torstai 7. kesäkuuta 2018

Raparperi-Juustokakku


Raparperi on jo kukkinut reilun pari viikkoa, tai siis kukkisi edelleen, ellen olisi katkonut kukkavanoja pois. Samalla sain syyn katkoa muutaman varrenkin mukaani ja tehdä omaa suosikkiani raparperijuustokakkua.
Olen postannut tästä joka kesä ja teen sen taas, koska tämä on vain niiiiin hyvää!
Viime kesäinen postaus löytyy TÄÄLTÄ.

Koska kehoni on taannoin joutunut aikamoisen myllerryksen kohteeksi työskennellessäni 'saastuneessa' sisäilmassa, niin ruoka-aineista kaikki missä on vehnää aiheuttaa minulla nykyään kutinaa ja ihottumaa puhumattakaan vatsavaivoista. Onneksi vielä muut viljat sopii, mutta eipä löydy paljoa tuotteita joihin ei vehnää olisi lisätty...

Valkoisen sokerin sijaan käytin fariinisokeria. Koska Likka oli juuri tehnyt jäätelöä, oli jääkaapissa muutama valkuainen, joilla korvasin ohjeen kanamunat. Tämä osottautuikin aivan erinomaiseksi ideaksi. Vielä kun olisin tajunnut vaahdottaa valkuaiset ennekuin yhdistin ne tuorejuustoon, mutta vatkasin nyt seosta 5 min ja sekin toimi hyvin.
Tietenkin halusin taas kokeilla jotain muutakin uutta makua, niin lisäsin sekä pohjaan, että täyteeseen raaka lakritsijauhetta.
Ei todellakaan huono yhdistelmä!!!


Tämän version leivoin ihan kaurajauhoista eli talkkunasta. Aiemin olen käyttänyt mm. tattarijauhoja, mutta nyt ne olikin loppu. Pohja muistuttaa keksipohjaa ja täytteenä on oikestaan kolme kerrosta; raparperit, juustotäyte ja lopuksi smetanapinta. Ja kun malttaa vielä antaa kakun tekeytyä vaikka muutaman tunnin kylmässä, niin kahvipöydän herkku on valmis!


Raparperi-Juustokakku


pohja

100 g voita
1 3/4 dl talkkunajauhoja ( vehnäjauhoja)
2 tl maizenaa
1/2 dl sokeria

täyte

350 g raparpelinpaloja
Itse laitan yleensä 3-4 isoa vartta
1 1/4 dl (ruoko) kidesokeria
2 rkl maizenaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2-1 dl sokeria
2 munaa ( 3 valkuaista vaahdotettuna)

kuorrutus

200 g smetanaa
2-4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljaa

Pehmitä voi ja sekoita siihen jauhot ja sokeri. Taikinaan ei siis tule leivinjauhetta.
Pingoita leivinpaperi irtopohjavuoan ( ¤ 20cm) pohjan ja reunan väliin ja painele taikina vuoan pohjalle. 

Sekoita raparperit, sokeri ja maizena keskenään. Itse pilkon raparperin tosi pieniksi paloiksi ja sekoitan ruokosokerin kanssa ja annan 'tekeytyä' ainakin tunnin tai jopa puoli päivää. Raparperit pehmenevät mukavasti ja lusikalla sekoittaen saa aikaan hillokeen tapaista täytettä. Tähän sekoitan sitten maizenan sitomaan kosteutta.
Kaada raparperinpalaseos taikinan päälle ja paista uunin alataasolla noin vartti 190 asteessa. (Varo polttamasta)
Ota vuoka uunista ja laske lämpötila 175 asteeseen.

Kun pohja paistuu uunissa, tee sillä aikaa täyte.
Sekoita tuorejuusto, munat ja sokeri keskenään. Kaada seos paistuneen raparperitäytteen päälle ja paista kakkua uunin keskitasolla 30-40 min. kunnes juustoseos on hyytynyt.

Kakun ollessa uunissa tee  kuorrutus.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada seos heti uunista otetun kakun päälle ja tasoita varovasti.


Anna kakun jäähtyä ja nosta se peitettynä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Tarjoa kakku jääkaappikylmänä ja koristele raparperin paloilla tai vaikka mansikoilla.


Olimme kutsuneet hyvät ystävämme kahville ja tarjosin kakkua heille.
Eipä jäänyt isoa palaa jäljelle, kun viisi ihmistä iski kyntensä  haarukkansa kakkuun. Taisi olla ensimmäinen kerta kakkuhistoriassani, kun jokainen otti santsipalan kakustani, jopa minä itse!



Täytyy taas leipasta tätä viikonlopuksi, kun osa lapsista tulee viikonlopun viettoon.
Katsotaan mitä he sanovat kakusta.

Mukavaa viikonloppua ja pysykää lämpöisenä.
Tämä Suomen normikesä on taas valitettavasti täällä....


- Satu -

30 kommenttia:

  1. Tekis mieli maistaa. Talkkujauhoa itse en ole käyttänyt, mutta sain kerran mustikkapiirakan
    jossa pohja oli tehty tuosta jauhosta, oli tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talkuna kyllä antaa hyvän maun leivontaan, ehkä hieman lisää sellaista makeutta olematta sokerinen ;)
      Uskon että käy hyvin yhteen myös mustikan kanssa.

      Poista
  2. Raparperi kuuluu kesän suosikkimakuihini ja juustokakuista en saa koskaan tarpeekseni. Tämä on täydellinen kesäkakkunen <3
    Ihanaa loppuviikkoa Satu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ihan ensimmäiset raparperipiiraat on taivaallisia. Ja juustokakuilla voisi elää ;)
      Kiitos Outi, lämpöistä viikonloppua sinulle <3

      Poista
  3. Mielenkiintoinen ja ihanan raikkaan näköinen kakku!
    Kesäistä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on raikas, juuri tuo smetana saa sen aikaan.
      Kiitos samoin sinulle <3

      Poista
  4. Tätä herkkua taidan tehdä juhannukseksi. Nam!

    VastaaPoista
  5. Oi, mitä herkkua. Resepti menee talteen ja testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellinen herkku ja oikeasti kannattaa malttaa odottaa sen tekeytyminen ja tarjoilla kylmänä!

      Poista
  6. Oijoi kun näyttää ja kuulostaa hyvältä, tuota pitääkin kokeilla:) Kiitos vinkistä! Mukavaa viikon jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavia kokeiluja ja toivottavasti ihastut kakkuun yhtälailla kuin minäkin ;)
      Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  7. Oi joi! Raparperi on ihanaa, ja tällaisessa toimii varmasti enemmän kuin hyvin. Nam!=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun antaa raparperien 'hilloutua' kunnolla sokerin kanssa, niin paistaessa niistä tulee mekein karamellisoituneita...oikeesti hyvää, mutta ei liian makeaa, kiitos itse raparperin kirpeyden ;)

      Poista
  8. Siis ihan mielettömän kaunis kakku ♥ Mä tein raparperipiirakkaa viime viikonloppuna ja kyllä oli hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tein taas uuden tällaisen ja huomenna korkataan. Näin alkukesästä raparperipiirakat ovat parhaita!

      Poista
  9. Voi taivas mitä herkkua!! <3
    Meinasin muuten kotiuttaa tuon samaisen kakkutarjotimen töistä...on nyt puoleen hintaan... =)

    Auringon hellimää viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on herkkua <3
      Tämäkin kakkutarjotin on ostettu alennuksesta, tosin taisi olla vain 30 %, mutta kuitenkin...mietin kyllä siltikin hetken, mutta on kyllä ollut jo monessa mukana ;)

      Poista
  10. Rakastan rapsua ylikaiken, jumalainen kakkunen taas, voi itku nam ja mielenkiintoinen tuo lakritsi <3

    Ihanaa viikonloppua ja on niin kurjaa, että home on altistanut myös vehnälle, johtuisikohan omat jatkuvat kroppakutinat ja nokkosrokot vehnästä=

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana <3 Ja todella lakritsi ja raparperi sopii yhteen!!!
      Kiitos, tsemppaan itseäni työmoodiin ja pieni pelko kuin kroppa kestää tai siis kestääkö ollenkaan...Ensin epäiltiin, että ihottuma tulee sisäilmasta ja altistuksesta, mutta kun seurasin milloin ja miten ilmestyy, niin kysyin lääkäriltäni voisiko syynä olla vehnä ja miksi. Sanoi, että kyllä on mahdollista, että homeelle altistunut keho reagoi myös muihin allergeeneihin. Ja ihan testimielessä syön välillä vehnää ja sen kyllä sitten huomaa..ainoa ongelma ei nokkosrokkoni ole, vaan myös jumalaton turvotus ja paukuttelu ;) Joudun siis ajattelemaan muidenkin mukavuutta :D

      Poista
  11. uuu tahtoo tuota kakkua. Moneltakohan olisin siellä jos nyt lähtisin :)
    Hitsi tuo on pelottavaa että sisäilma ongelmien vuoksi ihminen saa loppuelämän vaivoja. Tästä nimittäin juuri juttelimme viikolla töissä (sanottakoon ettei mikään puhtain paikka ole omakaan työpaikka, hometta on varmasti joka seinässä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Junalla taitaa mennä muutama tunti ;) Tervetuloa, heti kun ilmoitat tulostasi, niin teen kakun ihan sinua varten <3
      Oikeasti hieman arveluttaa mennä töihin, mutta pois sieltä aina pääsee ;) Ja siskoni on siellä samassa rakennuksessa töissä tai jossain niissä, missä sinäkin...ei ainakaan se ole ollut ihan terveellinen paikka työskennellä :/
      Hei hyvää lomaa <3

      Poista
  12. Onpa hyvän kuuloinen ohje, taidankin kokeilla tätä :) Mulla on vähän sellainen ongelma, että mulla on niin hyvä raparperipiirakan ohje, etten meinaa raaskia käyttää raparperia mihinkään muuhun, kun aina tekee mieli sitä piirakkaa :D Jospa tämän kakun avulla pääsisin vieroittautumaan siitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Itselläni on monta muutakin ohjetta ja välillä muistan kokeilla niitäkin ;)

      Poista
  13. Näyttääpä todella herkulliselta. Oikein mukavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitos, tämä kyllä maistuu myös hyvälle :)
      Oih, oikein mukavaa kesää myös sinulle <3

      Poista
  14. Kiitos ohjeesta! Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Täytyypä kokeilla tätä joku päivä. Jos on yhtä hyvää kuin kuvittelen, voisi tehdä sellaisen myös pojan synttäreille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Meillä on jo kakasi tuhottu ja kolmas odottaa huomisia rippijuhlia kellarissa kylmässä. Ainakin oma perhe on hurahtanut tuohon tuunaamaani versioon :)
      Mukavia kokkailuja <3

      Poista
    2. Kiitos! Juuri leivoin tuollaisen, tosin käytin pohjassa vehnäjauhoja ja jätin lakritsijauheen pois, meillä kun kukaan ei niin kauheasti välitä lakritsista. Huomiseen pitäisi malttaa odottaa, ennen kuin pääsee maistelemaan, ettei tarvii tarjota vieraalle puoliksi (tai kokonaan..) syötyä kakkua. :D

      Poista
    3. jee...kerro sitten miten kakun kanssa kävi :)

      Poista

Kiitos vierailusta ja kommentit piristävät!

Blogitekstisuositus

Viimeinen #kukkailottelu ja Blogimuutoksia

Somelomani taitaa olla ohi.  Viimeiset pari päivää olen vääntänyt mielessäni ja ihan fyysisesti uutta blogipohjaa. Lomailun ohessa ...