tiistai 17. tammikuuta 2017

Kielenvievä Juusto-Kinkkupiirakka


Tämä resepti on kulkenut matkassani jo kauan. Ja kun kerran tekee, niin syykin on selvä.
Resepti on helppo ja nopea ja täytteet voit ihan itse päättää....
Nyt tein pohjan gluteenittomana ja hyödynsin pohjassa perunamuusin jämät.
 Täytteeksi laitoin kaikki juustojen loput jääkaapista ja pakastimen sulatuksensen yhteydessä löytyneet kinkkusuikaleet. Lisäksi vielä vihanneksia joita sattui olemaan kotona; paprikaa, sipulia ja tomaatteja. Selleriäkin olen käyttänyt ja  monesti olen laittanut sekaan myös sieniä.
Ja aina piiras on ollut menestys, jopa nyt, vaikka ujutin salaa sekaan aura-juustoa. Meillä kun sitä ei oikein syö muut kuin minä ja pojat.


Kielenvievä Juusto-Kinkkupiirakka

pohja

1/2 purkkia (1 dl) maitorahkaa
125g voita
2 dl perunamuusia + 1 dl tattarijauhoja
Vaihtoehtoisesti 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinajuhetta

Sekoita maitorahka ja pehmeä voi. Lisää muusi, tattarijauhot ja leivinjauhe.
Voitele mielellään korkeareunainen piirasvuoka ja levitä taikina vuokaan.
Taikina kohoaa hieman ja ainakin minulla täytteet meinaa aina tulla yli..... 


Täyte

150g palvikinkkua
150g emmentaljuustoraastetta
( tai juustojen jämiä)
sieniä, pari tomaattia, paprikaa ja sipulia
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
maustepippuria
paprikaa
persiljaa

Silppua sipuli ja käyttämäsi vihannekset ja kuulota ne pannulla. Lisää kinkkukuutiot ja mausteet ja sekoita. Itse lisäsin tässä vaiheessa aurajuuston ja pippurijuuston nokareina ja annoin juustojen sulaa.

Levitä pohjan päälle juustoraastetta ja kaada pannun sisältö raasteen päälle. Ripottele loput juustoraasteesta täytteen päälle. 
Sekoita kerma ja kananmunat, lisää haluamasi mausteet ja kaada täytteen päälle. 
paista 175-200 asteessa 20 min. Riippuen uunin tehosta.

Koristele valmis piiras persiljasilpulla.

Seuraksi vaikka raikasta salaattia.


Monesti tarjoan tätä vieraille pienenä suolapalana 
ja loput meneekin sitten eväänä töissä.


Ja aina yhtä hyvää....

Tässä vinkki vaikka lähenevään viikonloppuun....


- Satu -





20 kommenttia:

  1. Kyllä näyttää niin ruokaisalta ja hyvältä että tarttee kokeilla.

    Sorsakoskella valmistetut aterimet näyttää teilläkin olevan käytössä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tosi kauan sitten nappasin ohjeen jostain lehden mainoksesta ja ohje on mukautunut aina tarpeiden mukaan....sitä mitä on sattunut olemaan kaapissa.
      Sorsakosket on ihan arkikäytössä olleet aina Savinian rinnalla...poikien ollessa pieniä sain kerätä noita veitsiä aina pihalta hangesta ja loput löyty vasta keväällä lumien lähdettyä...olivat kuulema parhaita 'aseita' ja työkaluja kun lumirakennelmiaan tekivät ;)
      Siis kestäviä ja käytännöllisiä....

      Poista
  2. Onpa herkullinen piirakka ja aika kevytkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan kevyt ;) Tosin itsehän voit piiraan 'keveyteen' vaikuttaa, mutta ainakin nälkä lähtee!
      Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Mulla on melkein samanlainen ohje ja se on niin hyvää. Siitä ei koskaan jää rippeitä roskiin eikä kukaan syleksi lautaselle. Kiva kun muistuttelit tällaisen herkun olemassa olosta, voisikin viikonloppuna tehdä vaikka lauantai-lounaaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =D
      Monta muutakin reseptiä olen kokeillut, mutta aina palaan tähän, koska tiedän, että on mnestys!
      Maistuvaa lauantai-lounasta!

      Poista
  4. Ihahan herkullinen piirakka. Täytyykin joskus kokeilla. Etsin parhaillaan sitä parasta piirakkapohjataikinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä piirakassa tykkään, kun pohja ei erotu liiaksi, vaan tavallaan 'sulautuu' täytteeseen, kuitenkin maistuu ja on suutuntuma. Tämän pystyy helposti syömään vaikka vain haarukalla lohkasten.
      Onnea metsästykseen, ilmoita sitten kun löydät :)

      Poista
  5. Kinkkupiirakka on niin hyvää! Voisinkin viikonloppuna testata tällä pohjalla! :) Kiitos reseptistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jos testaat ja käytät perunamuusia, niin jauhojen määrä on suhteellinen; laitoin sen verran, että taikinasta tuli sopivan kiinteä eli tarve riippuu muusin koostumuksesta
      Hyviä herkkuhetkiä <3

      Poista
  6. Oi oi, kun tulee nälkä. Piirakalla on monet maut, kun vaihtelee täytettä jääkaapin sisällön mukaan. Mainio eväs töihin. Sorsakosket on ihanat, tulee lapsuuskoti mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piiras on uuri mainio tuohon kaapin kätköjen hyödyntämiseen...
      Kirpparilta ostettiin just Likalle omat sorsakosket ;)

      Poista
  7. Voi nämä suolaiset piirakat ovat niin taivaallisia ja niin herkulliselta näyttää tämä sinunkin piiraasi. Ihan kuola valuu suupielestä :) Levollista viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =D Kiitos.
      Hyvää viikonloppua myös sinne <3

      Poista
  8. Ihan on lempireseptejä ja kinkkupiirakkaa onkin tullut tehtyä ihan köksäntunneilta asti. :) Pitääpä taas pitkästä aikaa tehdä, vaikka menee suoraan reisiin ja tuhat kaksoileukaa muuttuu ziljuunaksi. Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köksän tunneilla en muista tätä tehneeni, mutta jotai tonnikalapiirakkaa muistan tehneeni aika usein...mihinkähän sekin ohje on hävinnyt? ;)
      Just tuossa siunailin kuinka talvipyöräilyhousut ovat pienentyneet vyötärön kodalta ja pepunkin kohdalla saa tehdä töitä, että jalkaansa saa :)
      Mainiota viikonoppua <3

      Poista
  9. Herkullisen näköistä. Piirakkaa voisikin tehdä taas pitkästä aikaa.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, oli hyvää :)
      Viikonloppu on ollut mukava <3

      Poista
  10. Nam, tykkään suolaisista piirakoista tosi paljon. Kiva saada uusi resepti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, niin minäkin.
      Ole hyvä, toivottavasti maistuu :)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!