tiistai 10. huhtikuuta 2018

Rakkaudesta kirjoihin


kirjoja, kirppislöytöjä

Olemme ns. kirjahullua porukkaa.
 Meillä on kirjahyllyä metritolkulla ja välillä tuskastelen, kun kirjoja on joka paikassa. Meillä lukee kaikki, myös lapset.
Itse olen tuuri-lukija eli luen silloin tällöin, kun muutakaan ei ole. Kun sitten sen kirjan otan käteeni, unohtuu yleensä kaikki muu, niin ruokailuajat, koirien pissitykset ja se nukkumaan menokin. Kirja vain on luettava loppuun. Jännäreitä lukiessa oikein säpsähdän, kun joku tulee lähelle.


Viime ajat kohteenani on ollut enempikin kuvalliset kirjat ja tietenkin liittyen kukkiin, kasveihin ja puutarhan hoitoon. Ennestään niitä ei pahemmin ole, tai ne on viety maalle. Nyt opiskelun myötä olen kirpputoreja kierrellessäni kiinnittänyt kirjatarjontaan huomiota. Olen löytänyt lukuisia hyviä ja kivoja kirjoja ihan 1-3 euron hintaan. Lisäksi olen saanut siskoltani ja ystäviltäni aiheeseen liittyviä kirjoja. 
Osa kirjoista on vanhoja - todella vanhoja. Osan olen ostanut ihan uunituoreena ja vasta ilmestyneenä. Päätökset kirjoihin ovat syntyneet ensimmäisestä tunteesta, kun kirjan saan käteeni ja aukaisen sen. Ensin on kuitenkin kirjan nimi kiinnittänyt huomioni.
 Ne vanhat kuvat ovat hurmaavia ja 80-90-luvun kuvat oikeastaan huvittavia. Tieto on voinut hieman muuttua; kukkien nimet vaihtuneet, mutta  kasvi itsessään tuskin. Ruukkukasvikirjoja on useampi ja samoja kasveja toistuu niissä, mutta hoito-ohjeet ovat sitten sen mukaiset kuka ja milloin ne on kirjoitettu. On hauska etsiä tietoa eri kirjoista ja vertailla löytämäänsä.

still life, kirja,

Ihan ehdottomasti paras löytöni on viime viikonlopulta Kontin kirpparilta löytämäni vuodelta 1953 Frans Salosen kirjoittama Perennat kuvina. 

Tässä ote alkusanoista; 

Tämä teos pyrkii pääasiassa kuvien avulla tutustuttamaan harrastajia perennakasvien monipuoliseen, rikassisältöiseen maailmaan. Kuvistahan voidaan monesti saada melko hyvä käsitys kasvista, jota ei ennestään tunneta. Mutta kuvien lisäksi annetaan tässä teoksessa myös lyhyt esitys kustakin kasvista erikseen, joten tässä eivät siis yksistään <<kukat puhu>>.
Talmassa keväällä 1953.      Tekijä.


Ihastuin vanhaa kuosiin ja kun aukaisin kirjan, niin välistä lehahti esiin lehtileikkeitä varmasti samalta ajalta. Välissä oli myös vuoden 1958 Hortuksen kukkatilauslista. Lehtileikkeet käsitteli tietenkin kukkia, sen ajan mainoksia kukista ja kertomuksia erikoisista kukkasista, joita ihmisillä oli kodeissaan. Mietin, onko kirja ollut joskus puutahurin/floristin omaisuutta?
Hintaa kirjalla oli peräti 2 euroa!

kasvikunta
Toinen suosikkini on talvella ilmestynyt Scott & Willis:n KasvikuntaTÄÄLTÄ voit lukea mm Vaahteramäen Riinan postauksen kirjasta. Kirja on täynnä toinen toistaan ihanempia kuvia ja selostuksia kasveista. Lähinnä tykkään ihastella juuri noita kauniisti piirrettyjä kuvia.

kasvikunta, mehikasvi, valokuvaus

Olipa kirja uusi tai vanha, niin mielelläni otan sen käteen ja luen. Mieheni kuuntelee nykyään paljon mobiilisovelluksen kautta kirjoja samalla kuin puuhastelee verstaallaan. Itse en siihen pystyisi, koska se tunne, tuntuma käsissä, sivujen rapina ja kirjan paino puuttuu.


Onneksi mieskin vielä levittelee ihan oikeita kirjoja ympäriinsä. Yöpöydän ympärys on kirjoja tulvillaan....sivujen kulmat ihanasti hiiren korvilla, tai sitten kanin hampaiden jäljiltä puuttuu pala. Yritän häntä aina muistuttaa, että nostaa kirjat pöydälle...vaikkakin se jo pursuaa...


Ja monesti minulla jopa lehteä lukiessa se kahvi jäähtyy ja munkki jää syömättä, kun ei malta lopettaa lukemista kesken ja keskittyy vain olennaiseen....rakkaudesta kirjaan ja tekstiin.

Pian olemme taas viikon keskivaiheella.
Mukavia hetkiä viikkoonne!

. - Satu -