keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Katse lattiaan...Vuosi kaakelilattian maalauksesta.Vuosi sitten maalailin tuon meidän takkahuoneen ja taka eteiseksi kutsutun tilan kaakelilattiat kaakelimaalilla. Kun silloin moni mietti - itseni mukaan lukien - mitenkähän maali lattiassa pysyy, niin ajattelin nyt ihan omatoimisesti asiasta kirjoittaa. Meidän sirkuksessa lattiat joutuu oikeasti kovalle rasituksella.

Postaus itse maalausurakasta löytyy TÄÄLTÄ.


Vuoden jälkeen olen oikeasti enemmän kuin positiivisesti yllättynyt. 

Vaikka koirat ovat isoja ja vähän painaviakin, vaikka takkahuone oli Ipana-kanin majapaikka ja vaikka taka eteisestä mennään suoraan takapihalle ja kellarin 'verstaalle' eli autotalliin ja kuljetaan pääsääntöisesti kengillä jossa soraa, multaa, mutaa, lunta, loskaa, sahanpurua jne. kaikestä tästä huolimatta maali on pysynyt ja kestänyt.

 Olen pessyt lattiaa höyrypesurilla sekä juuriharjalla, eikä vaikutusta maalin kestävyyteen. Tietenkin lattiassa - kuten meidän kaikissa lattioissa- näkyy elämisen jälkiä, eli pieniä kolhuja. Kuitenkin olen super yllättynyt kestävyydestä, varsinkin kun maali on maalattu lasitettujen kaakeleiden päälle ja pysynyt näinkin hyvin, niin oikeastaan eipä ole mitään huomautettavaa.
Olinko ehkä hieman skeptinen maalatessa?


Tietenkin meillä on suurimman osan aikaa kuramatto keräämässä enimmät sorat ja liat, mutta muuten pidän lattiaa paljaana, koska silloin on helpompi pyyhkäistä hiekat ja kurajäljet pois. Ja kyllä se hiekka kulkeutuu sinne matonkin alle.


Kuvissa pahimmat jäljet vuoden käytön jälkeen, eli pieniä kohtia - tulitikun pään kokoisia - joista maali lohjennut ja muutamat koirien/kanin kynsistä tulleet vauhtiraidat.
(Olipas hankala kuvata harmaana päivänä vaaleanharmaata lattiaa...)
Maalasin silloin myös ison puisen kynnyksen, mutta koska kynnys on muutenkin pehmeämpää materiaalia, niin siinä näkyy helpommin ja enemmän kulumista. Mutta eipä maali ollutkaan tarkoitettu puulle.


Eniten minua häiritsee edelleen tuon kaakelilattian kaakeleiden saumat, joihin se lika parhaiden kertyy. Tosin nyt maalauksen jälkeen nekin on helpompi saada puhtaaksi, koska lika ei pääse imeytymään sauman materiaaliin.


Siis kaikin puolin hyvä päätös oli maalaus, eli jos mietit, maalaatko kaakelilattian, niin minä ainakin maalaisin.
 Tärkeintä on se pohjatyö ja uskonkin, että sillä on kestävyyden kannalta suurin ja tärkein tehtävä, eli perusteellinen pesu siihen varatuilla aineilla ja annetaan lattian kuivua kunnolla, niin tulos on pitkäikäisempi.
(Pohjatyöt ja niiden teko löytyy tuolta aiemin kertomastani linkistä.)
Nyt olen sitten katsellut tuota kylppäriä siihen malliin....


Oikein mukavaa viikon taitekohtaa, 
huomenna voi jo alkaa tuulettamaan lähestyvää viikonloppua!


- Satu -