torstai 20. heinäkuuta 2017

Rehellisiä Ajatuksia Asuntomessuilta

kohteet 15, 10, 24 ja 13

Viikko sitten olin päivää ennen avajaisia tutustumassa Mikkelin asuntomessuihin. Kyllä oli taas mielenkiintoista ja lopulta jopa turruttavaa. Tuli ihan sisustus- ja talo-ähky!
Viikon olen päässäni purkanut näkemääni ja kokemaani ja yrittän nyt saada ne ulos ymmärrettävästi.
Taidan tehdä tällaisen yleiskattavan kertapläjäyksen ja ehkä hieman erillaisen kuin tapana on.

Kohde 8 Villa Saimaanhelmi

Paljon oli uutta juttua ja vielä enemmän vanhaa toistantaa.
 Välillä jopa tuli tunne, että palaako talosuunnittelu takaisin 70- ja 90-luvulle. Pulpettikatot, isot ikkunat, kaarevat muodot, vinot seinät ja jopa tornit. Kaksi ensimmäistä ei ole yhtään huonompi juttu. Vinoista seinistä enkä torneista ole yhtään innostunut.
Suuren etukäteishuomion saanut Wave taas toi mieleeni juurikin 70-luvun alussa tehdyt scifi-leffat ja avaruusalukset.  Älkää kysykö miksi...

Kohde 5 Wave

Väreissä valkoinen on edelleen voitolla kaverinaan nude ja luonnonsävyt, mutta musta ja tummat sävyt sinnittelevät kovasti välimatkaa kiinni. Tummat sävyt puhuttaa ja luovat oman maagisen värimaailman, mutta onko Suomessa loppujen lopuksi tarpeeksi luonnonvaloa ja vaatii aika paljon lampuilta, jottei tunnelma talven sysipimeinä aikoina olisi kuin muinoin savupirtissä.

kuvat kohteista 6, 9,11, 18,24, 
Kohteet 2, 6, 10, 15

Kohteissa oli paljon miellyttäviä juttuja ja myös niitä never-ever-mulle-juttuja. Ja jälleen yksi talo oli minusta ylitse muiden. Ehkä siitä se oma postaus sittenkin.

Olen ehkä siitä erikoinen sisustaja, että en arvosta mitään merkkiä ylitse muiden, vaan pelkästään laatua ja näköä; esteettisyyttä. Merkki ei aina ole tae laadusta. Kun jokin on silmääni esteettisesti kaunis, ihailen sitä ja haaveilen siitä. Saatan asettaa sen vaikka tavoitteeksi hankintalistalla jos mahdollista. Mutta jos esteettisyyden rikkoo pienikin epäkohta, jonka huomaan, laskee osakkeet ropisten ja minut valtaa suunnaton pettymys. Tämänki pettymyksen koin valitettavasti messuilla.

Jo viime vuonna oli sisustustrendinä vesi, vesiaiheet ja ulkoaltaat. Nyt taisi melkein joka talon pihassa nököttää ulkoporeallas. Mikäs sen mukavampaa kuin talven pimeydessä pulahtaa lämpöiseen kuplivaan veteen. Ainakin ajatus kiehtoo...
Ulko-oleskeluun ja terasseihin olikin yleisesti satsattu paljon ja huolellisesti, mikä minusta on iso plussa!

Kohteet 8, 12, 18, 23
Kohteet 8,9,10, 11,24

Talojen esittelysisustukseen oli panostettu ja pyritty tuomaan talon ja ehkä jopa asukkaiden henki esiin. Kattaukset olivat kauniita ja juuri minulle ne pienet yksityiskohdat olivat mieleisiä ja silmiä hiveleviä. Ylilyöntejä oli ja oli menty myös sieltä missä aita on matalin.

Kuvia päivän aikana tuli kuitenkin otettua huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna Seinäjoella. Mietin itsekin, että miksi?
 Ehkä vuodessa ei kuitenkaan ole tapahtunut sisutuksessa ja rakentamisessa niin paljoa uutta. Värit ovat edelleen pääosin samat kuin viimevuonna, keittiöt pääosin samat kuin viimevuonna jne.

Kohteet 7,10,11,12,13,18,19,23,24,
Kohde 6 Kannustalon Harmaja Saimaa

Koska asuntomessualue on kauniissa metsäisessä ja kalloisessa maisemassa järven rannalla, lasia on huomattavasti viimevuotiseen verrattuna enempi, niin sisällä kuin ulkonakin. Välillä häviää raja missä on ulkotila ja missä sisätila. Siitä minä tykkäsin valtavasti, vaikka taisin miettiä ääneenkin, että kuka nuo lasit ja ikkunat oikein pesee ja miten?

Kohteet 5,7,8,23,24

Meillä ainakin ne olisi täynnä kirsun ja sormenjälkiä ja varsinkin kuolaa, kun kaikki ulkonaliikkujat pitää koirien varmuuden vuoksi haukkua.
Jo viimevuonna kiinnitin huomiota talojen pohjien 'käytäviin'. Itse en niistä pidä, tunnen ne hukkatilana ja vaikeana sisustaa. Ja käytävän on kuitenkin oltava tarpeeksi leveä, että siinä voi ohittaa toisen ongelmitta.
 Edelleen oli käytäviä, mutta lisääntynyt lasin käyttö suurensi tilan tuntua.
 Itse pidän tavallaan korkeasta tilasta, varsinkin jos seinä on lasia.
  Se valon määrä ja tilan tuntu! 

Kohteet 6,8,10,18,24,

Vaikka jonkun mielestä tekstini voi tuntua hyvinkin negatiiviseltä, en kokenut messuja negatiivisinä.
Koin ne rehellisesti positiivisina siinä mielessä, että näin talojen erillaisuudet ja  vaihtoehdot, mutta kuitenkin niiden samanlaisuudet ja samojen elementien toistuvuuden talosta taloon.
Kohteet 8,9,18,15,23
Kohteet 23,2

 Viime vuosi oli minulle ensimmäinen kerta asuntomessuilla ja tätä vuotta mietin, lähdenkö. Hyvä kun lähdin...Mitään järisyttävän uutta ja upeaa en nähnyt enkä kokenut, mutta olenkin tällainen jalat nilkkoja myöten sorassa-tyyppi. Jos nyt pitäisi itse ryhtyä taloa rakentaamaan, niin mieluumin valitsisin sellaisen vanhan talon ja remppaisin sen.
Tai sitten viettäisin monet unettomat yöt pähkäillessäni mitä, miten ja mihin...
No kyllähän se järvenranta olisi unelma.


Upean ja uskomattoman urakan ovat perheet tehneet ja voin vain uskoa heidän ottavan kammastaan jokaisena messuaamuna piikin pois, nähdäkseen milloin pääsisivät uuteen omaan kotiin. Sitä ennen tuhannet ihmiset lompsivat heidän kodeissaan arvostelemassa ja ihmettelemässä kaikkea...
Jonkun toisen kotia, joka on merkinnyt asukkailleen tiukkoja aikatauluja, palavereita, suunnitelmia ja niiden muutoksia, puheluita, laskelmia, budjetteja ja niiden ylityksiä, tuskastumista, epäonnea ja lopulta suunnatonta onnistumisen iloa. 


Uudet talot ovat kauniita ja kyllä näistä olisin pariin-kolmeen voinut muuttaakin, vaikka heti, ilman epäilyksen häivää!!!

Onnea kaikille omiin uusiin koteihin !

- Satu -