perjantai 24. helmikuuta 2017

Pinkkiä Mustaa!



Rakastan salmiakkia ja lakritsa tulee hyvänä kakkosena.
Suklaahan painii ihan eri kategoriassa, joten sitä ei nyt lasketa...

Etsin Ystävänpäiväksi kuppikakku reseptiä ja samalla törmäsin tämän kakun ohjeeseen. Kakku vain kuulosti ja näytti siltä, että tätä täytyy heti kokeilla....
Aikaisemmin olin leiponut erillaista lakristi-juustokakkua ja vaihtelu on aina hyvästä.

lakritsi-vadelmamoussekakku

Ja kokeilinhan minä ohjetta, omalla tyylilläni. En ollut ajatellutkaan, että kaupassa on valmista sitruuna-lakritsi rahkaa tai vadelmatuorejuustoa. Jälkimmäistä muistin ostaa kaupasta, mutta ensinmainittu unohtui, joten tein makurahkan itse rahkasta, sitruunamehusta ja lakritsijauheesta. Jääkaapista löytyi myös purkki lakritsituorejuustoa, joten korvasin kuorruteen rahkan sillä.
Liivatteena käytän nykyään aina liivatejauhetta, koska olen kokenut sen helpommaksi käyttää.

leivonta, lakritsi-vadelmamoussekakku

Lakritsi-vadelmamoussekakku

Pohja

150g tummia kerroskeksejä
50 g voita

Murskaa keksit ja sulata voi. Yhdistä ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle.
Laita kylmää odottamaan.

Täyte

2+1 tl liivatejauhetta ( 6 liivatelehteä)
2 dl + 1 dl kuohukermaa
2 dl vadelmahilloa
300g rahkaa
2-3 rkl lemoncurd-tahnaa
1/2-1 rkl lakritsijauhetta
( 1 1/2 prk maustettu rahka sitruuna-lakritsi)
reilu 1 dl lakritsikastiketta

Laitaliivatteet likoamaan. Vaahdota kerma. Mittaa vadelmahillo kippoon. Sulata 2 tl ( 4 levyä) liivattetta 2 rkl:en kuumaa vettä ja sekoita liivateseos vadelmahilloon. Lisää joukkoon kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Levitä mousse tasaisesti keksipohjan päälle.
Siirrä taas kylmään odottamaan.

Vaahdota rahka, loppu erma, Lemon curd-tahna ja lakritsijauhe kulhossa. Lisää lakritsikastike ja vaahdota vielä hetki. Sulata loput liivatteet 1 rkl:en kuumaa vettä ja sekoita se seokseen samalla vatkaten. Levitä seos tasaisesti vadelmamoussen päälle.
Anna hyytyä kylmässä 3-4 h tai yön yli.

Kuorrutus

1/2 prk (100g) lakritsituorejuustoa
(1/2 prk sitruuna-lakritsi rahkaa)
2 rkl lemon curd-tahnaa
 loraus lakritsikastikkeesta
 mustaa elintarvikeväriä
100 g valkosuklaata

Kuumenna tuorejuusto, sitruunatahna, lakritsikastike ja valkosuklaa keskilämmöllä kattilassa. Kun suklaa on sulanut nosta liedeltä ja värjää mustaksi. (Itse lisäsin vielä 2 rkl salmiakki-mikseriä)
Jäähdytä hetki kuorrutetta ja valuta kuorrute hyytyneelle kakulle. Tasoita ja anna valua hieman reunojen ylikin.
Koriste esim. turkinpippurirouheella vielä kun pinta on hieman kostea, jotta rouhe tarttuu. Itse koristelin  värikkäillä strösseleillä sekä minivaahtokarkeilla.
Juuri ennen tarjoilua voi päälle murennella vaikka jäisiä vadelmia.


Oikeastaan lakritsivaahtokerrokseen olisi voinut lisätä myös mustaa väriä. Nyt kerros oli enempi vihertävä kuin musta. Maku oli kuitenkin juuri sopivan lakritsinen.
 Kuorutukseen lisäämäni salmiakki-liuos toi mukavan vivahteen koko kakkuun.


Kuppi vahvaa espressoa ja pala tätä kakkua...
sanoisinko, että makunystyrät hymyilivät...

lakritsi-vadelmamoussekakku

Minulta on monesti kysytty, miksi leivon niin paljon ja kuka kaikki tuotokset syö?
No leivon, koska se on kivaa ja luovaa, haluan kokeilla omia kykyjäni ja leipominen on minulle myös tapa irtautua arjen paineista, rentouttavaa.

Tuotoksien koekaniineina toimii oma perhe ja ystävät, jotka kuka milloinkin sattuu paikalle. Syön niitä myös itse, tai ainakin maistan, koska pitäähän minun tietää onnistuiko tekele vai ei.
 Minusta leipomusten tekeminen on paljon mukavampaa kuin itse syöminen. Juu tiedän olevani outo....
Ja kaikista parasta on nähdä tyytyväinen ilme syöjän kasvoilla. Se on se mansikka kermakakun päällä.

Ja ei tänne blogiin kaikki leipomukseni päädy; ehkä vain ne erikoisimmat ja raadin hyväksi toteamat.
Välillä koirilla on herkkupäivät ja lopulta komposti kiittää...


Mukavaa perjantai-iltaa!

- Satu -



14 kommenttia:

  1. Tulipa siitä kaunis! Vadelma-lakritsi kuulostaa kyllä tosi hyvältä makuparilta :P Mä en varmaan pystyis jättää syömättä :D

    VastaaPoista
  2. Voi ei! En ole niinkään makeiden leivonnaisten perään, mutta kaikki missä on mainittu laku tai salmiakki on vastustamatonta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) minulla on vain muutama makea mitä on pakko saada, oikeastaan vain tumma suklaa, mutta laku ja salmiakki kuuluu vaki-listaan <3

      Poista
  3. Hienoja kuvia upeesta kakusta! Hyvää viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samoin sinne; Liukasta laskiaista ;)

      Poista
  4. Voi että on herkullisen näköistä! Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Uuh! Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Ihan mielettömän hienoja kuvia. Upea, tumma tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos Kati <3
      Minä olen enempi tälläinen 'tumma'-tyyppi ;)

      Poista
  6. Salmiakki on oma heikkouteni. Sitä voisin vetää kaksin käsin joka päivä.

    VastaaPoista
  7. Niin herkullisen näköinen kakku! Mäkin tykkään salmiakista (ja lakusta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Jännää miten toiset joko tykkää lakusta/salmiakista tai sitten ne on inhokkeja...

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!