keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Katse lattiaan...Vuosi kaakelilattian maalauksesta.Vuosi sitten maalailin tuon meidän takkahuoneen ja taka eteiseksi kutsutun tilan kaakelilattiat kaakelimaalilla. Kun silloin moni mietti - itseni mukaan lukien - mitenkähän maali lattiassa pysyy, niin ajattelin nyt ihan omatoimisesti asiasta kirjoittaa. Meidän sirkuksessa lattiat joutuu oikeasti kovalle rasituksella.

Postaus itse maalausurakasta löytyy TÄÄLTÄ.


Vuoden jälkeen olen oikeasti enemmän kuin positiivisesti yllättynyt. 

Vaikka koirat ovat isoja ja vähän painaviakin, vaikka takkahuone oli Ipana-kanin majapaikka ja vaikka taka eteisestä mennään suoraan takapihalle ja kellarin 'verstaalle' eli autotalliin ja kuljetaan pääsääntöisesti kengillä jossa soraa, multaa, mutaa, lunta, loskaa, sahanpurua jne. kaikestä tästä huolimatta maali on pysynyt ja kestänyt.

 Olen pessyt lattiaa höyrypesurilla sekä juuriharjalla, eikä vaikutusta maalin kestävyyteen. Tietenkin lattiassa - kuten meidän kaikissa lattioissa- näkyy elämisen jälkiä, eli pieniä kolhuja. Kuitenkin olen super yllättynyt kestävyydestä, varsinkin kun maali on maalattu lasitettujen kaakeleiden päälle ja pysynyt näinkin hyvin, niin oikeastaan eipä ole mitään huomautettavaa.
Olinko ehkä hieman skeptinen maalatessa?


Tietenkin meillä on suurimman osan aikaa kuramatto keräämässä enimmät sorat ja liat, mutta muuten pidän lattiaa paljaana, koska silloin on helpompi pyyhkäistä hiekat ja kurajäljet pois. Ja kyllä se hiekka kulkeutuu sinne matonkin alle.


Kuvissa pahimmat jäljet vuoden käytön jälkeen, eli pieniä kohtia - tulitikun pään kokoisia - joista maali lohjennut ja muutamat koirien/kanin kynsistä tulleet vauhtiraidat.
(Olipas hankala kuvata harmaana päivänä vaaleanharmaata lattiaa...)
Maalasin silloin myös ison puisen kynnyksen, mutta koska kynnys on muutenkin pehmeämpää materiaalia, niin siinä näkyy helpommin ja enemmän kulumista. Mutta eipä maali ollutkaan tarkoitettu puulle.


Eniten minua häiritsee edelleen tuon kaakelilattian kaakeleiden saumat, joihin se lika parhaiden kertyy. Tosin nyt maalauksen jälkeen nekin on helpompi saada puhtaaksi, koska lika ei pääse imeytymään sauman materiaaliin.


Siis kaikin puolin hyvä päätös oli maalaus, eli jos mietit, maalaatko kaakelilattian, niin minä ainakin maalaisin.
 Tärkeintä on se pohjatyö ja uskonkin, että sillä on kestävyyden kannalta suurin ja tärkein tehtävä, eli perusteellinen pesu siihen varatuilla aineilla ja annetaan lattian kuivua kunnolla, niin tulos on pitkäikäisempi.
(Pohjatyöt ja niiden teko löytyy tuolta aiemin kertomastani linkistä.)
Nyt olen sitten katsellut tuota kylppäriä siihen malliin....


Oikein mukavaa viikon taitekohtaa, 
huomenna voi jo alkaa tuulettamaan lähestyvää viikonloppua!


- Satu -
32 kommenttia:

 1. Onpa kyllä uskomattoman hyvin pysynyt tuo maali. Mua haluttas maalata meidän keittiön välitilan kaakelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitilan maalasin nytkolmevuotta sitten ja edelleen priima. Maalasin samalla maalilla tuolla v33lla, siitäkin taitaa olla postaus..https://talossano23.blogspot.fi/2016/03/sain-mita-tilasin-pientako.html

   Poista
 2. Kiva kuulla kokemuksestasi! Olen nimittäin joskus miettinyt tuota kaakeleitten maalausta.
  Tuuletetaan vaan jo lähestyvää viikonloppua! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun mietin maalaamista, niin paljon löytyi itse maalaamisesta postauksia, mutta ei sitten mitä kuuluu myöhemmin, siis niinkuin kuukausian/vuosien päästä. Siksi tein tämän. Ja todella olen tyytyväinen tuohon kestävyyteen!
   Itseasiassa olen ihan sekaisin päivissä, mutta huomenna jo perjantai ;)

   Poista
 3. Se on edelleen ihana! Ja edelleen minä ihailen tuota sun banneria, jossa on niin ihana kuva tuosta huoneesta ja lattiasta <3 Mun tekisi mieli myös maalata meidän kylppärin lattialaatat ja vahata lauteet jollain kauniilla sävyllä. Se olisi aika hyvä (sateisen...)kesän projekti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marika <3 Mietin tuossa vuodenvaihteessa, vaihdanko bannerin, mutta enpä raskinut kun itsekin tykkään :) Niin siellä on se vuodentakainen kuva, silloin kun aurinko paistoi :)
   Kylppäriä ja saunaa olen minäkin haaveillut tuunattavaksi....onhan ne jo kohta 15 v vanhat :D
   Todellakin sen sään projekteja!

   Poista
 4. Onpa kiva, että maali on pysynyt 😊 Harmi (tai harmi) kun meillä ei ole enää maalauksen tarpeessa olevaa laattalattiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samoppas muuta, mietin kun tuota pohjahommaa tein, että voisiko päästä helpommalla ja oikaista, mutta kiltisti tein kuten piti ja kyllä kannatti! Ei ne turhaa ole ne ohjeet tehty ;)
   No voi harmi ;) Sinun täytyy keksiä nyt jotain muuta....<3

   Poista
 5. No hyvin on lattia kestänyt käytössä. Tuollaista kulumaahan voi tulla ihan mihin lattiaan vaan muutenkin.
  Ihana sävykin tuossa maalissa.
  Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan tämä maalattu lattia on kestänyt paremmin kuin keittiön vinyyli. No ehkä elämä keittiössä on hektisempää kuin tuossa pienessä takkahuoneessa.... TUo sävy on siis vaaleanharmaa, joka näyttää ihan valkoiselta, mutta ei kuitenkaan ole ihan valkoinen. TYkkään sen valoisuudesta ja tassun jäljet näkyy muuten tosi hyvin :D

   kiitos, mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 6. Hienosti on maali pysynyt.
  Hyvä tietää, jos joskus tarvitsee laattoja maalailla.
  Kivaa illan jatkoa!💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tuolla työläällä pohjatyöllä on suurin merkitys ja sillä, että lattia sai kuivua rauhassa.
   Eli ei huonompi vaihtoehti lattian uusimiselle :)

   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista
 7. Kiva kuulla kokemuksistasi, hyvin on maali pysynyt. Olen miettinyt pikku-wc:n seinällä olevien muutamien turkoosien laattojen maalaamista valkoisiksi tai vaaleanharmaiksi. Tämä vain vahvistaa ajatusta. Luulisi, että seinässä maali pysyy vieläkin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit. Maalasin meidän keittiön välitilan kolme vuotta sitten ja edelleen on hyvässä kunnossa, ei siis jälkiä/kulumia https://talossano23.blogspot.fi/2016/03/sain-mita-tilasin-pientako.html Silloinkin panostin pohjatyöhön, eli pesin ja puunasin laatat tosi puhtaiksi, jotta maali tarttuisi paremmin. Joten ryhdy vain tuumasta toimeen :)

   Kiitos kun käväisit ja kommentoit!

   Poista
 8. Meillä maalattiin ihan pieni vessan lattia kaakelimaalilla ja teimme pohjatyöt tosi hyvin. Maali ei pysynyt lattiassa kunnolla ja lopulta vaihdoimme kaakelit. Meillä oli tosin erimerkkinen maali, joten syy saattaa olla siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tiedän ainakin yhden toisen kaakalimaalin joku R:llä alkava...Ronseal? todellakaan ei pysy kunnolla ainakaan kylppärin lattiassa...sillä oli maalattu eräs kylppäri ja lopulta se maali kuoriutui lastuina irti laatoista. En tiedä miten oli maalattu ja pohjustettu, mutta ei pysynyt.

   Poista
 9. Hyvin on maali pysynyt. Kiva kun postasit kokemuksistasi. Ja, tuleehan noita jälkiä varmasti jokaiseen pintaan.
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suosittelen maalausta, ainakin helpompi kuin vaihtaa klinkkerit :) Meillä ainakin lattiat joutuu koville koirien ja meidän ihmistenkin vuoksi. Minä varsinkin olen oikea rähmäkäpälä ja tiputtelen kokoajan jotain...

   Kiitos, samoin sinulle <3

   Poista
 10. Kaunis lattia ja hyvänä on säilynyt. Ihanaa kuluvaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin <3

   Poista
 11. Hyvännäköinen on! Kiva muutenkin tuo kaakelilattia.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomailla asuessa opin tykkäämään kaakelilattioista, kun niin helppoja putsata, mutta kylmiähän ne on ilman lattialämmitystä.

   Kiitos ja samoin sinulle <3

   Poista
 12. Kiva sävy lattiassa ja hienosti maali pysynyt!

  VastaaPoista
 13. Hyvältä näyttää edelleen! Jos joku jaksaisi, niin meidän keittiön, eteisen ja kodarin lattialaatat voisi maalata...mutta sitten pitäisi osata myös päättää.;D Ei pysty.

  Mulla ois sulle haaste blogissa, jos ennätät ja muistat!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näyttää ja juu en kiitos ota maalausurakkaa vastaan ;D <3

   No katsotaan, aika hieman kortilla jostain kumman syystä ;)

   Poista
 14. Jopas on hyvin kestänyt! Mun niin tekis mieli maalata meidän 60-luvun kylppäri... Mutta toisaalta, odotan lottovoittoa jotta voin räjäyttää koko paikan ja tehdä tilalle spa-osaston. Saa kai sitä haaveilla! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilla pitää AINA!
   Meidänkin kylppäri oli 60-luvilta, ihanat vaaleansiniset kaakelit...15-v sitten se rempattiin ja nyt voisi ehkä senkin 'piristää'...maalaaminen on helpompaa, mutta sillä ei tule poreallasta, ellei sellaisen kuvan maalaa seinään ;)
   Niin sen lottovoiton minäkin haluaisin, mutta sitten räjäyttäisin koko talon ;)
   Haaveta viikon loppuun <3

   Poista
 15. Kiva väri. Minäkin olen miettinyt kaakeleiden maalaamista. Mukavaa viikonloppua sinulle! PS. Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kävin jo aiemin kurkkaamassa kirja-arvonnan :)

   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle <3

   Poista
 16. Olipa todella hyvä postaus. Olen miettinyt uskaltaisiko keittiömme välitilan kaakelit maalata. Nyt ehkä uskallan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos pystyin olemaan avuksi. Aiemin jo mainitsin tuolla, että maalasin meidän keittiön välitilän nyt kaksi/kolme vuotta sitten ( en enään muista) ja on edelleen erinomaisessa kunnossa. Pohjatyö on tärkein :)

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...