torstai 20. heinäkuuta 2017

Rehellisiä Ajatuksia Asuntomessuilta

kohteet 15, 10, 24 ja 13

Viikko sitten olin päivää ennen avajaisia tutustumassa Mikkelin asuntomessuihin. Kyllä oli taas mielenkiintoista ja lopulta jopa turruttavaa. Tuli ihan sisustus- ja talo-ähky!
Viikon olen päässäni purkanut näkemääni ja kokemaani ja yrittän nyt saada ne ulos ymmärrettävästi.
Taidan tehdä tällaisen yleiskattavan kertapläjäyksen ja ehkä hieman erillaisen kuin tapana on.

Kohde 8 Villa Saimaanhelmi

Paljon oli uutta juttua ja vielä enemmän vanhaa toistantaa.
 Välillä jopa tuli tunne, että palaako talosuunnittelu takaisin 70- ja 90-luvulle. Pulpettikatot, isot ikkunat, kaarevat muodot, vinot seinät ja jopa tornit. Kaksi ensimmäistä ei ole yhtään huonompi juttu. Vinoista seinistä enkä torneista ole yhtään innostunut.
Suuren etukäteishuomion saanut Wave taas toi mieleeni juurikin 70-luvun alussa tehdyt scifi-leffat ja avaruusalukset.  Älkää kysykö miksi...

Kohde 5 Wave

Väreissä valkoinen on edelleen voitolla kaverinaan nude ja luonnonsävyt, mutta musta ja tummat sävyt sinnittelevät kovasti välimatkaa kiinni. Tummat sävyt puhuttaa ja luovat oman maagisen värimaailman, mutta onko Suomessa loppujen lopuksi tarpeeksi luonnonvaloa ja vaatii aika paljon lampuilta, jottei tunnelma talven sysipimeinä aikoina olisi kuin muinoin savupirtissä.

kuvat kohteista 6, 9,11, 18,24, 
Kohteet 2, 6, 10, 15

Kohteissa oli paljon miellyttäviä juttuja ja myös niitä never-ever-mulle-juttuja. Ja jälleen yksi talo oli minusta ylitse muiden. Ehkä siitä se oma postaus sittenkin.

Olen ehkä siitä erikoinen sisustaja, että en arvosta mitään merkkiä ylitse muiden, vaan pelkästään laatua ja näköä; esteettisyyttä. Merkki ei aina ole tae laadusta. Kun jokin on silmääni esteettisesti kaunis, ihailen sitä ja haaveilen siitä. Saatan asettaa sen vaikka tavoitteeksi hankintalistalla jos mahdollista. Mutta jos esteettisyyden rikkoo pienikin epäkohta, jonka huomaan, laskee osakkeet ropisten ja minut valtaa suunnaton pettymys. Tämänki pettymyksen koin valitettavasti messuilla.

Jo viime vuonna oli sisustustrendinä vesi, vesiaiheet ja ulkoaltaat. Nyt taisi melkein joka talon pihassa nököttää ulkoporeallas. Mikäs sen mukavampaa kuin talven pimeydessä pulahtaa lämpöiseen kuplivaan veteen. Ainakin ajatus kiehtoo...
Ulko-oleskeluun ja terasseihin olikin yleisesti satsattu paljon ja huolellisesti, mikä minusta on iso plussa!

Kohteet 8, 12, 18, 23
Kohteet 8,9,10, 11,24

Talojen esittelysisustukseen oli panostettu ja pyritty tuomaan talon ja ehkä jopa asukkaiden henki esiin. Kattaukset olivat kauniita ja juuri minulle ne pienet yksityiskohdat olivat mieleisiä ja silmiä hiveleviä. Ylilyöntejä oli ja oli menty myös sieltä missä aita on matalin.

Kuvia päivän aikana tuli kuitenkin otettua huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna Seinäjoella. Mietin itsekin, että miksi?
 Ehkä vuodessa ei kuitenkaan ole tapahtunut sisutuksessa ja rakentamisessa niin paljoa uutta. Värit ovat edelleen pääosin samat kuin viimevuonna, keittiöt pääosin samat kuin viimevuonna jne.

Kohteet 7,10,11,12,13,18,19,23,24,
Kohde 6 Kannustalon Harmaja Saimaa

Koska asuntomessualue on kauniissa metsäisessä ja kalloisessa maisemassa järven rannalla, lasia on huomattavasti viimevuotiseen verrattuna enempi, niin sisällä kuin ulkonakin. Välillä häviää raja missä on ulkotila ja missä sisätila. Siitä minä tykkäsin valtavasti, vaikka taisin miettiä ääneenkin, että kuka nuo lasit ja ikkunat oikein pesee ja miten?

Kohteet 5,7,8,23,24

Meillä ainakin ne olisi täynnä kirsun ja sormenjälkiä ja varsinkin kuolaa, kun kaikki ulkonaliikkujat pitää koirien varmuuden vuoksi haukkua.
Jo viimevuonna kiinnitin huomiota talojen pohjien 'käytäviin'. Itse en niistä pidä, tunnen ne hukkatilana ja vaikeana sisustaa. Ja käytävän on kuitenkin oltava tarpeeksi leveä, että siinä voi ohittaa toisen ongelmitta.
 Edelleen oli käytäviä, mutta lisääntynyt lasin käyttö suurensi tilan tuntua.
 Itse pidän tavallaan korkeasta tilasta, varsinkin jos seinä on lasia.
  Se valon määrä ja tilan tuntu! 

Kohteet 6,8,10,18,24,

Vaikka jonkun mielestä tekstini voi tuntua hyvinkin negatiiviseltä, en kokenut messuja negatiivisinä.
Koin ne rehellisesti positiivisina siinä mielessä, että näin talojen erillaisuudet ja  vaihtoehdot, mutta kuitenkin niiden samanlaisuudet ja samojen elementien toistuvuuden talosta taloon.
Kohteet 8,9,18,15,23
Kohteet 23,2

 Viime vuosi oli minulle ensimmäinen kerta asuntomessuilla ja tätä vuotta mietin, lähdenkö. Hyvä kun lähdin...Mitään järisyttävän uutta ja upeaa en nähnyt enkä kokenut, mutta olenkin tällainen jalat nilkkoja myöten sorassa-tyyppi. Jos nyt pitäisi itse ryhtyä taloa rakentaamaan, niin mieluumin valitsisin sellaisen vanhan talon ja remppaisin sen.
Tai sitten viettäisin monet unettomat yöt pähkäillessäni mitä, miten ja mihin...
No kyllähän se järvenranta olisi unelma.


Upean ja uskomattoman urakan ovat perheet tehneet ja voin vain uskoa heidän ottavan kammastaan jokaisena messuaamuna piikin pois, nähdäkseen milloin pääsisivät uuteen omaan kotiin. Sitä ennen tuhannet ihmiset lompsivat heidän kodeissaan arvostelemassa ja ihmettelemässä kaikkea...
Jonkun toisen kotia, joka on merkinnyt asukkailleen tiukkoja aikatauluja, palavereita, suunnitelmia ja niiden muutoksia, puheluita, laskelmia, budjetteja ja niiden ylityksiä, tuskastumista, epäonnea ja lopulta suunnatonta onnistumisen iloa. 


Uudet talot ovat kauniita ja kyllä näistä olisin pariin-kolmeen voinut muuttaakin, vaikka heti, ilman epäilyksen häivää!!!

Onnea kaikille omiin uusiin koteihin !

- Satu -


24 kommenttia:

 1. Wave näyttää alien leffan alukselta, olen siinä kanssasi samaa mieltä. Minä olin toissa vuonna asuntomessuilla Vantaalla. Silloin mielestäni kodeissa oli enemmän värejä. Sielläkin oli yksi koti ylitse muiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin...minua alkoi ihan hymyilyttämään kun visio sen ajan efekteistä avuruusfilmeissä tuli mieleen taloa katsellessa...;) Sen mitä ehdin/jaksoin kiertää, niin värimaailmat toistivat itseään..

   Poista
 2. Hienonnäköistä. Tuo scifi-talo on kyl vähän outo =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja hienohan siellä kaikki oli, sellaista sisustuslehti-fiilistä :) Wave-talo oli oikeasti myös mielenkiintoinen kaikkine mielikuvineen...

   Poista
 3. Ihanan rehellinen ja raikas raportti messuista. Kiitos ja muiskuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru tsempistä, ajattelin että saan murskatappion ja röykytyksen ;) Rehellisesti sanottuna näin pääsin helpommalla :) Ei tarvinnut miettiä mikä talo ja kuka suunnitellut ja sisustunut jne...ne löytyy niin monista muista blogeista je lehdistä.
   Voi ole hyvä, ihana jos pidit mun 'inhorealismista' < muiskuja <3

   Poista
 4. Olipa aika kattava pläjäys asuntomessuilta! Kiitos siitä!
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Jo tämän postauksen tuottamiseen meni luvattoman paljon aikaa, joten päätin laittaa melekin kaikki samaan pakettiin ja taputella asuntomessut sillä...
   Kiitos samoin sinulle, aurinkoa toivoisin <3

   Poista
 5. Kiva asuntomessupostaus! Hienosti sait ympättyä paljon asiaa yhteen postaukseen ja oli myös kiva lukea omia mielipiteitäsi messukohteista. Mielenkiinnolla jään odottamaan postausta sun suosikkikohteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse <3 Kuten jo aiemin sanoin, en vain jaksanut eritellä taloja, koska lopulta ne melkein menivät keskenään sekaisin samankaltaisuudellaan ;)
   Katsotaan miloin ehdin/jaksan...mahd pian, niin saisin pois ' jaloista' ;)
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Mukava lukea kriittisiä ajatuksiasi messuihin liittyen! Minä olen tavallaan jo konkari asuntomessuissa, niissä on tullut kierreltyä jo vuodesta -93 alkaen kääk! Ei tietystikään jokaisessa, mutta aina kun on ollut mahdollisuus mennä ja messut tarpeeksi lähellä tms. Noh, me ollaan miehen kanssa kyllä aikamoisia "arvostelijoita" kun niitä taloja kierrellään. Katsotaan työn jälkeä, mikä on monesti ollut aika hurjaakin. Minä tietysti enemmän kiinnitän huomiota sisustuksellisiin ratkaisuihin ja yksityiskohtiin. Toki joka messuilta on löytynyt paljon hyviäkin ratkaisuja, uusia ideoita, ahaa-elämyksiä ja kaikkea ihanaa sälää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, arvostan todella sanojasi!
   Itse juuri kiinnitin huomiota juuri tuohon työnjälkeen ja tiedän olevani pikkutarkka, mutta jos taloni maksaisi useita satojotuhansia, niin kyllä jäljen pitää olla hyvää ja kaunista! Erään talon arvo putosi melkein pakkaselle juuri tuon kädenjäljen ja 'rakennusratkasujen' perusteella. Sisustuksessa kiinnitin siivoushulluna juuri pintojen 'helppouteen' ja olipa kaunista katsoa kun tummat seinät ja tasot oli jo nyt täplitetty rasvaisilla sormenjäljillä...
   Itseäni kiinnostaa arkkitehtuuri ja muodot ja rakastuin ihaniin kattauksiin ja osa huonekaluista kelpaisi helposti kotiini...

   Poista
 7. En ole vuosiin käynyt asuntomessuilla, ehkä siksi kun ei rakentaminen omalla kohdalla enää ole ajankohtaista. Kivahan noita on katsella, mutta tuollaisten talojen hinnat ovat niin tähtitieteellisiä, ettei niitä tavallinen palkansaaja, saati eläkeläinen pysty ostamaan. Kirjoitin johonkin kommenttiin jo aikaisemmin jossain toisessa blogissa, että haluaisin päästä sellaisille asuntomessuille jossa esiteltäisiin vain kohtuullisen hintaisia, "tavallisen ihmisen" taloja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itseasiassa tämän bloggauksen kautta tutustuin asuntomessuihin ja tällaisena ei niin fanaattisena trendien seuraajana ja sisustustietoisena on todella mielenkiintoista ja piristävää käydä katsomassa mitä on tarjonta nykypäivänä. Itse olen enmpi vanhojen talojen tuunaaja tyyppi, enkä usko että jaksasin innostua uuden talon rakentamisesta. Liian stressaavaa ja ihan hiton kallistakin. NO ei ne vanhatkaan talot remppoineen ilmaisia ole ;) Kyllähän tuollakin on niitä ihan tavallisen ihmisen koteja, mutta ei niistä paljoa kirjoiteta ja hypetetä.Ja mikä parasta, oma koti tuntuu ihan hyvältä ja omanlaiselta kaiken tuon ähkyn jälkeen ;)

   Poista
 8. Kävin vuosia Asuntomessuilla ja aina löysin jotain uutta ja kivaa.
  Mutta totuus on se että suurin osa oli sitä toistoa ja etenkin väreissä "tylsää" valko-musta-harmaa-beigeä.
  Toki helmiä on aina livahtanut mukaan! :)
  Suuret ikkunat tuovat luonnon ja valon sisään, se on ihanaa. Ehkä ne ovat niitä ikipuhtaita ikkunoita, joita ei tarvitse pestä...
  Kiitos näistä messutunnelmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin helmiäkin on joukkossa ja ideoita kyllä löytyy, myös niitä ei-niin-kivoja-ideoita ;)
   Juu tiedän nuo ikipuhtaat ikkunat, mutta skeptisenä ihmisenä on kaikki mentävä 'huonoimman' kautta. Ja miellelläni ottaisin tuollaiset isot ikkunat sen pesu-urakan uhallakin ;)

   Poista
 9. Ihan huiput kuvat olet ottanut! Tää oli hyvä postaus ja lisäsi vaan mun ajatusta siitä, että jätän messut suosiolla väliin. Ei jotenkin vaan iske. Ihania yksityiskohtia toki löytyy, mutta kokonaisuudet näyttää siltä ettei mikään saa sitä Vau -efektiä aikaan. Korkeat tilat, valoisuus ja puunväri saa kuitenkin pisteet näistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika, mutta älä anna minun inhorealismini vaikuttaa suunnitelmiisi, mutta sinut hieman tuntevana uskallan sanoa, ettet menetä mitään, ehkä vain mukavan perhepäivän ruuhkassa ;) Sisutukset oli kyllä kauniita ja värit maanläheisiä, mutta harmittavan paljon toistivat itseään talosta taloon...viime vuosikin on liian hyvässä muistissa ;)
   Todellakin se Vau-efekti jäi puuttumaan vaikka ihanne löytyikin, mutta ilman sitäkin voin elää :)

   Poista
 10. Ihan totta tuo loppu Satu (niinkuin kaikki muukin tietysti :)). Musta tuntuu aina ihan hirveän pahalta kuunnella sitä messuyleisön negatiivista kommentointia. Ikäänkuin kodit olisi esillä sitä varten, että niistä pitää hakemalla hakea jotain vikaa. Inhottavaa. Jokaiselle se oma koti on kuitenkin se paras ja ainoa <3. Ja todellakin pitkän ja rankan suunnittelu- ja työrupeaman tulos.

  Meiltä on liian pitkä matka näille messuille, joten jää nyt ajan puutten takia väliin. Mutta kiitos sulle ja Tainalle näistä tiivistetyistä kuvakertomuksista. Saa hyvin käsityksen kaikesta, vaikkei pehva liiku penkistä mihinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä Ihan kuin monet olisivat vain kurkkimassa ja utelemassa toisten koteja...Perheet ovat laittaneet kaiken likoon rakentaessa, jopa parisuhteet ovat koetuksella. Esittelyissä talot on sisustettu valmiiksi, sellaisiksi miten suunnittelija talon näkee, mutta messujen jälkeen taloista vasta oikeasti tulee koteja kaikkine kaaoksineen ja sotkuineen, mutta koteja! Vähän samaa on noissa asuntoesittelyissä, jotkut menevät ihan vain uteliaisuuttaan katsomaan, miten joku elää jotta pääsee sitten 'siunailemaan'.
   :) Ole hyvä Anukka, kiva jos pystyn olemaan 'avuksi'. Nosta se pehva kuiteski huomenna sieltä työpaikan penkistä, koska sulla alkaa loma!!!

   Poista
 11. Kiitos messukuvista- oli kivä nähdä kooste koko tapahtumasta, kun itse en sinne ehdi! Ihanaa mustaa, sitä rakastan , vaikka se onkin valonsyöjä ja kaikki rasvatahrat erottuu heti, varsinkin korkeakiiltoisesta mustasta. Nuita lattiaan asti vedettyjä ikkunoita en niin rakasta juurikin siksi, kun kaikki tassun-ja kirsunjäljet näkyy heti. Lämmintä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä <3
   Tassun- ja kirsunälkien paikka eli korkeus tietty voi häiritä näkyvyyttä ulos ;) Kyllä tuo tumma mystisesti kiehtoo...
   Lämmintä on, villasukat ja -takki päällä :)

   Poista
 12. Kiitos, Satu, olipa kattava esittely! Sain upeista kuvistasi ja kivasta tekstistäsi hyvän käsityksen, vaikken ole itse vielä messuille päässytkään. Tykkään rehellisestä, kaunistelemattomasta tyylistäsi. Mielipiteet nimenomaan ovat kiinnostavia! Nyt alkoi tehdä hirveästi mieli Mikkeliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista, mietin ensin onko liian 'rankkaa' tekstiä, mutta en hauku nekä 'dissaa' ketään, kerron vain rehellisesti kokemani tunteen ;) Työ taloissahan on ollut mieletön...
   Suosittelen todellakin menemistä ja paljon on nähtävää, koettavaa ja ajatuksia herättävää....
   Mukavaa alkanutta viikkoa <3

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...