriin, autotalliin ja poltinhuoneeseen ( nykyään khh). Myös takaovi avautuu samaan tilaan.

Itse olemme jo kertaalleen vaihtaneet vanhan lautalattian pois ja asentaneet klinkkerin lattialämmityksellä. Silloin terracotan väri tuntui hyvältä..
Mutta mieli muuttuu, ainakin minulla ja aika useinkin. Pitkään olen tuskaillut lattian kanssa, lähinnä sen tummuuden ja punaisuuden vuoksi. Olen yrittänyt peitellä sitä matoilla, mutta kun tila on niin hankalan kokoinen ja muotoinen...


Vajaa vuosi sitten tein keittiöön vaalennuksen eli maalasin välitilan kaakelit kaakelimaalilla.
Maali on pysynyt hyvin paikoillaan pesuista huolimatta ja kestänyt myös kaasuhellan kuumuuden.
Niinpä halusin kokeilla maalia myös lattiaan.

Lattian maalamiseen on ihan oma kaakelimaali. Maali sopii kaikille lasitetuille ja lasittamattomille kaakeleille ja klinkkereille.
Aikaa minulla meni viikonloppu, siis listojen poistosta uudelleen kalustukseen....Lattialämmityksen olin ottanut jo pois päältä edellisenä päivänä.


Ensin poistin kaikki listat. Sen jälkeen alkoi reilun vuorokauden kestävä pohjatyö.
Imuroin  lattiat ja seinänraot huolellisesti. Pesin lattian ensin höyrypesurilla, jotta kaikki rasva ja lika lähtisi pois.
 Seuraavaksi pesin lattian Nitorin maalarinpesulla. Käytössäni oli suihkepullo, jolla levittäminen on helppoa. Rätin kanssa hankasin kaikki saumat ja laatat kunnolla. Tässä aineessa on se hyvä puoli, ettei sitä tarvitse pestä pois.


Kun lattia oli kuivunut, aloitin lattian esikäsittelyn. 
Lattian esikäsittelyaine on erillinen pullo, josta tehdään veden kanssa sopiva seos. Seos levitetään mielellään kastelukannulla lattialle ja jynssätään esim. juuriharjalla koko lattia, joka kolo ja laatta. Aineen annetaan vaikuttaa 30 min, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. 
Ainakin saumojen väri vaihtui kirkkaammaksi ja huuhteluveden sai vaihtaa aika tiuhaan, kunnes rätti alkoi olla puhdas.

Tämän  jälkeen lattian annetaan kuivua 24 h. Rajasin alueen porteilla, ettei tassuttelijat pääse sitä sotkemaan....


Seuraavana päivänä pääsin sitten itse asiaan, nimittäin maalaamiseen!
Valitsemani väri oli vaaleanharmaa. Värikartan mukaan se näyttää aika sinisävyiseltä, mutta lattiassa melkein valkoiselta.
(HUOM! Nämä sävyt ovat viitteellisiä, tarkista oikea sävy aina myyjän värikartasta.)

Maalipurkissa on sisällä pieni 'pullo' ainetta, joka sekoitetaan maalin sekaan juuri ennen maalaamista. Tämän jälkeen maali on maalauskelpoista 10 vuorokautta. No niin kauan ei lattian maalamiseen mennyt.....


v33, kaakelimaali, kaakelilattian maalaus

Jo ensimmäisen kerroksen levittäminen lisäsi tilan valoisuutta huomattavasti. Sudin maalin lattiaan pensselillä ja matalanukkaisella telalla. 
Täytyi odottaa 3 tuntia, jotta pystyi maalaamaan seuraavan kerroksen. Alkuun istuin keittiössä juoden kahvia ja vain ihailin vaaleutta...


Tummemmat laatat loistivat vielä selvästi läpi, mutta jo toisen kerroksen jälkeen nekin peittyivät. Lopulta maalasin lattian kolmeen kertaan. Viimeisen kerroksen jälkeen lattia sai olla ihan rauhassa 12 tuntia, jolloin maali on kävelyn kestävää. Täysin kestäväksi se 'tekeytyy' 15:ssa päivässä. Nyt siis mennään hissutellen....
Varovasti sipsuttelin ja asettelin listat paikoilleen. Imuroin ja nihkeäpyyhin lattian ja hellästi asettelin kalusteet paikoilleen. Ihan vain siksi, että näkisin kauniin lopputuloksen!


Koiratkin ovat jo tepastelleet lattialla ja ottaneet muutamat äkkilähdötkin, kun takaovi on aukaistu. Lattiassa ei ole naarmuakaan...Laitoin kuitenkin pienen maton oven eteen, ihan vain varuiksi ja imemään tassuista kosteuden, aina kun karvakaverit tulevat sisään. Yöksi ja päivän ajaksi otan maton pois, jotta maali saa kuivua ja kovettua rauhassa. (Vinkki Colornovalta)


Nyt sitten seuraankin mielenkiinnolla miten maalaus meidän sirkuksen kestää.
Paljaan jalan alla lattia tuntuu ihan samalta klinkkerilattialta, ehkä hivenen liukkaampi?


Näkymä keittiöstä takkakopperoon päin on nyt parempi; yhtenäisempi kuin ennen.

kaakelimaali, V33, kaakelilattian maalaus

Tuntuu kuin keittiöönkin olisi tullut lisää valoisuutta.
Tykkään, tykkään todella paljon.

kaakelimaali, v33, kaakelilattian maalaus

Yksin en tätä projektia olisi pystynyt tekemään. Apua sain Colornovalta. He auttoivat ja ohjeistivat minua pääsemään tavoitteeseeni.

Nyt kun tämäkin urakka on tehty, niin mitähän seuraavaksi?
Jos nyt kuitenkin vain nauttisin haluamastani vaaleudesta ja uudesta maalatusta klinkkerilattiasta.


- Satu -


Projekti toteutettu yhteistyössä Colornovan kanssa.