maanantai 7. elokuuta 2017

Pikkuhiljaa pihasta puutarha...


Loma meni jo. Ja vissiin se kesäkin...Mutta aika paljon sain lomalla aikaan, ainakin pihamaalla.
Tavoitteni on saada pihasta puutarha.

Keväällä minulla oli taas vimma päästä puutarhaan peuhaamaan. Joka kevät aloitan seuraamalla, mikä kivi on nyt nousemassa pintaan ja pitää kaivaa ylös, ettei ruohonleikkuri taas kilahda. Kun yhden kiven kaivaa, niin vierestä löytyy toinen jne jne...
Yleensä sitten väännetään pojan kanssa lohkareita mullan pimeydestä taivasalle.
Kivistä on tehty pengertä, kiviportaita ja kukkapenkkeihin kivikasoja.
Joka kevät hullu kiviakka pääsee irti.


Viimeaikoina olen innostunut pihan laitosta vieläkin enempi. Ehkä, koska on aikaa...lapset eivät vaadi enään oikeastaan mitään, eikä edes sitä nurmikenttää pelejä ja leikkejä varten.
Koirat, huonot talvet ja jatkuva vesisade taas tekee tekonsa nurtsille, joten se on saanut pala kerrallaan väistyä kukkapenkkien ja kivipolkujen edestä.


Tänä kesänä olen tehnyt neljä uutta kukkapenkkiä ja laajentanut kolmea entistä. Yhden kukkapenkin olen pienentänyt, melkein jopa poistin kokonaan...
Toiveena saada siihen kohti terassiin jatketta...joku päivä. Nyt se on pihan murheenkryyni ja rumistus. Onneksi talon takana, pois vieraiden silmistä. Siellä missä on vaja ja kaikki tarvittava 'romu'.


Kukkia olen saanut työkavereilta, ystäviltä ja sisarelta, sekä loput ostanut ihan itse milloin mistäkin puutarhamyymälästä ja kaupasta. Ja aina jostain alennuksesta.
Omasta takaakin on jo aika paljon kukkia ja pensaita, joita voi jakaa...
Ja olen kova siirtelemään kukkia paikasta toiseen. Kiitos äitini opettaman tavan.

Edelleenkkään minulla ei ole mitään suunnitelmaa tai visiota etukäteen mistään kukista tai pensaista.
Se mikä näyttää ja tuntuu kivalta, päätyy pihaan. 
Eikä kasveilla ole nimiä, kun en jaksa niitä muistella. Kukka kuin kukka, puska kuin puska ja puut...hedelmäpuu tai sitten joku ihan muu..


Kukkapenkkien lisänä käytän vanhoja tiiliä, valmiita laattoja ja niitä luonnon kiviä.
Vanhoja heinäseipäitä ja aidan tolppia olen jaellut pitkin penkkejä. Osassa on ripustukoukut, joihin voi ripustaa lyhtyjä, osa on kasvutukina ja osa ihan vain estettisistä syistä ja hieman hidastamassa tassujen tuhoja.


Pihaan olen rakennellut muutamia oleskelupaikkoja. Kalusteet niissä vaihtuu mielen mukaan ja oleilu tietenkin auringon tai sen puutteen mukaan.


Kasvihuone sai minulta päätöksen muuttua kesähuoneeksi, kunhan satokausi loppuu. Päätöstä tehtäessä olin turhautunut, kun mikään ei oikein kasvanut, mutta nyt on tomaatteja, kurkkuja ja kesäkurpitsoja valmistumassa. Salaattiakin olen jo kylvänyt uuden satsin ja chilin eka sato on jo poimittu, puhumattakaan yrteistä...joten päätös voi muuttua...
Kasvihuoneeseen oli eksynyt myös pari auringonkukkaa, joista toinen kasvaa jo kattoluukusta ulos..
En raaski katkaista kuin vasta sen kukkiessa.


Pihalla eletään ja oleillaan joka päivä. Juniori osallistuu pihan muutoksiin omilla ideoillaan, valitsemillaan kasveillaan ja omilla touhuillaan. Kaikki leikki on luvallista, kunhan kukat selviävät hengissä.
Monesti etsin työtarvikkeita hänen jäljiltään ja monet kerrat ihmettelen milloin minkäkinlaisia virityksiä ja tieteellisiä kokeita, joita löytyy milloin mistäkin. Harvoin niihin kosken, kyselen vain tarkoitusta...


Ainoa mikä lasten jutuista on enään 'elossa' on keinu. Maalasin sen viimekesänä mustaksi ja tykästyin niin, että sai jäädä. Hämähäkkikeinun vihreä naru häiritsi esteettistä silmääni ja olihan siitä jo pari naruakin korjattu valkoisella narulla, joten halusin vaihtaa narutuksen mustaksi. Ja heti tila rauhoittui. Keinun muuten uudelleen narutti Juniori itse, en siis minä!
 Hiekkalaatikko ja leikkimökki on purettu. Edellinen vei tilaa ja oli lähinnä enään koirien kaivos ja jälkimmänen piti siirtää kasvihuoneen tieltä, mutta huonon kuntonsa vuoksi päätyi palasiksi ja polttopuiksi. Tosin osa lankuista on edelleen hyödynnettynä esim. pienessä terassissa, kasvihuoneen kasvulavoissa jne...


Talomme on rakennettu kalloiseen rinteeseen ja on sopivasti tontin alaosassa, heti tien reunassa. Meillä ei onneksi ole isoa etupihaa ja se onkin jäänyt aika lailla vaille huomiota.
Ylhäältä kalliolat katsoen talo ja terassi jää joskus istuttamieni a nyt isoiksi kasvaneiden pensaiden varjoon, suojaan ja pihalle taas noustaan kiviportaita pitkin, joita on tällähetkellä kolmet. Laattapolku vie takaportille, josta pääsee bussipysäkille menevälle polulle. Laattapolun tein vasta tänä kesänä. Aiemin siinä oli vanhoja tiiliä, mutta en tykännyt siitä, joten tiilet sai lähteä muuhun käyttöön.
 Takaportti odottaa kunnostusta ja kunnostajat sopivaa säätä. Sivuportti saatiin jo kunnostettua ja tarkoitus on jatkaa aita ympäri tontin. Nyt siinä on alkuperäinen sininen (!) verkkoaita. Verkkoaita on kyllä tosi kätevä noiden karvalasten vuoksi, jotka kaikki kolme vilahtelevat näissä kuvissa.


Joka päivä katselen 'tilukset' ja ihailen, tutkin ja mietin...saan ahaa-elämyksiä ja ryhdyn tuumasta toimeen. Joskus saatan kyllä jäädä hetkekesi miettimään ja huomaan päätyväni parempaan ratkaisuun, jopa unohtaa koko jutun.
Pihaan ei ole hankittu mitään uutta ja hienoa, vaan kaikki yritän keksiä itse ja viritellä kierrättäen.
Oikeastaan piha ei edusta mitään suuntausta, vaan on enempi sellainen boheemi sekamelska...
Vaikka pidän siisteydestä ja siitä, että kaikki on tiptop, niin pihani on se 'varjo-minäni' tuotos....mikään ei ole niin nöpönuukaa ja justiinsa....

Piha elää jatkuvasti. Mies on antanut minulla vapaat käden sen suhteen ja antaa kaiken tuen.
Joskus voi hänkin joutua hommiin, mutta harvemmin. Mielelläni touhuan itsekseni...tai no karvalapset ainakin pyörii jaloissa..
Yleensä miehen kommentti on; 'Ai uusi kukkapenkki....Mistä sinä tuota energiaa ammennat?!?' Tästä, lopputuloksesta.
Paikasta rauhoittua, paikasta joka on oman käden jäljiltä ja muuttuu vuorokauden ja vuodenajan mukaan.
Siitä, että pihalla on monta kivaa juttua ja onneksi myös monta juttua odottaa ideaa ja toteutusta.
Ja ne kukat....

Mutta niistä toisella kertaa...

Mukavaa alkanutta viikkoa.
 Täällä on ekasta loman jälkeisestä työpäivästä selvitty kunnialla..

- Satu -

26 kommenttia:

 1. Mulla se eka päivä on huomenna. Pihanteko on kivaa puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä töihin...
   Pihanteko on parasta terapiaa niinmielelle kuin keholle. Saa kaikki angstit kyytiä, kun lapiota heiluttaa ja kiviä vääntää ;)

   Poista
 2. Ihanan näköinen piha siellä ja sullahan niitä vasta yksityiskohtia onkin.
  Mukavia nuo oleilupaikat eri puolilla pihaa, itsekin vois miettiä sellaisia meidänkin pihalle lisää. Mukavaa, kun juniorikin touhuilee pihalla, keinu on muuten mustana tosi tyylikäs.

  Kivaa, kun selvisit ekasta työpäivästä, mullaki edessä parin viikon päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari <3
   Oleilu paikat on syntynyt ajatuksella, kun ei tähän kohti oikeinmitään muutakaan saa :) Ennen istuskelin leikkimökin portailla kahvimukin kanssa, nyt vaellan paikasta toiseen...auringon mukana.
   Meillä kyllä kaikki kakrut on jossain vaiheessa mukana pihahommissa ja touhunneet pihalla. Keinusta tuli todella tyylikäs, eikä pistä niin silmään kun oli vihreän-ruskean kirjava :)

   Oih nauti lomasta <3

   Poista
 3. Kaunista!
  Kiva toi hämppiskeinu.
  Meillä on enää trampoliini ja ajattelin laittaa sen pois kokonaan
  tämän kesän jälkeen.
  Mukavaa työviikkoa sinulle!💕
  Minulla on vielä pari viikkoa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Trampoliinin möin pari vuotta sitten. Päätettiin lasten kanssa, ettei sitä enään tarvita. Oli niin vähällä käytöllä joka keväisen alkuhuuman jälkeen....no koristihan se pihaa sen kymmemen vuotta ja oli jo toinen menossa....
   Kiitos, kyllä tämä tästä. Alkukankeuden jälkeen on kuin ei olisi lomalla ollutkaan ;)

   Poista
 4. Harmi...jos olis ylimääräistä, niin mä tilaisin meille kyllä jonkun huvila ja huussi-porukan (vai mitä näitä nyt on...) tekeen koko pihan uusiks. Niissä ohjelmissa vaan ei taideta ihan pikkurahoilla pelata =). No joo...tällähetkellä riittäisi ihan vain nurmikon leikkuu kohentamaan pihan ulkonäköä...on päässyt vähän pitkäksi, mutta kun koko aika on satanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Sais kerralla kuntoon..tosin mitä sitten itse tekis?
   Kerran viikossa olen leikannut tuon pienen nurtsinpalan...onhan se ollut kosteeta aina välillä, mutta leikannut silti sadekuurojen välissä :)

   Poista
 5. Ihana boheemi piha ♥ Mä tykkään. Mun pitäisi tulla sulle oppiin, miten noita kukkapenkkejä tehdään. Mä olen vaan meiltä hävittänyt niitä. Toi viimeinen kuva on ihan satumainen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, oppiin....;)
   Ei mulla ole mitään tietoa...mä vain kaivan, käännän ja putsaan ylimääräiset juuret pois. Vähän kompostia sekaan ja kukat paikoilleen ;D
   Mutta tottakaist tulet ainakin kahville!!!!
   Kiitos Krisse <3

   Poista
 6. Kiviä pitäisi täälläkin ruveta jonnekin päin pihaa pinoamaan, tai mitä niillä nyt sitten tehdäänkin.
  Mukavaa jatkoa työviikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minä katsoin, että näyttää noita kivisiä pihoja olevan muillakin ;)
   Kiitos, maanatai selätetty, niin kyllä tämä tästä....
   Kaunista viikkoa ja kivaa piha'remppaa' <3

   Poista
 7. Kivalta puutarhalta näyttää! Minusta puutarhan pitääkin näyttää luonnolliselta, siistiltä muttei liian. Minäkin innostun vuosi vuodelta enemmän ja on kiva huomata kun puutarhasta tulee aina edellistä kesää kauniimpi. Lähtvätkö muuten varjoliljan siemenet itämään? Nimittäin tiedän kerätä niitä lisää jos lähtivät, on taas kyselty niitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan sellaiselta luonnolliselta, mutta hillityltä.
   Hmm..taisi ne lähteä, ei kuki vielä, mutta jotain pientä taisi nousta....tosin minullahan on tuo apuhortonomi, joka pitää kasvuston hallinnassa ;)

   Poista
 8. Onpa teillä upea piha. Tykkään.
  Itse muokkasin etupihan istutusalueen ihan uusiksi. Pitäisikin laittaa kuvat uudistuneesta penkistä blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   No siitähän tulikin tosi hieno!!! Kannatti tehdä muutos <3

   Poista
 9. Tykkään! Ihanaa kun on erilaisia istuma-alueita ja tykkään myös runsaista kukkapenkeistä.
  Ihanaa tiistaita sinulle Satu ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3
   Nuo runsaat kukkapnekit johtuvat vain siitä, että tungen kaikkia kukkia sekaisin ja sitten ne leviää ja kasvaa :)
   Mukavaa keskiviikon jatkoa!

   Poista
 10. Tykkään kovasti teidän pihasta, aivan upea! Samanlaisen kun itsekin saisi jonain päivänä. Aurinkoa elokuiseen viikkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3
   No teidän pihasta tulisi varmasti ihan mieletön...kaikki teidän ideat + taidot = <3
   Tänään onkin ihan aaurinko paistanut!
   Mukavaa keskiviikon jatkoa!

   Poista
 11. Ihana ihana puutarha teillä <3

  VastaaPoista
 12. Hei, hiljaa hyvä tulee! Hyvällä mallillahan sinulla hommat on. Ja noin suuri piha teettää varmasti paljon työtä!
  Ihanista otoksista ollaan saatu nauttia ja lisää odotellaan...
  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Vaikka olenkin tälläinen yliaktiivinen persoona, niin välillä täytyy pysähtyä miettimään :)
   Nyt pihan alkaa olla helpompi, kun on vähemmän sitä ruohonleikkuuta. Kukat saavat kyllä olla aikalailla oman onnensa nojassa, vaikka ne lähes päivittäin katsastan.
   Kiitos samoin sinne <3

   Poista
 13. Minusta boheemi sekamelska näyttää mukavalle ja edustaa puutarhasuunnittelua minun makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Kiitos <3 Mitä enempi ja sekaisempi, niin sitä enemän tykkään a tämä pätee vain puutarhassa, ei sisällä :) Ei minulla oikein ole mitään suuntaa koko pihasuunnitelmalle, muuta kuin että nurtsia vähemmäksi.

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...