perjantai 2. kesäkuuta 2017

Terassin väri vaihtui

v33 terassimaali

Tässä talossa ei ollut terassia kun muutimme. Oli vain halkeillut betonipatio.
Siitä miltä takapiha näytti silloin ja miltä se näyttää nyt, on tultu piiiiitkä matka.

Ensin tuli pieni terassinpätkä. Vuosien mittaan se kasvoi ja osa sai katteenkin. Lopulta terassi venyi talon pituiseksi ja sai pergolan.

Ensi terassi oli vihreä. koska silloin oli vain vihreää painekyllästettyä, ehkä oli ruskeaakin, mutta hinta pilvissä. Kun alkoi tulla sävytettyjä öljyjä, sai terassi ruskean värin. Sitten se muuttui antrasiitin harmaaksi ja nyt se on harmaanruskea.

Terassi on pääsääntöisesti koko päivän alttiina auringolle ja koska katettu vain osittain, niin altiina kaikille Suomen säämuodoille. Öljytä on saanut joka vuosi ja parhaimmillaan kaksikin kertaa.... Viime vuonna en yksinkertaisesti ehtinyt/jaksanut/viitsinyt öljytä - pesin vain kunnolla.


Keväällä lumien lähdettyä terassi näytti aika surkealta ja oikein huusi huoltoa. Pohtimisen jälkeen päädyin kokeilemaan V33 terassimaalia yhteistyössä Colornovan kanssa.
Olen niin tyytväinen tuohon v33 maaliin (TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ), joten uskalsin kokeilla tätä vaihtoehtoa.
  V33 Terassimaali on ideaali puupintaisille ulkoterasseille: pehmeille, koville, eksoottisille, tasaisisille ja uritetuille puulaaduille.
Valittavana on neljä eri sävyä, joista valitsin pitkän vehtaamisen jälkeen tuon harmaanruskean. Jotenkin kaipasin oikein tummaa harmaata, melkein mustaa, sitä antrasiittiä...

kuva colornova 

Koska terassilla oli ikää ja öljykerroksia, jouduimme tekemään hieman pohjatyötä.
Pesimme (=mies pesi) ensin kunnolla terassipesuaineella ja painepesurilla terassiharjaa käyttäen. Sen jälkeen vedin nauhahiomakoneella kohdat joissa oli vielä jäljellä entistä terassiöljyä. Kyseiset kohdat löytyi helposti pesun aikana; kohdat joihin vesi jäi helmeilemään, täytyi hioa, koska niihin ei maali tarttuisi. Jos vesi imeytyi puuhun oli se maalauskelvollinen, kuten meillä n 95 % terassista oli näin. Vain katetulla osalla oli kohtia joista jouduin hiomaan, mutta oikeasti hioin koko terassin.
Ihan tuoreeseen painekyllästettyyn puuhun maali ei sovellu. Ohjeistus on odottaa ainakin 3 kk, jotta puun imukyky on riittävä maalin kiinnittymiseen. Eli jos nyt rakentaa uuden terassin, niin maalata voi syksyllä.


Maalasin terassin äitienpäivänä, päivänä jolloin äiti saa tehdä mitä haluaa...
 Silloin oli ihanteellinen maalaussää; kuiva poutasää, lämpötila yli 12, mutta alle 25 astetta, eikä sateesta tietoakaan.


Sekoitin maalin todella kunnolla ja aloin sutimaan vielä kertaalleen lakastulle terassille. Seinän- ja tolppienvieret vedin pensselillä, mutta muuten telalla. Maali levittäytyi helposti ja peitti jo ensimmäisellä kerroksella hyvin. Annoin kuivua ( ohjeen mukaan väh. 8h) ja vedin toisen kerroksen.
Myöhemmin vedin vielä kolmannen kerroksen kohtiin, joista kuljetaan eniten.

v33 terassimaali harmaanruskea

Terassi sai kuivua rauhassa reilun vuorokauden, ennenkuin siirtelin kalusteet takaisin.
Terassin väri muuttui paljon vaalemmaksi ja tasaisemmaksi. 

v33 terassimaali harmaanruskea

Rehellisesti sanottuna en ollut alkuun varma tykkäänkö, mutta nyt kolmeviikkoa katseltuani väri on hyvä. Entinen tumma poltteli paljaita varpaita auringossa, tämä ei, ei edes niinä muutaman aurinkoisena päivänä, mitä nyt on ollut. Ja oikeastaan meidän kalusteet sulautuvat nyt kivasti terassin väriin.
Väri muistuttaa hiekkarantaa ja tuntuukin mukavan pehmeältä paljaan jalan alla, koska maalissa on antislip-käsittely.
Jos jotain 'negatiivistä' voisi sanoa, niin ainakin tässä värissä näkyy tassujen ja paljaitten varpaitten mutajäljet todellä hyvin ja kun on oikein kunnon kuratassut, niin kuivuttuaan jälki on kuin tauti paikoillaan. Olen pessyt maalatun terassin jo kertaalleen painepesurilla ja terassiharjalla, eikä pinta ole ollut moksiskaan. Mutajäljet ovat kyllä tarvinneet aika tiukkaakin juuriharjaa, mutta maalissa ei ole jälkeäkään hankaamisesta. Vesi jää maalin pintaa ja haihtuu siitä, ei imeydy puuhun. Siitä iso plussa maalille.
Kestää siis kovaakin käsittelyä.

v33 terassimaali harmaanruskea

Työmäärä kuulosti isolta, kun aloitin. Mietin, että olisin päässyt helpommalla entisellä öljyämisellä.
No olisin silloinkin joutunut tyhjentämään terassin, pesemään sen ja virittämään aidat koiria ja kania varten. 

v33 terassimaali harmaanruskea

Terassi maalattiin osissa, koska kulkemaankin piti päästä. Kun viimenenkin siivu oli maalattu, pääsin sisustumaan kesää ja varsinkin huomisia juhlia varten.

v33 terassimaali harmaanruskea

Tulos oli todellakin kaiken työn arvoista!

v33 terassimaali harmaanruskea

Nyt vanha ja kulunut terassi näyttää ihan uudelta.

Kesä voi alkaa...ainakin terassi on valmiina!

- Satu -

Projekti toteutettu yhteistyössä Colornovan kanssa