perjantai 3. marraskuuta 2017

Syksyinen pataleipä


Kun leivoin tämän pataleivän oli syksy, siis pimeää ja vesisateista. Siitä taitaa olla pariviikkoa nyt.
Viikko sitten tuli talvi, jos talven perusteena on lumi. Sen mittarin mukaan on pian taas syksy - sitä pimeää ja vesisadetta - jos sääennusteisiin on uskominen.

Olkoon siis leipä nimeltään syksyinen pataleipä.
 Tein leivän TÄMÄN ohjeen mukaan, mutta lisäsin sekaan oman puun omenoita ja pähkinäpussin lopun. Jauhoissa käytin ruisleseiden sijaan tummia mämmi- ja leipäjauhoja, kun niitä sattui olemaan ja leseitä ei. Puolukatkin minulla oli  pakastamattomia. ( TÄÄLLÄ on aiemmin leipomani, hieman toisenlainen pataleipäohje)

Pataleipää tehdessä ei pidä olla hoppu, mutta kun laittaa taikinajuuren illalla tekeytymään, niin seuraavana aamuna pääset leipää paistamaan ja maistamaan. Pataleipää tuleekin tehtyä juuri viikonloppua vasten, kun on vapaata. Tosin voisinhan taikainan tehdä tekeytymään aamulla ennen töihin lähtöä ja paistaa sitten töistä tultua - JOS olisin aamuvirkku...


Syksyinen Pataleipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 dl pakastepuolukoita
(omena pieneksi pilkottuna)

Yhdistä aineet ja lisää joukkoon n. 42-asteinen vesi. Peitä esim. kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli, noin 12 h. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaada päälle puoliksi sulaneet puolukat ( ja pilkottu omena). Kääntele nopeasti pöyreäksi leiväksi ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia. Laita kannellinen, 2-3 litrainen uunipata kylmään uuniin ja lämmitä uunia puolituntia 225 asteessa. Siirrä leipä kuumaan pataan ja peitä kannella. Paista 30 min. Poista kansi ja jatka paistamista 15 minuuttia.

Kumoa valmis leipä laudalle ja anna jäähtyä hetki, jos maltat.
Meillä ainakin ollaan heti höyryävän leivän kimpussa....


Kuten kuvista voi päätellä, itse käytän paistoon savipataa. On minulla valurautainen patakin ja joskus olen käyttänyt sitäkin, mutta....olen vain tykästynyt tuohon savipadan pitkulaiseen muotoon.

Näin pimeän tullen olen taas alkanut leipomaan taas enemmän ja etsin kokoajan uusia reseptejä. Tänään ajattelin tehdä suklaahippukeksejä, vaikka alkuviikon suklaakakkua on vielä jäljellä. Mutta kun uunissa on nyt ruoka muhimassa, niin samoilla lämmöllä.....

Mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua!

- Satu -



24 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Mun on pitänyt tehdä pataleipää kun patakin on, ehkä nyt sitten vihdoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ole hyvä! Kiva jos sait inspiraation ;)
      Herkullista viikonloppua <3

      Poista
  2. Onpa kyllä kaunis leipä. Ihanalta näyttää nuo pähkinät leivässä.
    Herkullista viikonloppua Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Minä tykkään aina laittaa jotain leipään, niin yllätys on suuri kun leipää leikkaa ;)
      Kiitos, herkullista viikonloppua myös teille <3

      Poista
  3. Nää sun kuvat ♥ Niin on herkullisen näköistä leipää että hyvä etten haukannut läppäriä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *reps* :D kiitos, mutta ensikerralla mieti, jos vain nuolaiset näyttöä ;b

      Ihanaa viikonloppua Hassu <3

      Poista
  4. Oli pakko napata screenshotti sun ohjeesta ja tehdä tuota itsekin. Kiitos ja terveisiä Tampereelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kiva. Hei, jos tuttuja on, niin ihanat terkut <3 <3 <3

      Poista
  5. Pitäisiköhän minunkin kokeilla pataleipää! Se tuntuu olevan nyt sellainen trendijuttu! En me leipiä muutenkaan leiponut. Enemmän noita makeita...
    Mukavaa viikonloppua Satu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sun pitää :) Tuore leipä on hyvää <3
      Kiitos samoin sinulle, herkullista viikonloppua!

      Poista
  6. Monesti on pitänyt tehdä pataleipää, mutta on aina jäänyt. Tuo leipä näyttää älyttömän herkulliselta. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) MOnen suunnitelman tulos tämäkin oli, aina pitäis ja sitten tulee muuta ja sitten jo unohtaakin tai on niin myöhä ettei viitsi enään :)
      Mutta vaiva kyllä on kaiken herkuttelun väärti...

      Poista
  7. Hei kiitos tästä postauksesta! On niin monesti pitänyt kokeilla pataleipää, nyt on hyvä tilaisuus kun varmasti hyvä ohje käsillä! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne hei oles hyvä ;) Ihanialle ipanoille herkkua ;)
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  8. Oi joi ja namskista!!
    Pataleipä puolukoilla ja pähkinöillä...omenaa....
    Minulla tuoksuu juuri keittiössä mausteinen banaanileipä!
    Kohta teen kanssa maistan. :)

    Lempeitä marraskuun päiviä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivästä tuli aika mehevä tuon omenan vuoksi...ja mausteinen banaanikakku...NAM..täytyykin kaivaa taas luotto resepti esiin, kun olisi juuri sopivasti pari banaania...

      Ihanaa illan jatkoa <3

      Poista
  9. Tässä olisi taas kokeilemisen arvoinen ohje. Minulla sattuu olemaan samanlainen savipatakin kuin sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en edes liota koko pataa ennen leivän paistoa ( eikös alkuperäisisää ohjeissa niin kehotettu?) ja hyvin on kestänyt....en tiedä tulisiko leivästä vieläkin rapeampi jos padan liottaisi?
      Mukavai kokeiluja ja miellyttävää pyhäinpäivän viikonloppua!

      Poista
  10. Onpas kauniit kuvat ja varmasti herkullinen leipä. Täytyy laittaa ohje talteen.

    VastaaPoista
  11. Vaikuttaa herkulliselta. Kokeilisin, mutta pata puuttuu. :( Tyydyn nauttimaan leipää kuviesi kautta. :) Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OIh...no jos noin tekee mieli, niin minusta tuntuu, että ihan kattilakin käy, jossa ei ole sulavat 'korvat' tai vaikka joku uunikulho johon saa kannen :)
      Kiitos sinulle ja mukavaa viikonjatkoa <3

      Poista
  12. Voi hitsi kun on herkullinen resepti. Vesi tulee kielellä noista kuvistakin...Slurps 👍😊👌 Mukavaa alkuviikkoa sulle 💓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen aika huono syömään muuta leipää kuin ruisleipää, mutta jos siinä leivässä on jotain ekstraa, esim juuri pähkinää, puolukkaa, karpaloa tms, niin menekki on varmempi ;)
      Kiitos sinulle ja kaunista viikon jatkoa!

      Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...