perjantai 6. lokakuuta 2017

Tarte Tatin Luumuista

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life
luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Oma luumupuu ei tuota vielä satoa, mutta työkaverini puut notkuivat jälleen satoa, niinpä sain häneltä reilun satsin luumuja. Mietin ensin, että tekisin hilloa, mutta piiraat veivät voiton. Tein kahdenlaista piirasta ja loput luumut meni syöntiin ihan siltään. Olivat kyllä hyviä ja kovasti odotan, että oma pieni puu kasvattaisi omat makeat luumunsa.

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Tarte Tatin on nopea ja helppo piiras ja sen voi tehdä mistä hedelmistä haluaa.
Parasta se on vielä lämpöisenä ja päällä palo vaniljajäätelöä. Nyt kuitenkin tein seuraksi laventelikermaa ja yhdistelmä oli täydellinen, ainakin minun makuuni. Pakattua ruuanlaittoon tarkoitettua lavenetelia löytyy ainakin Tigerista, mutta myös oman pihan kukinnon lehdet sopii käyttön, kunhan ne pesee ensin. 
Tee kerma ennen piiraan tekoa jäähtymää, jotta voit tarjoilla sitä piiraan kanssa.

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Piiraan valmistin valurautapannuun, missä sen myös paistoin uunissa. Heti uunista oton jälkeen kippasin piiraan lautaselle, eli tyyliin keikauskakku. Tässä vaiheessa on hyvä olla malttia ja pitkävartiset uunikintaat, ettei saa palovammoja.

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Luumuinen Tarte Tatin

600g luumuja
1 tl kanelia/inkivääriä
120ml vaahterasiirappia
320g voitaikinaa (pakaste)

Valitse hellan ja uuninkestävä pannu. Halkaise ja poista kivet luumuista. Kauli voitaikinasta pannun kokoinen levy.
Laita pannu liedelle keskilämmölle ja lisää luumut, pienen pieni loraus vettä ( 2 rkl) ja kieheuta n. minuutti. Lisää kaneli ( itse käytin inkivääriä, koska en oikein pidä kanelista) ja siirappi. Nosta voitaikinalevy luumujen päälle ja painele vaikka puulusikalla taikina kunnolla pannun reunojen ja luumujen väliin.
Paista uunin alaosassa reilu vartti, kunnes taikina on kullanruskeaa ja kohonnut. Valitse lautanen, joka on hiemna isompi kuin pannu ja aseta se kuuman pannun päälle. Tässä vaiheessa kiire pois ja kunnolliset patakintaat käteen. Käännä varovasti piiras pannusta lautaselle, varo polttamasta itseäsi ja täyte voi olla vielä osaksi 'nestemäistä' joten varo roiskeita.

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Laventeli kerma

2 dl kuohu/vispikermaa
1 1/2 rkl sokeria
vajaa 1/2 tl laventelin lehtiä/kukintoja.

Kaada kerma kattilaan ja lisää sokeri ja laventeli. Lämmitä kiehuvaksi ja anna kiehahtaa hetken. Siivilöi kerma toiseen astiaan ja jäähdytä ensin jääkaappikylmäksi ja vaahdota vasta sitten.
Voit koristella kerman vielä laventelin kukinnoilla.



Käyttämäni luumut oli tosi mehukkaita, joten olisin voinu jättää veden kokonaan pois. Lisäsin luumuseokseen 2 tl perunajauhoja, jotta sisus pysyisi hiemna paremmin kasassa.
Makuun se ei mielestäni  vaikuttanut milläänlailla.

luumuinen tartetatin, Plum tartetatin, lavender cream, still life

Tänään minulla on vapaapäivä ja saan hieman pidemmän viikonlopun. Juniori lähti jo kohi koulua ja mies on reissussa; koko talo on siis vain ja ainoastaan minun! Ihana oma aamu ja päivä.
Pyykkikone on jo pyykkännyt tovin ja imuri odottaa työhön ryhtymistä. Ensin kuitenkin kahvia ja bloggausta...
 Päivän alkaessa kirkastua suunnistan pihahommiin, on taas muutama idea toteutusta vaille...

Nautinnollista viikonloppua kaikille!

- Satu -












26 kommenttia:

  1. Oi joi...en kestä!!
    Rakastan luumuja ja nuo piirakat näyttävät taas yli-hyviltä!!
    Oletko illalla kotosalla? Taidan ottaa pikalennon! :D

    Lempeää lokakuista viikonvaihdetta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) N'm' luumut oli tosi hyviä. samoin piiraat.
      Kuules ilta meni inhokkihommassa, eli saunan pesemisessä :/ SEurasi olisi ollut erittäin tervetullutta, olisin voinut jättää homman väliin ;)

      Kiitos samoin, täällä laiskotellaan koko viikonloppu :)

      Poista
  2. Namilta näyttää! Ihania raikkaita keltaisia luumuja, me olemme yleensä saaneet liloja luumuja miehen siskolta. Tänä vuonna niitä ei varmaan ole tullut niin paljoa kun ei ole kuulunut mitään. Leipomiset on kyllä nyt leivottu vähäksi aikaa, täytyy taas hiukan rajoittaa herkuttelua joka meinasi riistäytyä synttäreiden aikana käsistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joukossa oli myös pienin liloja, jotka ei olleet niin hyviä kuin nuo keltaiset. MInä olen laiskistunut lepomisessa, kun ollaan Juniorinkaa kahdestaan, eikä kumpikaan oikein syödä kakkuja, pala vain. Leivon aina kun iost lapset kotiutuu tai vieraita tulossa..

      Poista
  3. Ompas herkullisen näköisiä!!! Luumut ovat tosi hyviä. Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Varsinkin nämä luumut olivat hyviä.
      Kiitos, nautinnollista viikonloppua teillekin ja kupsutukset kanasille <3

      Poista
  4. Kuullostaapa ihanalta ha näyttääkin ihan syötävän hyvältä. Tuota laventelisokeria olisi kiva päästä maistamaan.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Trakoitat varmaan laventeli kermaa. Laventeli sokeria saat kun laitat hienoa sokeria ja laventelia tiiviiseen purkkiin ja annat maustua muutaman päivän välillä purkkia hölskyttäen... Samalla lailla saat muistakin 'maku'sokereita.

      Poista
  5. Tää on niitä harvoja herkkuja joita en oo vielä koskaan maistanut. Ehkä pitäis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ekakertaa tein itse, ehkä joskus ranskassa olen aitoa oikeaa syönyt :) Tämä on vain niin helppo ja nopea tehdä, joten suosittelen kokeilemista!!!

      Poista
  6. Onpa herkullisen näköinen torttu. Enpä olekaan testannut leipoa luumuista mitään, joten kiitos vinkistä.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkkua on. Ainoa mihin olen käyttänyt aiemin luumua on soseena joulutortuissa ja joulupullassa!!! Nyt on kokeltu muutakin ja hyväksi todettu.
      Leppoisaa viikonloppua sinullekin Outi <3

      Poista
  7. Kuulostaapa herkulliselta! Etenkin tuo laventelikerma, täysin uusi tuttavuus. Sitä on kokeiltava joskus! Kiitos resepteistä ja rentoa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Tuo Kerma on hyvä ja mietin jo jalostaa kuorrutteeksi vaikka muffineihin :)
      Kiva jos ystyin antamaan inspiraation ja kiitos kun kävit blogivierailulla ja jätin kommentin.
      Suloista viikonloppua!

      Poista
  8. Olen leiponut vaikka mitä, mutta Tarte Tatin on vielä kokeilematta. Näyttää kyllä herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuules sama oli täälläkin, joten oli aika korjata tilanne! Ja olipa oikeasti helppo tehdä, suosittelen!

      Poista
  9. A beautiful presentation - and sounds delicious! The lavender cream is something I need to experience! Enjoy your solitude :) x Karen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh thank You Karen <3 I loved the cream and think that it would be great on cupcakes/cakes.
      Oh I did enjoy my day alone <3
      Lovely weekend to You Karen <3 xx

      Poista
  10. Nää sun kuvat, aah mikä nautinto. Ihan kuin olisin sukeltanut jonnekin ranskalaisen pienen kylän viihtyisään keittiöön. Ihanat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) kiitos Tiia, mielläni olisin siellä pienessä Ranskalaisessa kylssä, varsinkin eteläisessä sellaisessa, jossa aurinko paistaisi ja luumupuut notkuisi <3

      Poista
  11. Ihanat tunnelmat ja hyvää oli leipomukset!<3
    Rentouttavaa viikonloppua Satu!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täällä mennään matalalla profiililla tekemättä mitään :) Siis vietetään viikonlopua <3

      Poista
  12. Herkullisia kuvia!
    Nämä sinun ruokakuvat on aina niin upeita!
    Rentoa viikonloppua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3
      Kyllä on rentoiltu ja rentoilu jatkuu.
      Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

      Poista
  13. Näyttääpä hyvältä! Ja todella tunnelmalliset, ihanat kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia <3
      Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

      Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...