maanantai 6. helmikuuta 2017

Runebergin Tortut



Eilen vietettiin Suomen kansallisallisrunoilijan Runebergin syntymäpäivää ja tarjosin kotijoukoille tällaisia leivoksia.
Olenkohan ikinä aikaisemmin tehnyt näitä Runebergin torttuja?
En muista, tai ehkä on hämärä mielikuva, että joskus, ehkä...
Mielikuvani näistä leivoksista ei ole kaikkein positiivisin. Kaipa lapsuudessa on tullut maistettua leivosta, joka on kylpenyt punssissa ja maistunut karvasmanteliöljylle.
Joten eipä ole tehnyt mielikään itse näitä leipoa.
Nyt kuitenkin mietin jo pidempään, josko pitäisi kokeilla. Kysyin perheen mielipidettä: 'Syöttekö jos teen?' Sanoivat syövänsä.
Googletin muutaman ohjeen ja lopulta valitsin tämän ohjeen, koska taikinan koko oli tarpeeksi pieni.

Leivostaikina

100 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl mantelijauhetta
1/2 dl pipari- tai keksimuruja
1 tl leivinajuhetta
1/4 dl kardemummaa
3/4 dl kuohukermaa


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kanamuna samalla vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.
Annostele taikina voideltuihin runebergintorttuvuokiin tai korkeisiin muffinivuokiin. Paista 175 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.

Kostutus

2 rkl kuumaa vettä
1 rkl sokeria
2 rkl punssia, konjakki tai mantelilikööriä

Sekoita kuumaan veteen sokeri. 
Lisää likööri ja sekoita. Kostuta liemellä vuoissaan olevat leivokset ja anna maustua useampi tunti tai yön yli.


Koristele tortut veden ja tomusokerin seoksella sekä vadelmahillolla.


Kaikki 10 torttua on jo syöty. Itse maistoin yhtä...ei ollutkaan niin pahaa kuin ajattelin, mutta puolikas leivos riitti minulle.


En tiedä tuleeko näitä tehtyä nyt joka runeberinpäiväksi, mutta onhan ainakin kokeiltu!




Tälle viikolle on luvattu pakkasia.
Joko niiden jälkeen alkais kevät?


- Satu -



4 kommenttia:

  1. Miksei kaupassa voisi olla myynnissä tuollaisia pieniä torttuja? Mulle riittäisi ihan hyvin yksi pieni, siksi ennole koskaan itse noita leiponut.

    Aurinkoista viikkoa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin..mietinkin miksi niiden pitää olla niin korkeita ja isoja? Tuo ohje oli kiva, kun Valion sivulla oli oma laskuri, eli kuinka monta haluat tehdä, niin resepti muokkautuu sen mukaan!

      Kiitos samoin sinne! Näin tänään töissä, että aurinko paistaa, mutta itse aurinkoa en nähnyt.

      Poista
  2. Sä täytit ne väärinpäin...
    Mä ostan nykyään vaan kaks ruuneperitorttua. Omani syön sentin siivuina, toisen syö koira, myöskin sentin siivuina, mutta heti koko leivonnaisen. Mulla sen syömiseen menee kaks päivää.

    No ei se makuun vaikuta vaikka täytteet on väärässä päässä...
    *Pikkusielu kihertelee naurussa täällä* ;DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten täytinkin, mutta kun olin koristelut jo yhden, kun tajusin 'mokan', niin päätin tehdä kaikista samalaisia....siksi ne ei varmaankaan maistuneetkaan minulle ;)

      Poista

Kiitos kun viitsit kommentoida, ne todella luetaan ja ne piristävät!