torstai 7. kesäkuuta 2018

Raparperi-Juustokakku


Raparperi on jo kukkinut reilun pari viikkoa, tai siis kukkisi edelleen, ellen olisi katkonut kukkavanoja pois. Samalla sain syyn katkoa muutaman varrenkin mukaani ja tehdä omaa suosikkiani raparperijuustokakkua.
Olen postannut tästä joka kesä ja teen sen taas, koska tämä on vain niiiiin hyvää!
Viime kesäinen postaus löytyy TÄÄLTÄ.

Koska kehoni on taannoin joutunut aikamoisen myllerryksen kohteeksi työskennellessäni 'saastuneessa' sisäilmassa, niin ruoka-aineista kaikki missä on vehnää aiheuttaa minulla nykyään kutinaa ja ihottumaa puhumattakaan vatsavaivoista. Onneksi vielä muut viljat sopii, mutta eipä löydy paljoa tuotteita joihin ei vehnää olisi lisätty...

Valkoisen sokerin sijaan käytin fariinisokeria. Koska Likka oli juuri tehnyt jäätelöä, oli jääkaapissa muutama valkuainen, joilla korvasin ohjeen kanamunat. Tämä osottautuikin aivan erinomaiseksi ideaksi. Vielä kun olisin tajunnut vaahdottaa valkuaiset ennekuin yhdistin ne tuorejuustoon, mutta vatkasin nyt seosta 5 min ja sekin toimi hyvin.
Tietenkin halusin taas kokeilla jotain muutakin uutta makua, niin lisäsin sekä pohjaan, että täyteeseen raaka lakritsijauhetta.
Ei todellakaan huono yhdistelmä!!!


Tämän version leivoin ihan kaurajauhoista eli talkkunasta. Aiemin olen käyttänyt mm. tattarijauhoja, mutta nyt ne olikin loppu. Pohja muistuttaa keksipohjaa ja täytteenä on oikestaan kolme kerrosta; raparperit, juustotäyte ja lopuksi smetanapinta. Ja kun malttaa vielä antaa kakun tekeytyä vaikka muutaman tunnin kylmässä, niin kahvipöydän herkku on valmis!


Raparperi-Juustokakku


pohja

100 g voita
1 3/4 dl talkkunajauhoja ( vehnäjauhoja)
2 tl maizenaa
1/2 dl sokeria

täyte

350 g raparpelinpaloja
Itse laitan yleensä 3-4 isoa vartta
1 1/4 dl (ruoko) kidesokeria
2 rkl maizenaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2-1 dl sokeria
2 munaa ( 3 valkuaista vaahdotettuna)

kuorrutus

200 g smetanaa
2-4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljaa

Pehmitä voi ja sekoita siihen jauhot ja sokeri. Taikinaan ei siis tule leivinjauhetta.
Pingoita leivinpaperi irtopohjavuoan ( ¤ 20cm) pohjan ja reunan väliin ja painele taikina vuoan pohjalle. 

Sekoita raparperit, sokeri ja maizena keskenään. Itse pilkon raparperin tosi pieniksi paloiksi ja sekoitan ruokosokerin kanssa ja annan 'tekeytyä' ainakin tunnin tai jopa puoli päivää. Raparperit pehmenevät mukavasti ja lusikalla sekoittaen saa aikaan hillokeen tapaista täytettä. Tähän sekoitan sitten maizenan sitomaan kosteutta.
Kaada raparperinpalaseos taikinan päälle ja paista uunin alataasolla noin vartti 190 asteessa. (Varo polttamasta)
Ota vuoka uunista ja laske lämpötila 175 asteeseen.

Kun pohja paistuu uunissa, tee sillä aikaa täyte.
Sekoita tuorejuusto, munat ja sokeri keskenään. Kaada seos paistuneen raparperitäytteen päälle ja paista kakkua uunin keskitasolla 30-40 min. kunnes juustoseos on hyytynyt.

Kakun ollessa uunissa tee  kuorrutus.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada seos heti uunista otetun kakun päälle ja tasoita varovasti.


Anna kakun jäähtyä ja nosta se peitettynä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Tarjoa kakku jääkaappikylmänä ja koristele raparperin paloilla tai vaikka mansikoilla.


Olimme kutsuneet hyvät ystävämme kahville ja tarjosin kakkua heille.
Eipä jäänyt isoa palaa jäljelle, kun viisi ihmistä iski kyntensä  haarukkansa kakkuun. Taisi olla ensimmäinen kerta kakkuhistoriassani, kun jokainen otti santsipalan kakustani, jopa minä itse!



Täytyy taas leipasta tätä viikonlopuksi, kun osa lapsista tulee viikonlopun viettoon.
Katsotaan mitä he sanovat kakusta.

Mukavaa viikonloppua ja pysykää lämpöisenä.
Tämä Suomen normikesä on taas valitettavasti täällä....


- Satu -